Gündem Büyük fırsat! Uzaktan çalışma yeni kapı açtı... İşte şartları

Büyük fırsat! Uzaktan çalışma yeni kapı açtı... İşte şartları

09.02.2022 - 07:06 | Son Güncellenme:

Koronavirüs salgınıyla birlikte hayatımıza giren uzaktan çalışma yepyeni fırsatları da beraberinde getiriyor. Ülkeler peş peşe yeni vize kararlarını açıklarken, akıllardaki soru dijital göçebelik için şartların ne olduğu. İşte bilmeniz gerekenler...

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr – Koronavirüs pandemisiyle hayatımızda köklü değişiklikler oldu. Bu değişikliklerin başında da çalışma alışkanlığımız geliyor. Öyle ki pandeminin yön verdiği uzaktan çalışma modeli, yeni bir vize türünü de hayatımıza soktu. Birer birer ülkelerin kabul etmeye başladığı 'dijital göçebe' adı verilen bu vize, pek çok kişinin hayallerini gerçeğe kavuşturabilecek nitelikte.

Haberin Devamı

Dünyanın dört bir yanından şirketler, çalışanların verimliliğini artırmak amacıyla bu vize için çalışmalar yapıyor. İşte hem kariyer yapmaya hem de yeni yerler keşfetme fırsatı sunan ve Çin'den Rusya'ya, Kanada'dan İspanya'ya kadar uzanan dijital göçebe vizesi hakkında merak edilenler...

Büyük fırsat Uzaktan çalışma yeni kapı açtı... İşte şartları

UZAKTAN ÇALIŞMANIN BÖYLESİ!

Neredeyse son iki yıldır her işimizi evimizden hallederken, şimdi de evden çalışma yeni bir boyut kazandı. Uzaktan çalışmanın en keyirfli halini sunan bir vize türü geliştirildi.

Dijital göçebe vizesi çalışanlara uzaktan hatta çok uzaktan çalışma imkânı sağlıyor. Bu sayede sosyal haklarınızı ve işinizi kaybetmeden yeni dünyalar keşfedebiliyor, yeni insanlar tanıyabiliyorsunuz.

Büyük fırsat Uzaktan çalışma yeni kapı açtı... İşte şartları

GELECEĞİN YENİ ÇALIŞMA MODELİ

Haberin Devamı

Dijital göçebe, göçebe bir yaşam tarzı yaşayan ve kendi ülkesinin dışında uzaktan çalışmak için teknolojiyi kullanmayı tercih eden kişilere deniyor. Dijital göçebe vizesini de bir kişiye daimî ikamet ettiği ülkeden uzaktayken de yasal olarak uzaktan çalışma hakkı veren bir belge veya program olarak tanımlamak mümkün.

Birçok ülkenin bu uygulamaya geçtiği bugünlerde uzaktan çalışmanın insanlara kazandırdığı yeni alışkanlıkları analiz eden uzmanlar ise, dijital göçebeliğin geleceğin yeni çalışma modeli olduğunu düşünüyor.

Büyük fırsat Uzaktan çalışma yeni kapı açtı... İşte şartları

DİJİTAL GÖÇEBELİĞİN AVANTAJLARI

Peki dijital göçebeliğin avantajları neler? Öncelikle yurt dışında çalışmayı düşünen herkesin ilk adım olarak tercih edebileceği bir fırsat. Bu programların en önemli avantajı ise bir yandan iş kariyerinizi sürdürürken bir yandan da uzun bir tatil yapabiliyor olmanız.

Dijital göçebe vizeleri sunan çoğu ülkenin uzaktan çalışanlar için gerekli internet altyapısına sahip olması da, bu vizeyi tercih edecekler için çok büyük bir avantaj.

Büyük fırsat Uzaktan çalışma yeni kapı açtı... İşte şartları

DİJİTAL GÖÇEBELİĞİN DEZAVANTAJLARI

Elbette kulağa muhteşem gelen bu vizenin avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Dijital göçebe olmak için öncelikle esnek çalışma saatlerine sahip bir işe sahip olmak çok önemli. Aksi durumda saat farkı konforunuzu etkileyebilir. Bir diğer sorun ise koronavirüs... Özellikle Omicron varyantının hızla yayılması, bir ülkeden diğerine hızlı hareket etmeniz noktasında stres yaratabilir. Ve en önemlisi dijital göçebelik vizesine sahip olmanın maliyeti oldukça yüksek. Bunu da göz önünde bulundurmakta fayda var.

Haberin Devamı

Eğer rutinden hoşlanıyorsanız sürekli yer değiştirmek de bir noktadan sonra can sıkıcı olabilir. Üstelik her konum değişikliğinde vize başvurusu yapmak zorunda olunması da zaman açısından işlerinizi zora sokabilir. Ayrıca geçici vizenin süresi dolduğunda bulunduğunuz ülke size kalıcı oturma izni vermeyebilir. Bunu kök salamayacağı bir yerde 1 yıl kaybetmek gibi değerlendirenler de var. Dolayısıyla eğer yurt dışında uzun süre kalmak istiyorsanız bu vize, sizin için avantajlı görünmüyor.

Büyük fırsat Uzaktan çalışma yeni kapı açtı... İşte şartları

KİMLER DİJİTAL GÖÇEBE OLABİLİR?

Gelelim hangi meslek gruplarının dijital göçebe olabileceğine... Elbette bu vize için fiziksel olarak orada bulunmanız gereken bir işte çalışmıyor olmanız gerekiyor. Yani bu vize bilgisayarını alıp dünyanın her yerinde çalışabilen meslek grupları için ideal.

Haberin Devamı

Bu meslekler arasında metin yazarı, dijital pazarlama uzmanı, sosyal medya uzmanı, tasarımcı, danışman, strateji uzmanı, proje yöneticisi, çevirmen muhasebeci, editör, dijital reklam yöneticisi gibi meslekler sayılabilir. Eğer böyle bir işe sahipseniz hayatınızı dijital göçebe olarak sürdürebilirsiniz.

Büyük fırsat Uzaktan çalışma yeni kapı açtı... İşte şartları

BAŞVURU İÇİN NELER YAPMAK GEREKİYOR?

Dijital göçebelik vizesine başvurmak için neler yapmanız gerekiyor? Öncelikle bu vize türü oldukça geniş kapsamlı olduğu için konu hakkında liste halinde yapmanız gerekenleri bulmanız çok zor.

İlk olarak çalıştığınız şirketin ve ülkenin böyle bir hizmeti sunup sunmadığına bakıp sonrasında da gideceğiniz ülkenin sizden beklediği şartları tek tek araştırmalısınız. Dijital göçebe kabul eden ülkeler dünyada yalnızca belirli bir bölgeyi kapsamadığından çok geniş bir araştırma yapmanız şart.

Büyük fırsat Uzaktan çalışma yeni kapı açtı... İşte şartları

HANGİ ÜLKELER DİJİTAL GÖÇEBE VİZESİ VERİYOR?

Her geçen gün yeni ülkelerin eklendiği dijital göçebe vizesi veren ülkeler listesinde Dubai, Almanya, Estonya, Portekiz, Yunanistan, Ukrayna, Polonya, Norveç, Hırvatistan, İzlanda, Meksika, Costa Rica, Kanarya Adaları, Antigua, Barbuda, Mauritus, Barbados, Bermuda, Cayman Adaları, Gürcistan, Rusya, Kanada, Çin, Malta gibi 50’ye yakın ülke yer alıyor. Bu listeye son olarak geçtiğimiz günlerde İspanya da eklendi.

Haberin Devamı

Büyük fırsat Uzaktan çalışma yeni kapı açtı... İşte şartları

İSPANYA DA ADIM ATTI

İlk olarak Estonya’nın başlattığı dijital göçebe vizesini kabul eden ülkelere İspanya da eklendi.  İspanya, dijital göçebeliği kasabalarını kalkındırmak ve hareketlilik kazandırmak için hayata geçirmek istediğini açıkladı. Nüfusun azaldığı köylerinde yaşamak şartıyla dünyanın her yerindeki çalışanlar için yeni teşvik paketi açıklayan İspanya hükümeti, dijital göçebelerin buralarda 12 ay kalmasının ardından kalış sürelerinin iki katına uzatılabileceğini belirtti. Özellikle genç girişimcilerin ülkeye gelmesini sağlamak için yeni vergi teşviklerinin de verilebileceği aktarıldı.