Gündem CEO Fatih Özer’in iadesi istendi

CEO Fatih Özer’in iadesi istendi

31.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kripto para borsası Thodex üzerinden binlerce kişiyi dolandırdığı gerekçesiyle kırmızı bültenle aranan Faruk Fatih Özer, Arnavutluk’un Vlora kentinde yakalandı. İçişleri Bakanlığı, Özer’in Türkiye’ye iadesine yönelik işlemlere başlandığını açıkladı. Brain operasyonuyla yakalanan Özer’in 40 bin 562 yıla kadar hapsi isteniyor.

SEZER ÖNSAL Ankara - Kurucusu olduğu kripto para borsası Thodex üzerinden binlerce kişiyi dolandırdığı gerekçesiyle kırmızı bültenle aranan Faruk Fatih Özer, Arnavutluk’un Vlora kentinde yakalandı. Yaklaşık 1.5 yıldır firari olan Özer’in yakalandığını Arnavutluk İçişleri Bakanı dün telefonla arayarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya iletti. Özer’in Türkiye’ye iadesi işlemlerine başlandığı belirtildi.

Haberin Devamı

2021’de kaçmıştı

400 bin kullanıcısı bulunan İstanbul merkezli kripto para borsası Thodex’in geçen yıl nisan ayında aniden işlemleri durdu ve  kullanıcılar hesaplarına erişemedi. Aynı gün şirketin kurucusu Fatih Özer, ortadan kayboldu. 20 Nisan 2021’de yurt dışına çıktığı belirlenen Özer’in Arnavutluk’a kaçtığı tespit edildi. Bu gelişmelerin ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı 22 Nisan 2021’de soruşturma başlattı. Adalet Bakanlığı da Özer’in kırmızı bültenle aranması ve Arnavutluk’tan iadesi için işlemleri gerçekleştirdi. Tarihler 26 Nisan’ı gösterirken soruşturma detaylandırıldı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kurulan 5’er kişilik 2 ekip geçen yıl Arnavutluk ve Kosova’ya gidip çalışmalara başladı. Yaklaşık 1.5 yıllık bu süreçte dün bir gelişme yaşandı. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama ile Türkiye tarihinin en büyük vurgunlarından birine imza atan Özer’in Arnavutluk’ta yakalandığı kamuoyuna duyuruldu. Açıklamada, “Arnavutluk Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Bledar Çuçi bugün (dün) sabah saatlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya kırmızı bültenle aranan Thodex’in kurucusu firari Faruk Fatih Özer’in Arnavutluk Vlora’da yakalandığını ve kimliğinin biyometrik sonuçlar ile teyit edildiğini iletti. Emniyet Genel Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığınca Fatih Özer’in Türkiye’ye iadesi işlemlerine başlandı” denildi. Yaklaşık 400 bin yatırımcının 2 ila 10 milyar dolar kadar dolandırıldığı belirtilse de o dönem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada dolandırıcılık hacminin 108 milyon dolar olduğunu bildirmişti. Türkiye’deki bankalarda bulunan 31 milyon lirasına el konulan Özer’in Arnavutluk’a giderken yanında yaklaşık 290 bin dolar  bulundurduğu bildirilmişti.

Haberin Devamı

Brain operasyonu

Arnavutluk polisinden yapılan açıklamlada ise Elbasan Polis Müdürlüğü, Arnavutluk Polisi FAST Birimi, Vlora Polis Müdürlüğü ve Elbasan Savcılığı tarafından ortak yürütülen “Brain (beyin)” adlı operasyonun başarılı bir şekilde sonuçlandığı bildirildi. Brain operasyonda kırmızı bültenle “suç örgütü kurmak” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlarından aranan Özer ile yardım ve yataklık yaptığı iddia edilen Tiran’da yaşayan B.S.H. ve Durres kentindeki E.H. de yakalandı. Özer’in yakalandığı evdeki bilgisayar, banka kartı, cep telefonu gibi kişisel eşyaya el konulduğu bildirildi. Arnavutluk İçişleri Bakanı Bledar Çuçi de operasyonun Arnavutluk hükümetinin organize suçlarla mücadele konusunda ısrarını gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Balkanlar’da arandı

Fatih Faruk Özer, Türkiye’deki soruşturma sürerken Emniyet Genel Müdürlüğü’nün destek verdiği çalışmalarla Balkan ülkelerinde aranıyordu. Arnavutluk’ta başlayan arama işlemleri Karadağ, Kosova ve Kuzey Makedonya’ya kadar genişletildi. Türkiye’de süren soruşturma kapsamında, 78 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Özer’in ağabeyi Güven Özer ile kardeşi Serap Özer’in de bulunduğu 6 kişi tutuklanırken, 35’i adli kontrol şartıyla olmak üzere diğer şüpheliler serbest bırakıldı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Mart 2022’de soruşturmasını tamamladı. İddianamede, Özer’in de aralarında bulunduğu 21 şüpheli hakkında ayrı ayrı 12 bin 164’er yıldan 40 bin 564’er yıla kadar hapis cezası istendi. Nisan ayında iddianame kabul edildi. Mayıs ayındaki ilk duruşmanın ardından dava ertelendi.