Gündem DASK: 8 milyar tazminat gönderdik 3 milyar TL’yi 15 gündür alan yok

DASK: 8 milyar tazminat gönderdik 3 milyar TL’yi 15 gündür alan yok

02.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), fondaki 25 milyar TL’lik korumayı, İstanbul Depremi nedeniyle 117 milyara çıkardı.

DASK: 8 milyar tazminat gönderdik 3 milyar TL’yi 15 gündür alan yok

ÖNDER YILMAZ Ankara - Deprem bölgesinde bugüne kadar 8 milyar TL tazminat ödemesi yaptıklarını ancak bu rakamın 3 milyar TL’sinin 15 gündür hâlâ bankalarda beklediğini, vatandaşın gidip tahsil etmediğini açıklayan DASK yetkilileri, bunun “bankaların paraları geç aktarması ve poliçelerde yazan telefon numaralarının doğru girilmemesinden” kaynaklandığı dile getirdi. 

Haberin Devamı

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’na sunum yapan DASK Teknik İşleticisi Türk Reasürans A.Ş. Genel Müdürü Zekiye Selva Eren, olası deprem tehlikesi nedeniyle İstanbul’daki veri mermezlerini Ankara’ya taşıdıklarını söyledi. Eren, DASK’ın, sigorta şirketlerinin her yıl deprem anında alabilecekleri maksimum hasar rakamını hesaplayan ve buna risklerini ne kadar miktarda devredeceklerini belirleyen “CATMOD” modeli oluşturduğunu açıkladı. DASK’daki 10.5 milyarı fon ve 14 milyarı reasürans korumasının yapılan bu yeni modelleme ekseninde arttırıldığını vurgulayan Eren, olası İstanbul depreminde istenen koruma sağlanamayacağı için toplam koruma rakamını; 23.5 milyarı fon olmak üzere 117 milyar TL’ye çıkarıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

102 bin başvuru

DASK olarak maksimum ödenecek teminat tutarının 640 bin TL olduğunu belirten Eren, vatandaşlardan gelen “DASK çok yetersiz, az teminat veriyor” eleştirilerini ise şöyle yanıtladı:

“Dünyanın her yerinde olduğu gibi DASK arsa maliyetini ödemiyor. Vatandaşlarımız 100 metrekare olan evi için 40 metrekare, 30 metrekare gibi poliçeler yaptırmışlar.”

Eren, deprem sonrası 24 saat geçmeden hasar ödemelerine başladıklarını, avans ödemeleri yaptıklarını ifade etti. Şu ana kadar 102 bin başvuru aldıklarını, önlerinde ise 450 bin dosya bulunduğuna aktaran Eren, bu dosyaların 350 bininin hafif hasarı içerdiğini anlattı. 6 Şubat’dan bugüne kadar yaklaşık 8 milyar TL tazminat ödediklerini belirten Eren, bunun üç milyar TL’sinin bankalarda 15 gündür hala durduğunu vatandaşın gidip tahsil etmediğini söyledi. Eren “Birçok vatandaş hesabından, daha doğrusu, hasarı ödenmiş olmasına rağmen haberdar değil. Zaten bunu şuradan anlıyorsunuz; 8 milyar para ödemişim, 3.5 milyarı hâlâ bankada bekliyor, tahsil edilmemiş” dedi.

‘22 milyar TL ödeyeceğiz’

Eren, yaklaşık 8 milyarlık tazminat ödemesinin pazartesi günü 10 milyarı geçeceğini belirtirken, toplamda hak sahiplerine 22 milyar TL ödeme yapmayı öngördüklerini belirtti. Eren, 22 bin 936 pert binadan 16 bin 405’ine, 28 bin ağır hasarlı binadan 15 binine, 38 bin orta hasarlı binaladan 17 binine ve 336 bin hafif hasarlı binadan 27 binine ödeme yaptıklarını, ödemelerin hızlanarak kısa sürede tamamlanacağını bildirdi.