Gündem ‘Disleksi fatihi’ Arda

‘Disleksi fatihi’ Arda

09.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Öğrenme bozukluğu olarak bilinen ‘Disleksi’ hastası Arda Uzan, yazılım öğrenip kendisi gibi öğrenme güçlüğü çekenler için ‘Conquer Dyslexia’ (Disleksiyi Fethet) uygulamasını geliştirdi

‘Disleksi fatihi’ Arda

Arda Uzan (18) İzmir Saint Joseph Fransız Lisesi son sınıf öğrencisi. Son sınıfa gelmek için akranlarından kat be kat fazla çalışmak zorundaydı, çünkü kendisine 7 yaşındayken öğrenme bozukluğu olarak bilinen ‘Disleksi’ teşhisi konuldu. Hastalığı okuma, yazma ve öğrenmede hep sıkıntı yarattı. Öğretmenleri Arda’yı ayrı sınıfa almak istediyse de o bunu reddedip tüm engelleri aştı.

Haberin Devamı

Büyük ilgi gördü

Bilgisayar programlarına merak saran genç, tamamen kendi çabalarıyla öğrendiği yazılım teknikleriyle disleksi hastalarının hayatını kolaylaştıracak bir mobil uygulama yazdı. Disleksi hastalarının okuma sorunlarını ortadan kaldıran ve hafıza egzersizlerine yer veren uygulamanın adı ‘Conquer Dyslexia’ (Disleksiyi Fethet). Mobil uygulamada, okuma sorunlarına yönelik ipuçları ve hafıza egzersizleri yer alıyor. Bir haftada 550’den fazla indirilen uygulamayla amacının disleksiye dikkat çekmek olduğunu belirten Uzan, “Genelde disleksi tanısı konulmuyor, hiperaktivite deyip geçiliyor. Ama bu tanınması gereken bir hastalık” dedi.

Farklı sınıf istemedi

7 yaşındayken okuma - yazmayı geç öğrendiği için öğretmeni tarafından göz doktoruna yönlendirildiğini belirten Uzan şunları söyledi: “Ancak doktor bir sorun olmadığını söyleyerek ailemi psikiyatriste yönlendirdi. Bu süreçte benim bir disleksi hastası olduğum ortaya çıktı. Benim diğer çocuklardan ayrı eğitim görme hakkım vardı. Ancak ben bunu reddettim. Çünkü farklı olmak istemedim ve diğer çocuklar kadar başarılı olabileceğimi düşündüm. Tabii bu çok zor oldu. Okul hayatım zorlukla geçti, ama hiç sınıfta kalmadım.”

Haberin Devamı

Hızla öğrenmek için

6. sınıftan itibaren bilgisayarlara ilgi duymaya başladığını belirten genç uygulamasını ve yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı: “İnternette kendi çabalarımla algoritma mantığını ve bazı yazılım tiplerini öğrendim. Son yıllarda da mobil uygulamalara merak saldım ve kendi uygulamamı hazırladım. App Store’da kullanıcılara sunuldu. Uygulamada disleksi hastası çocukların günlük aktivitelerini hızlı yapmalarına yarayacak egzersizler ön plana çıkıyor. Ben kendim alfabenin sırasını daha yeni öğrendim. Ayların sırasını şimdi sorsanız sayamam. Doğum günümü 7. sınıfta öğrendim. Şu an hâlâ düz çizgi çizemiyorum. Maalesef hastalığın böyle belirtileri var. Disleksi iyileşen bir hastalık değil ama bunları çalışarak bir ölçüde kapatabilirsiniz. Ben de bu uygulamayı disleksi hastaları çalışıp iyileşebilsinler diye hazırladım. Uygulama şu an İngilizce. Türkçe ve Fransızca versiyonları için çalışıyorum”

Haberin Devamı

‘Onlara inanalım’

Anne Nevin Uzan da, “Herkese teşekkür ederim. Çok gururluyum. Oğlum ilkokul sıralarından beri uzun bir yol aldı. Saint Joseph gibi zor bir okuldan bu yıl mezun oluyor. Demek ki kimseye değil, çocuklarımıza inanmalıyız” dedi.

Kardeş desteği

Uygulamamın logosunu ve görsellerini 16 yaşındaki kardeşi Zeynep’in yaptığını aktaran Arda Uzan, “O da grafik dizayn okumak istiyor. Uygulamanın sembolünün ters ‘e’ harfi olmasının sebebi var. Ben küçüklüğümden bu yana ‘b’leri ve ‘e’leri ters yazarım. Disleksinin bir belirtisi de bu. Bu yıl liseden mezun olacağım. Yazılım mühendisi olmak istiyorum. Disleksi hastalığına daha fazla dikkat çekerek, bu çocukların tembel denilerek okullarda farklı muamelelere maruz kalmalarını önlemek istiyorum” dedi.