Gündem İngiltere'nin 'Fırtına' planı! Eurofighter sonrası gündemde: Türkiye detayı

İngiltere'nin 'Fırtına' planı! Eurofighter sonrası gündemde: Türkiye detayı

18.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in açıkladığı, Türkiye’nin almayı planladığı Eurofighter savaş uçağını Milliyet’e değerlendirdi.

İngilterenin Fırtına planı Eurofighter sonrası gündemde: Türkiye detayı

ASENA YATAĞAN Ankara -   Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in açıkladığı, Türkiye’nin almayı planladığı Eurofighter savaş uçağını Milliyet’e değerlendirdi. Karakuş, ABD’nin F-16 vermemek içinden elinden geleni yaptığını belirterek, bu şartlarda başka yollara başvurulması gerektiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye’nin milli savaş uçağı KAAN’ın aktif görevdeki erken uçuş tarihinin 2032 olabileceğini belirten Karakuş, şunları söyledi:

“2032 olduğuna göre 250 civarında uçak üretebilmek için 2040’ı buluyoruz. Bir güvenliğimizi tehdit konusu var, beka konusunda sıkıntılarımız var dolayısıyla çözüm olarak 40 adet F-16 almak, 80 adet F-16’ya yakın uçağı da daha uzun menzilli hale getirme ve yeteneğini geliştirme isteğimiz oldu. 10 ay geçti, 15 gün içerisinde cevap vermesi gereken ABD Dışişleri Komisyonu cevap bile vermedi. İsveç, Finlandiya olayları nedeniyle, öncesinde de Ukrayna ile ilgili olarak Rusya’ya tam ambargo koymadık, AB ülkelerinin kısıtlamalarına gitmedik diye bizi suçladılar. Halbuki bizi F-35’ten çıkartmış bir ABD var diğer tarafta ise bizi yıllardır almamış bir AB var. Şimdi de Gazze’deki halkın bu noktalara gelmesinden İsrail ve ABD’yi sorumlu tuttuğumuz için, F-16 vermemek için Türkiye’yi öyle bir suçlama içerisine sokmaya çalışıyorlar.”

Haberin Devamı

İNGİLTERE'NİN FIRTINA PLANI! TÜRKİYE DETAYI

KAAN uçağının üretilmesinde 150 İngiliz mühendisinin görev aldığını açıklayan Karakuş, “İngiltere’nin aynı zamanda bir ‘Fırtına’ uçağı üretme düşüncesi var. Bu uçağı üretebilmek için 120 civarında F-35 alacaktı. O uçakları kıstı 40 taneye yakın bir uçak alımı söz konusu. Türkiye’yi de buna katmak istiyor. KAAN’dan sonra dünyada en gelişmiş uçak şekline dönüşecek bu ‘Fırtına’ dediğimiz uçak. İngiltere, şu anda Japonlar ve İtalyanlarla anlaşmış, bu arada Türkiye’yi de buna çekmek istiyor” ifadelerini kullandı.

Yunanistan’ın uçaklarını 24’e tamamlamak üzere olduğunu ve büyük bir güç kazandığını belirten Karakuş, “Yunanistan, ABD’den modernize edilen Block-70 uçaklarını bir şekilde aldı. Şu anda 20’yi geçti. Yunanistan’ın güçlenmesine karşı, ona karşı güçlü olmak, bekamızı muhafaza etmek zorundayız. Ne olursa olsun daima bizim tehdidimiz Yunanistan olmuştur bu 50-60 yıldır böyle” dedi.

‘F-16’YI KARŞILAR’

Karakuş, iki motorlu uçakların daha emniyetli olduğuna dikkat çekerek, “Eurofighter 2 motora sahip. Yetenek açısında Block-70’ten aşağı değil. Yük taşıma açısından da fena değil. Yerini doldurur F-16’nın. Ancak lojistik sistem açısından bir sıkıntı olacaktır. Pahalıdır. Ama Türkiye’nin bunu halledeceğine inanıcımız tamam” diye konuştu.

Haberin Devamı

Karakuş, “Türkiye’nin sıkıntısı şu, F-16’lar açılsa bile, ABD Kongresi kabul etse bile F-16’ları bize ne zaman verecekler? Ne kadar zamanda üretilecek 40 tane F-16? İngiltere’nin 200 civarında Eurofighter uçağı var, belki mevcut olanlardan verecek bize. O zaman zaman kısalacak” dedi.