Gündem Kolejlerde taban puanlar yükseldi

Kolejlerde taban puanlar yükseldi

05.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Devlet liselerine tercihler yapılırken özel okullarda da kayıtlar sürüyor. Sınav bu yıl kolay olduğu için puanlar yükselince kolejlerin de taban puanları yükseldi. Öyle ki geçtiğimiz yıl 480 taban puanla kayıtlara başlayan Robert Kolej, bu yıl 489 taban puan üzerinden öğrenci alacak.

Kolejlerde taban puanlar yükseldi

Mine Özdemir Güneli - Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınav sonucuyla girilen devlet liselerinde tercihler devam ederken yabancı kolejler ve özel okullarda da kayıtlar alınıyor. LGS puanıyla öğrenci kabul eden özel okullar, açıkladıkları taban puan ve kontenjanlara göre bugün 1. Ön Kayıt Dönemi’ni tamamlayacak.

Haberin Devamı

Özel okullarda iki ön kayıt ve kesin kayıt dönemi olacak. Serbest kayıt dönemi ise 3 gün sürecek. Bugün sona erecek 1. Ön Kayıt Dönemi sonrasında yarın 1. Kesin Kayıt Dönemi; 7 Temmuz’da da 1. Yedek Liste Kesin Kayıt Dönemi başlayacak. Yedek listedekilerin kayıt yaptırabilmesi için okulda bulunmaları gerekiyor. Çünkü yedek listedekilerin sıralamaya göre isimleri okunacak ve okulda bulunmayanlar kayıt hakkını kaybedecekler. Bu hak yedek listede yer alan bir sonraki adaya geçecek. Ailelerin okullara girişlerde bir sorunla karşılaşmamaları için kolejlerin sitelerinde duyurdukları saatleri dikkate alarak hareket etmelerinde yarar var.

Özel okullarda 10 Temmuz’da 2. Ön Kayıt Dönemi, 11 Temmuz’da 2. Asil/Yedek Kayıt Dönemi olacak. 12, 13 ve 14 Temmuz’da Serbest Kayıt Dönemi’nin ardından Yerleştirmeye Esas Nakil Dönemi başlayacak.

Haberin Devamı

Robert ilk sırada

LGS bu yıl daha kolaydı. Öyle ki sınava katılan 1 milyon 30 bin 195 öğrenciden 562’si tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan aldı. O nedenle puanlar yükseldi, yüzdelik dilimler de belli oranlarda düştü. Yandaki tabloda görüldüğü gibi özel okulların taban puanları da geçtiğimiz yıllara göre yükseldi. Öyle ki geçtiğimiz yıl ilk kayıt dönemine 480 taban puanla başlayan Robert Kolej’de bu yıl taban puan 489 olarak açıklandı. Bu durumda Robert, özel okullar arasında en yüksek taban puana sahip kolej oldu.

Kolejlerde taban puanlar yükseldi

Liselere yerleşme şansı nakillerle devam edecek

LGS kapsamında merkezi sınavla öğrenci alan devlet liselerine yerleştirme işlemleri için tercihlerin alınması 19 Temmuz’da sona erecek. 24 Temmuz’da LGS tercih sonuçları ve boş kontenjanlar ilan edilecek. İlk yerleştirmede bir okula yerleşemeyen veya yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrenciler şanslarını nakil döneminde tekrar deneyebilecekler.

Çünkü her nakil döneminde olduğu gibi devlet okullarının kendi aralarında ya da özel okullara geçişler yaşandığı için İstanbul Erkek, Galatasaray, Kabataş, Kadıköy Anadolu gibi gözde okulların da aralarında olduğu pek çok lisede kontenjan açılabiliyor.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıkladığı tercih ve yerleştirme takvimine göre LGS yerleştirmelerine esas nakiller, bu yıl da iki dönemde yapılacak. 24-28 Temmuz tarihleri arasında 1. Nakil tercih başvuruları alınacak. 31 Temmuz’da 1. Nakil sonuçları ilan edilecek. 31 Temmuz-4 Ağustos tarihleri arasında 2. Nakil tercih başvurularının alınmasının ardından sonuçlar, 7 Ağustos’ta belli olacak. Nakillerde boş kontenjan olup olmadığına bakmadan, taban puanına eşit ve üstü puana sahip adaylar tercihte bulunabilecek.

3’er hakları var

Her iki dönemde de merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alanlar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.

Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşenlerin nakil tercih dönemlerinde kayıt alanından okul ve farklı tür tercih etme zorunluluğu bulunmayacak. Ancak tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden en fazla 2 okul seçilebilecek. Nakil döneminde herhangi bir tercihine yerleşen öğrenci, önceki yerleştiği okul hakkından vazgeçmiş sayılacak. Nakil sürecinin ardından 8-16 Ağustos’ta il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvuruları alınacak ve 18 Ağustos’ta yerleştirmeler tamamlanacak.