Gündem SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

16.06.2018 - 12:44 | Son Güncellenme:

Her vatandaşın doğuştan sahip olduğu sosyal güvenlik hakkı, anayasamızda güvence altına alınmıştır. Devlet vatandaşlarının, insan onuruna yakışır şekilde, asgari yaşam düzeyini sürdürmelerini sağlamakla ve bunun için görev yapacak kurumları, hizmetleri halka ulaştıracak kanalları oluşturmakla yükümlüdür. İşte SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) sosyal hukuk devleti sorumluluğunun bir ürünü olarak, bu amaca hizmet etmek için kurulmuştur.

SGK hizmet dökümü nasıl alınır

Ülkemizde SGK tarafından işletilen sosyal sigortalar sistemi, vatandaşlardan düzenli ve zorunlu olarak toplanan ücretlerin değerlendirilmesine dayanır. Sisteme düzenli olarak prim ödeyen kişiler "sigortalı" olarak isimlendirilir. Sigortalıların kaza, hastalık gibi kısa vadeli gelir kayıpları ya da yaşlılık gibi daha uzun vadeli hatta sürekli gelir kayıpları, SGK'nın değişik oranlarda topladığı bu primlerle karşılanır. Sigortalıların, sigortalılıklarına ait tüm bilgiler SGK'nın veri bankasında saklıdır. Sigortalının işe başlama tarihi, ödediği prim miktarı, ne kadar süredir prim ödediği, prim ödemeye ara verdiği dönemler, bakmakla yükümlü olduğu kişilerin hakları gibi bilgilerin yer aldığı belgeye "hizmet dökümü" adı verilir.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıdaki link bilgilendirme amaçlıdır.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR?

Binlerce kamu kurumunun, vatandaşa kurum binalarında verdiği hizmetleri elektronik ortamda sunmalarına imkan veren alt yapısıyla e-Devlet kapısı, SGK hizmet dökümü almak için de en pratik ve güvenilir yoldur. E-Devlet kapısı üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlanarak, haftanın 7 günü, günün 24 saati, dilediğiniz zaman kendinizle ilgili sigortalılık bilgilerinize ulaşabilir, belgenizin bir kopyasını yazdırabilir, sorunlarınızı kurumla paylaşabilirsiniz.

E-Devlet sisteminde kişisel bilgileriniz saklanmaz. E-Devlet sadece hizmet almak istediğiniz kurumun veri tabanına bağlanmanıza aracılık eder. Sistem üzerinden, kendi veri tabanlarını e-Devlet alt yapısında görüntülenebilecek şekilde sisteme entegre eden kurumlara ulaşılabilir.

www.turkiye.gov.tr adresinde bulunan e-Devlet uygulaması, her geçen gün genişleyen hizmet ağı sayesinde hemen hemen tüm kamu kurumlarıyla vatandaş arasında elektronik bir köprü görevini üstlenir. Son derece güvenilir bir kimlik doğrulama algoritması kullanan e-Devlet uygulamasına girebilmek için, giriş ekranında bulunan kutucuklara, TC kimlik numaranızla birlikte size özel olarak üretilmiş, benzersiz bir şifre olan e-devlet şifrenizi yazmanız gerekir. Eğer internet bankacılığı müşterisi iseniz, bankanızın internet ya da mobil uygulamalarını kullanarak da güvenli bir şekilde giriş yapabilirsiniz.
E-Devlet uygulaması, kullanıcı dostu arayüzü ile aradığınız hizmete kolaylıkla ulaşmanızı sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir. Hizmet veren kurumlar ya da kurumların verdikleri elektronik hizmetler şeklinde hazırlanmış olan alfabetik listelerden seçim yapabilir ya da her sayfanın üzerinde bulabileceğiniz arama motorunda dilediğiniz hizmeti aratabilirsiniz. Bu şekilde eriştiğiniz SGK hizmet dökümünüzü isterseniz sadece kendiniz inceleyebilir, merak ettiğiniz hesaplamaları yapabilir ya da isterseniz belgenin çıktısını alabilirsiniz.