Gündem Son dakika! Gazzeli hastalar Türkiye'ye getirildi

Son dakika! Gazzeli hastalar Türkiye'ye getirildi

15.11.2023 - 17:55 | Son Güncellenme:

Aralarında çocukların da olduğu Gazzeli hastalar, Mısır'dan Ankara'ya getirildi. Bakan Koca, "Çoğunluğunu acil tedaviye ihtiyaç duyan kanser hastalarının oluşturduğu Gazzeli 27 hasta ve 13 refakatçi ülkemizde." ifadelerini kullandı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar nedeniyle kanser tedavisine devam edemeyen 27 hasta, Refah Sınır Kapısı'ndan geçmesinin ardından yardım uçağıyla Türkiye'ye getirildi. Yardım uçağıyla birlikte Mısır'ın El-Ariş Havalimanı'ndan Türkiye'ye hareket eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Esenboğa Havalimanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Koca, 14 Kasım'da Mısırlı mevkidaşı ile görüştüklerini ve Gazze'de bulunan kanser hastalarının Mısır'a geçmesi üzerinde mutabık kaldıklarını belirterek, "Günün erken saatlerinde Türkiye’den hareket ederek önce başkent Kahire’de değerli meslektaşım Sağlık Bakanı Gaffar ile ikili bir görüşme gerçekleştirdim ve Gazzeli hastaların tedavi gördüğü, birisi çocuk hastanesi olmak üzere iki farklı hastaneyi ziyaret ettik. Öğleden sonra ise Refah Sınır Kapısı'na yakın bölgede bulunan El Ariş kentindeki hastaneyi ziyaret ederek, Gazzeli kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerinde bulunduk. Uluslararası sağlık diplomasisi ve sahada yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda, 27 hasta ile 13 refakatçinin Cumhurbaşkanlığımıza ve Millî Savunma Bakanlığımıza ait uçaklarla Türkiye’ye getirilmesiyle önemli bir adım attığımıza inanıyoruz. Altını önemle çizmek istediğim bir konu şudur: Mısır’ın, gemiyle yardım göndermesine izin verdiği ve aynı zamanda Refah Sınır Kapısı üzerinden hasta transferine izin verdiği ilk ülke Türkiye’dir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"Türkiye her zaman mazlumların yanında olmaya devam edecektir"

Türkiye'ye getirilen Gazzelilerin Ankara'daki hastanelerde tedavilerine devam edileceğini dile getiren Koca, "Tüm bu gelişmelerle birlikte, Gazze’de Refah Sınır Kapısına yakın olan bölgede, ilgili iç ve dış paydaşlarımızca uygun görülen noktalarda ve aynı zamanda Mısır tarafında sahra hastanelerinin kurulması ve bu hastanelerde Mısırlı dostlarımızla ortak hizmet verilmesi konusunda da önemli mesafe kaydettik. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği üzere, Türkiye her zaman mazlumların yanında olmaya, adaletin, hakkın ve hukukun sesi olmaya, dost ve kardeşlerini iyi ve kötü günde yalnız bırakmamaya devam edecektir" diye konuştu.

Öte yandan Bakan Koca, koordinasyon ekibinin bölgeye gönderilen 8 sahra hastanesinin kurulumu için yer tespit çalışmalarını yürüttüğünü ve en kısa sürede Refah Sınır Kapısı'na yakın bir bölgede hastaneyi kurma konusunda başarılı olabileceklerini kaydetti.
Başta plastik cerrahi olmak üzere ihtiyaç duyulan alanlarda ekip göndermek için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Koca, gelecek günlerde bu ekibin bölgeye takviye edileceğini ekledi.

Haberin Devamı

Gelen hastaların hepsinin kanser hastası olduğunu ifade eden Bakan Koca, "Özellikle Türk-Filistin Dostluk Hastanesinde ağırlıklı olarak takibi yapılan hastalar da var. Sadece bir hasta kan hastalıkları grubunda ama o hastamızda kemik iliği nakli yapılmak üzere getirilen 15 yaşında bir kardeşimiz" şeklinde konuştu.

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kanser ve çocuk hastalarının Türkiye'ye getirilmesi için çalışmalarının kararlılıkla devam ettiğini ve önümüzdeki günlerde de hastaların gelmesini umduklarını kaydetti.

Son dakika Gazzeli hastalar Türkiyeye getirildi

GAZZELİ KANSER HASTALARI BİLKENT ŞEHİR HASTANESİ'NE SEVK EDİLDİ

Türkiye ile Mısır'ın koordineli çalışmaları sonucunda Mısır'ın El Ariş kentinden, askeri kargo uçağı ile Ankara Esenboğa Havalimanı'na getirilen Gazzeli 27 kanser hastası ve beraberlerindeki 13 refakatçi, burada hazır bekletilen ambulanslarla Bilkent Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Esenboğa Havalimanı'ndan konvoy halinde hareket eden ambulanslar, saat 01.40'ta hastaneye giriş yaptı. Önceden yapılan hazırlıklar çerçevesinde doktorlar tarafından hastaların ilk kontrolleri yapıldı. Ardından tedavilerine devam edileceği servislere alındı.

İLK HASTA NAKLİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Gerçekleştirilen hasta transferi, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları sürecinde Mısır dışında gerçekleştirilen ilk uluslararası hasta sevki olma özelliğini taşıyor. 

Haberin Devamı

BAKAN KOCA'DAN MISIR'DA AÇIKLAMALAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze Şeridi’ne gönderilen sağlık yardımlarını taşıyan askeri uçağın indiği Mısır'ın El Ariş Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, gün boyu Mısır Sağlık Bakanı Halid Abdulgaffar ile görüşmelerde bulunduğunu belirterek, "Bizim arzumuz, kanserli çocuk hastalar başta olmak üzere Gazze’de olup, Refah Sınır Kapısı’nı geçen 26 hastanın Türkiye’ye götürülmesi. Bununla ilgili görüşmeler olumlu geçti. Bugün, kanserli hastaları Türkiye’ye götürme çabası içerisindeyiz. Bu hastalar Refah Sınır Kapısı’ndan geçti ve şu anda ambulanslarda işlemleri yapılıyor. Zannediyorum, yarım saat veya 1 saat içerisinde hastalar havaalanına getirilmiş olacak. Umarım planladığımız gibi bugün bu hastaları ve 13 refakatçiyi sınır kapısından geçtikten sonra herhangi bir hastaneye uğramadan Türkiye’ye götürme çabasındayız” dedi. 

Haberin Devamı

Son dakika Gazzeli hastalar Türkiyeye getirildi

"İsrail Sağlık Bakanı ile yakın iletişim içerisindeyiz"

Hastalarla ilgili İsrail ile de temas halinde olduklarını aktaran Bakan Koca, "İsrail Sağlık Bakanı ile de bu anlamda yakın iletişim içerisindeyiz. Bizim arzumuz, savaşın bir an önce bitmesi ve tedaviye ihtiyacı olanlara bu yardımların ulaşılabilir olması. Bunun için Türkiye her türlü yardımı yapmaya hazır. Bugün bu kadar hastanın gelişi sağlanabilir oldu. Bu son derece önemli. Bine yakın kanserli hasta olduğunu biliyoruz. Bundan sonraki süreçte de olabildiğince hastayı Gazze’den Türkiye’ye getirme çabası içerisindeyiz. Umarım bunu gerçekleştirmiş oluruz” ifadelerini kullandı.

“Refah Sınır Kapısı’nın yakınında bir sahra hastanesi kurmak istiyoruz”

Tedavi bekleyen daha çok hastanın olduğunu aktaran Bakan Koca, “Geri planda bekleyen çok hasta var. Gazze’den Mısır dışına çıkabilen bugüne kadar hiçbir hasta olmadığını Sağlık Bakanımız (Mısır Sağlık Bakanı) da söyledi. İlk defa Gazzeli olup Mısır’dan çıkan ve bir başka ülkeye tedavi için gönderilen bu hastalar oluyor. Yakın zamanda, Gazze’nin içerisinde, Refah Sınır Kapısı’nın yakınında bir sahra hastanesi kurmak istiyoruz. Yapılacaklar çok fazla, bize düşen çok iş olduğunu da görüyoruz. Ülke olarak çabamızı seferber edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Sahra hastanesini Gazze’de, Mısır’da ise Türk hekimleri ile Mısırlı hekimler hastaları birlikte değerlendirsin istiyoruz. Bununla ilgili ekip çalışması da yapıldı. Yakın zamanda bu ekinin Türkiye’den Mısır’a gelmesi sağlanmış olacak. Dolayısıyla, Refah Sınır Kapısı’ndan geçen hastaların hastanelerde değerlendirilip uygun olanların Türkiye’ye getirilmesi şeklinde planlama yapıldı. Umarım bunu başarıyla sonuçlandırırız” dedi.

Son dakika Gazzeli hastalar Türkiyeye getirildi

BAKAN KOCA'DAN PAYLAŞIM

Bakan Koca, "26 hastayla 12 refakatçinin daha Gazze'den Mısır tarafına geçişleri sağlandı. Hastaları sağlık ekiplerimiz karşıladı. El-Ariş Havalimanına sevk edilecek olan hastaların buradan Türkiye'ye transferleri planlanıyor." paylaşımında bulundu.

Bakan Koca sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı: Kahire'de tedavi gören Gazzeli yaralı ve kanser hastası çocukları ziyaret ettik. İhtiyaç duyan hastalarımızın Türkiye'ye getirilmesi için gerekli adımları atıyoruz. Her Gazzeli hastanın tedavisi, insanlığın onurunu kurtarmaya dönük bir çabadır.

TÜRKİYE’NİN GAZZE’DEKİ FİLİSTİNLİLER İÇİN GÖNDERDİĞİ YARDIMLAR MISIR’A ULAŞTI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Türkiye’nin Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler için gönderdiği yardımlar Mısır’a ulaştı. Kayseri Havalimanı’ndan sivillere yönelik sağlık hizmeti sunmak için personel ve 23 palet tıbbi malzeme ile havalanan askeri uçak, saat 16.00 sıralarında Mısır’ın El-Ariş Havalimanı’na indi. Uçakta, uzman doktor, hemşire ve anestezi uzmanı olmak üzere 9 kişilik sağlık ekibi, Filistinli kanser hastalarının tedavi için Türkiye'ye sevk edilmesinde refakatçi olacak.

Yazarlar