Gündem 'Melekler Takımı'na mezar olan İsias Otel'de korkunç tespit: 9 kat ruhsat alınıp 13 kat yapıldı

'Melekler Takımı'na mezar olan İsias Otel'de korkunç tespit: 9 kat ruhsat alınıp 13 kat yapıldı

18.12.2023 - 14:00 | Son Güncellenme:

Adıyaman'daki depremde yıkılan ve aralarında KKTC Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol takımı öğrencilerinin de (Melekler Takımı) aralarında bulunduğu 72 kişiye mezar olan İsias Otel'e ilişkin düzenlenen iddianamenin ayrıntıları kan dondurdu.

Melekler Takımına mezar olan İsias Otelde korkunç tespit: 9 kat ruhsat alınıp 13 kat yapıldı

Damla GÜLER / milliyet.com.tr Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde yıkılan İsias Otel’de aralarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden sporcu, öğretmen ve tur rehberinin de bulunduğu 26’sı çocuk 72 kişinin hayatını kaybetmişti. Otelin yıkılmasına ilişkin Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma önceki günlerde tamamlanmış ve 5’i tutuklu 11 sanık hakkında, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Haberin Devamı

6 GÜN SONRA ENKAZ KALDIRMA

Hazırlanan iddianamenin detayları da ortaya çıkmaya başladı. İddianamede, depremden 6 gün sonra olay yeri incelemesi ve keşif için gidildiği anlatılırken, otelin bitişik durumda olduğu 3 bina ile birlikte yıkıldığı ve enkaz kaldırma çalışmalarının başladığı anlatıldı. Ayrıca ekipler gitmeden önce KKTC ekiplerinin gelerek incelemede bulundukları ve karot alınması için enkazın bir bölümünün kaldırıldığı ortaya çıktı.

Melekler Takımına mezar olan İsias Otelde korkunç tespit: 9 kat ruhsat alınıp 13 kat yapıldı

KONUT OLARAK İNŞAATA BAŞLANDI 9 KAT RUHSAT ALINIP 13 KAT YAPILDI

İddianamede otel inşaatının 1993 yılında başlandığını çıkarılan ruhsatta yapılacak yapının “otel” olarak girilmediği yer aldı. Ruhsatın 9 kat için izin verildiği ancak binanın 13 kat olarak yapıldığı anlatılan iddianamede, 2001 yılında otel tadilatı yapılması için başvurunun olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

"2. DERECE DEPREM BÖLGESİ OLMASINA RAĞMEN 1. DERECE DEPREM BÖLGESİNE GÖRE YAPILDI"

Otel sahibi Ahmet Bozkurt’un 2001 yılında 4 Yıldızlı Otel Turizm Yatırım Belgesi almak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazdığı yazı da iddianamede yer aldı. 15.02.2001 tarihli taahhütname, tapu bilgileri ve yatırıma ilişin raporda yazan ifadeler dikkat çekti. İddianamede yar alan rapordaki ifadeler şu şekilde; “4 yıldızlı bir şehir oteli olarak planlanan otelin inşasına 1993 yılında başlandığı, otelin bodrum, zemin, asma kat, 7, teras kattan oluştuğunu, taşıyıcı sistem olarak betonarme karkas sistemin seçildiğini, yapı statik hesapları 2. derecede deprem bölgesi olmasına rağmen 1. derece deprem bölgesi yönetmeliğine uygun çözüldüğü, her odada 2 yatak olmak üzere otel içerisinde toplam 81 odanın mevcut olduğunu belirtir ibarelerin olduğu..”

2003 yılında yapılan denetimde ise eksikler ve çelişkiler nedeniyle otele idari para cezası kesildiği de iddianamede yer aldı.

Melekler Takımına mezar olan İsias Otelde korkunç tespit: 9 kat ruhsat alınıp 13 kat yapıldı

"DONATI EKSİKLİĞİ YIKILMA NEDENLERİNDEN BİRİ"

Otelin enkazından alınan karot örneklerini inceleyen Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde görevli 7 akademisyenin hazırladığı bilirkişi raporu da iddianamede yer aldı. Hazırlanan raporda, binanın taşıyıcı sistem elemanlarında donatı detayının yani kolon ve kirişlerin etriye aralıkları, kanca özellikleri, bindirme boyları, ankraj ve kenetlenme boyları ile ilgili eksiklerin olduğu belirtildi. Raporda, “Donatı detayı eksiklerinin binanın yıkılma nedenlerinden biri olabileceği” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

SADECE 2018 YILINDA TADİLAT YAPILDI

Otel sahibi Ahmet Bozkurt’un ifadesine de iddianamede yer verildi. Oteli 1995 yılında kendisinin yaptığını söyleyen Bozkurt, “Bu zamana kadar otele sadece 2018 yılında tadilat yapıldı. Bu tadilatta otele ısı yalıtımı yapıldı. Başka bir değişim yapılmadı” dedi. Otelde esaslı bir tadilat yapmadığını anlatan Bozkurt, “Herhangi bir şekilde kolon kesilmedi. Binanın statiğini bozacak işlem yapılmadı. Otel bugüne kadar mühürlenmedi. Bu iddialar asılsızdır” dedi. Ahmet Bozkurt’un oğulları Mehmet Fatih Bozkurt ve Efe Bozkurt da verdikleri ifadede otelle bir ilgilerinin olmadığını sadece hissedar olarak göründüklerini söyledi.

Melekler Takımına mezar olan İsias Otelde korkunç tespit: 9 kat ruhsat alınıp 13 kat yapıldı

Gazi Mağusa Türk Maarif Koleji

Haberin Devamı

"EFE BOZKURT İLGİLENİYORDU"

İddianamede yer alan tanık ifadeleri ise sanıkların savunmalarını çürüten nitelikte oldu. Otel çalışanlarından olan tanık H.G, Efe Bozkurt’un 2018 yılından sonra şehir dışında geldiği zamanlarda otelle ilgilendiğini söyleyerek, “Kat çıkma gibi işlemler olmadı. Ancak teras katın etrafını çelik konstrüksiyon ile kaplandı. Başka bir değişiklik olmadı” dedi. Tanık C.G ise 2000 yılında otelin üst asma kat kısmına Ahmet Bozkurt’a yazıhane yapıldığını söyledi.

"BİNAYA BAĞLANTI YAPILDI"

Tanıklardan B.A ise 2005 yılından beri otelde çalıştığını söyleyerek, oteli Efe Bozkurt’un işlettiğini Ahmet Bozkurt’un ise tüm işleri koordine ettiğini söyledi. Tanık M.K de otelin teras katından otele sonradan dahil edilen ve mutfak olarak kullanılan binaya bağlantı yapıldığını anlattı.

"ARA DUVAR KALDIRILIP OFİS GENİŞLETİLDİ"

2020 yılında otelde işe girdiğini söyleyen tanık M.T, “Çalıştığım dönemde giriş resepsiyon katında bulunan müdür odasının yanındaki mescit için sonradan örülen ve bölünen tuğla ara duvar kaldırılarak müdür ofisi genişletildi” dedi.

Haberin Devamı

SAVCI: “YETERSİZLİK VE EKSİKLİKLER BİNANIN YIKILMASINDA ETKİLİ"

İddianamede savcının sanık Ahmet Bozkurt ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “2014-2015 yıllarında yapılan değişiklikler ile otelde kapasite artışı olduğunun anlaşıldığı, bunun yanı sıra 2016 yılı içerisinde deprem güvenliğini göz ardı ederek proje dışı ruhsatsız kat yaptığı yapının taşıyıcı sistemine ek yük yüklendiği, yine alınan bilirkişi incelemesinde yapının beton kalitesinin her iki yönetmelik kapsamında da gerekli şartları sağlamadığı belirlendiği, bu yetersizlik ve eksikliklerin binanın yıkılmasında etkili olduğu..” ifadeleri kullanıldı.