Gündem Yeni araştırma! Stresin ilacı: Sarılmak

Yeni araştırma! Stresin ilacı: Sarılmak

25.02.2024 - 06:54 | Son Güncellenme:

Araştırmaya göre, sarılmak gibi insanlar arasındaki şefkat temasları, stresi azaltıp kişiyi sakinleştiriyor.

Yeni araştırma Stresin ilacı: Sarılmak

DİDEM SEYMEN / İstanbul - Almanya Heidelberg Üniversitesi’nde yapılan çalışmada şefkatli dokunmanın, sarılmanın oksitosin düzeylerini artırıp kortizol düzeylerini düşererek kişiyi rahatlattığı görüldü. Uzmanlara, sarılmanın ruh sağlığına faydalarını sorduk.

Haberin Devamı

‘KAYGIYI GİDERİR’

Psikiyatrist Doç. Dr. Taha Can Tuman: “Oksitosin, anne-çocuk ve çiftler arasında bağlanma üzerinde etkileri olan bir hormondur. Oksitosin, stresi azaltır, antidepresan ve kaygı giderici etki gösterir. Dokunma, sarılma gibi temaslar oksitosin düzeylerini artırarak kortizol düzeylerini düşürmekte yani stresi azaltmakta ve kişiyi sakinleştirmektedir. El ele tutuşma üzerinde yapılan bir çalışmada, kadınların kocalarının ellerini tuttuklarında stres düzeylerinin azaldığı görüldü.”

‘GÜVENİ ARTIRIR’

Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Serdar Dağ: “Sarılmak, tokalaşmak ve göz teması kurmak güveni artırır. Sarılırken vücutta sadece oksitosin değil, aynı zamanda seratonin gibi hormonlar yükselirken stresi artıran adrenalin, kortizol gibi hormonlarda azalma olur. Birbirine sarılırken iki tarafta da hormonal artışlar nedeniyle güven duygusu artar. Ama tabii sarılmak depresyonu ya da başka bir hastalığı tedavi etmez. Tedavi başka bir olaydır. Ama hastalanmamaya yardımcı olur.”