Yaşam Çin’de 2 yıl kaldı, hayatı değişti! Harvard'lı Türk DJ'in muhteşem başarısı

Çin’de 2 yıl kaldı, hayatı değişti! Harvard'lı Türk DJ'in muhteşem başarısı

04.08.2023 - 06:24 | Son Güncellenme:

Her şey makine mühendisi babasının işi nedeniyle Çin’e gitmeleriyle başladı. Çok değil iki yıl Çin’de kalıp Eskişehir’e dönmüştü ancak bu durum onun hayatının kırılma noktası oldu. Çünkü sonrasında dünyanın en önemi üniversitelerinden kabul alacak ve ABD’de öğrenim gören Türk öğrenciler arasında 2023 yılının en başarılı 25 mezunundan biri olacaktı. Harvard’ı 4 üzerinden 3.94 ortalamayla bitiren ancak müzik tutkusu nedeniyle DJ’lik yapmak isteyen Yiğit Sönmez’in hayat hikâyesi hem gençlere hem de ilham olacak cinsten.

Çin’de 2 yıl kaldı, hayatı değişti Harvardlı Türk DJin muhteşem başarısı

Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Yiğit Sönmez, 1999 yılında Eskişehir’de doğdu. Bir kız kardeşi olan Yiğit’in annesi elektronik, babası makine mühendisiydi. Babasının uluslararası bir firmada çalışmasından dolayı Yiğit, ilkokul 4’üncü ve 5’inci sınıfı Çin’de okudu. Bu durumun hayatının kırılma noktası olduğunu söyleyen Yiğit, o günleri şöyle anlattı:

Haberin Devamı

"Çok küçük yaşta farklı kültürlere maruz kaldım. Çin’de uluslararası bir okula gittim. Hollanda ve İspanya’dan arkadaşlarım vardı. İngilizce ve Çince’yi orada öğrendim. İki senem gayet güzel geçti. Sonra tekrar Eskişehir’e döndük. Altıncı sınıfta ise derslerimde zorlanmaya başladım. Çünkü Türk eğitim sistemine dair hiçbir şey bilmiyordum. Sınavlardan düşük puanlar alıyor ve bu duruma çok üzülüyordum. Sonrasında bir şekilde toparladım ve sekizinci sınıfta SBS’ye girdim. Koç Lisesi’ni tam burslu olarak kazandım. Yatılı olarak da okuyabilirdim ama benim için fedakârlık yapan ailem sayesinde İstanbul’a taşındık. Lise yıllarım benim için çok keyifliydi. Çok ders çalıştığım bir dönemdi. Sosyal hayatım ise çok azdı. Astrofizik alanında çalışmalar yaptım. 2014 yılında Christopher Nolan tarafından yönetilen Interstellar (Yıldızlararası) filmini izledikten sonra sinema ve astrofiziğe ilgim yoğun bir şekilde arttı."

Çin’de 2 yıl kaldı, hayatı değişti Harvardlı Türk DJin muhteşem başarısı

Yiğit’in anne ve babası mühendisti ancak o ve kardeşini sanata ilgi duymaya yönlendirdiler. Çin’de yaşadıkları dönemde çocuklarıyla oyun oynamak yerine aldıkları küçük ev kamerasıyla kısa filmler çektiler. Yiğit’in sinemaya olan bu ilgisi günden güne katlanarak arttı. Lisede ise doruk noktasına ulaştı. Yurt içi ve dışında sinema ile ilgili eğitim programlarına katıldı. Çok sayıda film izleyerek bu konuda kendini geliştirdi ve sinemaya olan merakını 12 film çekerek tecrübeye dönüştürdü. Matematiği çok iyi olan Yiğit’in diğer bir tutkusu astrofizikti. 

DÜNYANIN EN ÖNEMİ ÜNİVERSİTELERİNDEN KABUL ALDI

Koç Lisesi'ni birincilikle bitiren Yiğit,  Stanford ve Harvard üniversitelerinden tam burslu olarak kabul aldı. Yiğit; matematik, fen ve fizikte çok iyiydi ancak kendini sosyal anlamda da geliştirmek istiyordu. Felsefe, sosyoloji ve psikoloji konularında Harvard Üniversitesi çok daha donanımlıydı. Bu nedenle sosyal bilimler alanında daha kuvvetli olan Harvard’ı seçti. Böylelikle Yiğit 2018 yılının eylül ayında ilk defa Amerika’ya gitti. Üniversitede ilk iki sene esneklik tanıyorlardı. Yani bölüm seçme zorunluluğu yoktu. Ancak yine bir departmandan dersler almak gerekiyordu. Yiğit, görsel sanatlar ve film bölümünden dersler aldı. Bu dersler daha çok belgesel çekimi üzerineydi.

Haberin Devamı

AKADEMİK BAŞARILARI DJ’LİK TUTKUSUNUN ÖNÜNE GEÇEMEDİ

Bu dönemde Yiğit’in kafasında ileriye dönük düşünceler yavaş yavaş belirlenmeye başladı. İleride yapacağı kariyerinde daha güvenilir bir B planına ihtiyacı olacaksa bunun daha bilim ağırlıklı olmasında fayda vardı. Bu neden psikoloji ve nöroloji dersleri alıyordu. 2018 yılında okuldaki öğrenciler arasında beyni anlamak çok popülerdi.  Aynı zamanda yapay zeka gündemdeydi. Yiğit, bu dönemde nöroloji derslerine merak sardı ve üniversiteden nöroloji ana dal, film yan dal olacak şekilde 4 üzerinden 3.94 ortalamayla mezun oldu. Ancak bu akademik başarılar Yiğit’in DJ’lik tutkusunun önüne geçemeyecekti.

“Çin’e gittiğimiz dönemden yani 8-9 yaşlarımdan bu yana yabancı elektronik müzik dinliyorum. Dayım benden 6 yaş büyük. O da üniversiteyi okumak için Slovenya’ya gitmişti. Bana elektronik  müzikle ilgili kasetler getirdi. Bu da benim bu müziğe karşı ilgimin günden güne artmasını sağladı. Hem dinliyor hem de bilgisayarıma programlar indirip müzik yapmaya çalışıyordum. Biraz daha ciddileşmesi ise lise sonda oldu. Kendime küçük bir ses mikseri aldım. Youtube’dan videolar seyrettim. Kendimi geliştirdim. Harvard’daki öğrenci etkinliklerinde, arkadaşlarımın doğum günlerinde ve çeşitli kutlamalarda sahne aldım. Bazen 20 kişiye bazen de 500-600 kişiye çalıyordum. Film ve nöroloji eğitimim devam ederken, müziğe tutkum giderek arttı. Çünkü başarabildiği fark ettim.”

Çin’de 2 yıl kaldı, hayatı değişti Harvardlı Türk DJin muhteşem başarısı

‘HEDEFİM, KENDİ MÜZİK MARKAMI YARATMAK’

Yiğit için sahnede olmak, müziği kontrol edip insanlara farklı bir deneyim yaşatmak çok heyecan vericiydi.  Bu nedenle etkinlikte kim DJ arıyorsa 'Ben varım' dedi. Kulaktan kulağa yayılan bu durum  kampüste ününün artmasını sağladı.  Bu dönemde ayrıca müzik prodüksiyonluğu eğitimi aldı, kendini  piyanoda geliştirdi. Şu sıralarda kendi müziklerimi üretmeye çalıştığını söyleyen Yiğit, “Hedefim, kendi müzik markamı yaratmak, kendi müziklerimi yapıp çalmak istiyorum. Kağıt üzerinde çok başarılı olduğum görülüyor ama ben asıl istediğim alanlarda yani müzikte çok başarılı olduğumu düşünmüyorum. Bu konuda kendimi daha da geliştirmem gerekiyor. New York’a gidip çalışmaya başladığımda daha iyi fırsatlar bulabileceğime inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘ÇOK YÖNLÜ BİRİ OLMAMDA AİLEMİN KATKISI ÇOK BÜYÜK’

Peki, Yiğit’in bu kadar başarılı olmasının sırrı ne? Bu konu üzerine çok düşündüğünü söyleyen Yiğit, sözlerine şöyle devam etti:

“Çeşitli bir insan olmamda ailemin katkısı çok büyük. Bana yüksek bir özgürlük sağladılar. İkisi de mühendis. Seçimlerimi yönlendirebilirlerdi ama yapmadılar, beni serbest bıraktılar. Bu durum farklı alanlardan kendime ilhamlar almama yardımcı oldu. Beni tekdüze başka alanlara yönlendirselerdi filmle ve müzikle hiç tanışmayacaktım. Bu tarz değişik alanlarla çalıştığınız zaman farklı farklı ilhamlar alabiliyorsunuz. Bence beni başarılı yapan şeylerden biri çeşitli ilgi alanlarımın olması ve buna ailemin destek vermesi. Farklı alanlardan bir şey kapmaya çalışmak beni her alanda başarılı yaptı. Bunun yanı sıra çalışkan bir insanım. Kafama koyduğum şeyi yaparım. Planlı ve programlı çalışırım. Kendime küçük hedefler serisi yapar, beni büyük hedefe götürecek planlar kurarım. Not almayı çok severim. Okuduğum bir kitap olsun, izlediğim bir film ya da dinlediğim bir müzikte beni etkileyebileceğini düşündüğüm çalışmalar varsa mutlaka bir yere not alıyorum."

Yazarlar