Gıda Mühendisi Hatice Büyükakkuş

Gıda Mühendisi Hatice Büyükakkuş

hbuyukakkus@gmail.com

Tüm Yazıları

Karpuzun birçok çeşidinde C vitamini, A vitamini ve diğer besin içerikleri yüksektir. Sağlık için yararlı içeriğinden sırasıyla bahsetmek istersek;

Karpuzun su içeriği çok yüksektir!

Karpuz %92-95 oranında içerdiği su miktarı sebebiyle yaz aylarında terleme ile kaybedilen suyun alınmasını destekleyecek meyvelerin başında gelir. Ancak karpuzun meyve şekerinden dolayı su ihtiyacının tamamının karşılanması sağlıklı bir sonuç doğurmayacağından tüketim miktarına dikkat edilmelidir.

Tokluk hissi verir!

Yüksek miktarda içerdiği su ve içeriğindeki lif sayesinde tokluk hissini artırır.

Haberin Devamı

Sağlık için yararlı vitaminleri içerir!

-Serbest radikallerden kaynaklı hücre hasarını önlemeye yardımcı olan C vitamini içerir.

-Vücudumuzun A vitaminine dönüştürdüğü önemli karotenoidlerden biri olan beta karoten içerir.

-Domateste de çok bulunan, gıdalara kırmızı renk veren, vücudumuz için çok yararlı bir antioksidan olan likopen içerir.

-Kukurbitasin E içeriği sayesinde antioksidan ve antienflamatuar etkisi vardır.

Kanseri önlemeye yardımcı olan maddeleri içerir!

Özellikle kukurbitasin E ve likopen içerir. Kukurbitasin E’nin antitümör etki gösteren bir madde olduğunu bazı çalışmalar göstermektedir.

Kalp sağlığı için faydalı bileşikler içerir!

Bunlar arasında sitrülin kan basıncının düşürülmesinde etkili bir aminoasittir. Kalp sağlığı için faydalı olan A, B6, C vitaminleri, magnezyum ve potasyum içerir.

Oksidatif stresi azaltır!

Olsidatif stresi ve inflamasyonu, C vitamini ve likopen sayesinde azaltmaya yardımcı olur.

En önemlisi, Mayıs sonu hasadı başlayan karpuzu mevsiminde tüketmek yararlı bileşiklerinden ve lezzetinden yararlanmak açısından oldukça önemlidir.

Gıda Mühendisi Hatice Büyükakkuş

www.instagram.com/gidamuhendisikaleminden