Gıda Mühendisi Hatice Büyükakkuş

Gıda Mühendisi Hatice Büyükakkuş

hbuyukakkus@gmail.com

Tüm Yazıları

Peki nedir bu Titanyum Dioksit (E171)?

Titanyum dioksit gıdanın parlaklığını arttırmak, gıdayı çekici hale getirmek ya da gıdaların orijinal görünümünü geri kazandırmak gibi işlevleri sebebiyle birçok gıdada gıda boyası olarak kullanılan bir maddedir.

Hangi gıdalarda kullanılmaktadır?

E171 olarak da bilinen titanyum dioksit şekerlemeler, sakızlar, dondurmalar, leblebi, soslar, bazı fırıncılık ve pastacılık ürünleri gibi birçok gıdada kullanılmaktadır. Ayrıca güneş kremi, diş macunu, ilaç, boya, plastik, kozmetik, vb. gıda dışı ürünlerde de kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Yayınlanan bildiri bize ne diyor?

Titanyum dioksit ile ilgili EFSA 2016’dan bu yana gıdalarda kullanımının yasaklanacak kadar sağlık riski oluşturmadığı görüşündeydi. Ancak kanserojen olma ihtimali ile ilgili bir süredir endişeler devam etmekte ve bazı bilgi boşlukları bulunmaktaydı. Hatta Avrupa Birliği ülkeleri arasında Fransa, 2019’un sonunda aldığı bir kararla titanyum dioksit kullanımını yasaklamıştı.

EFSA bu konudaki görüşünü tekrar revize ederek bilgi boşluklarını doldurdu. Bilimsel çalışmalarının kanıtlarını inceledikten sonra titanyum dioksit partiküllerinin genotoksik etkisinin olduğuna, yani genetik bir zarar verebileceği ihtimalinin göz ardı edilemeyeceği kararına vardı. Bunun sonucunda titanyum dioksit için bir gıda katkı maddesi olarak Kabul Edilebilir Günlük Alım (ADI) miktarı yani güvenilir bir doz önermedi.

Ancak EFSA’nın aldığı kararlar tavsiye niteliğindedir. Bu konu önümüzdeki günlerde de gıda güvenliği ve sağlık alanında karşımıza çıkacak gündem konularından biri olacaktır. Bu yüzden gıda alışverişi yaparken etiket okumaya özen göstererek içeriğinde titanyum dioksit varlığını kontrol edip alışveriş yapmamız gerektiği görüşündeyim.

 

Gıda Mühendisi Hatice Büyükakkuş

www.instagram.com/gidamuhendisikaleminden/