DİKKAT, BAHAR ALERJİSİ BAŞLADI

Bahar aylarının gelmesiyle hepimizin içinde güzel duygular ortaya çıkarken bahar alerjisi olanlar için adeta kabuslu günler başladı. Bahar ayları aslında polenlere alerjimizin olup olmadığını anlamamıza yarayacak bir test gibidir. Polene alerjimizin olup olmadığını bu aylarda anlayabiliriz.

Bahar ayları olan Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında polenlerin havaya yayılmasıyla birlikte burun kaşınması, hapşırma, nezle, burun tıkanması, gözlerde sulanma, kaşınma, sık öksürük, nefes sıkışması gibi alerjik nezle, göz alerjisi ve astım hastalığının belirtilerinin görülmesine bahar alerjisi denir.

Haberin Devamı

Bahar alerjisine polen alerjisi olarak da bilinir. Çünkü bahar alerjisinin asıl nedeni bahar aylarında polenlerin olması ve bu polenlere alerji gelişmesi nedeniyledir.

Bahar Alerjileri Alerjik Hastalığınızın Teşhis Edilmesi İçin Bir Fırsattır

alerjik nezle, göz alerjisi ve astıma neden olabiliyor. Astım, alerjik nezle ve göz alerjisi hastalıkların belirtileri bahar aylarında kendini daha da gösteriyor. Bu nedenle bahar aylarında bu hastalıkların belirtileri görülüyorsa teşhis konulmalıdır.

Polenler alerjendir. Mart ayıyla birlikte öncelikle ağaç polenleri ortaya çıkar. Mayıs ve Haziran ayında çimen polenleri takip eder. Temmuzdan sonra ise yabani ot polenleri ortaya çıkar. Bazı kişilerin vücutları polenlere karşı alerji geliştirir. Bu kişiler polenle karşılaşınca vücutları bazı belirtileri ortaya çıkarır. Polenlerin neden olduğu en sık alerjik hastalıkastım, alerjik nezle ve göz alerjisidir.

Bahar Alerjisi 2 yaşından sonra görülebilir!

Bahar alerjisi genellikle 2 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Çünkü alerji gelişebilmesi için en az iki bahar mevsimi ile karşılaşılması gerekir. 2 yaş altında bahar alerjisi gelişme riski çok düşüktür. Yapılan çalışmalarda en erken teşhis konulan yaş 6 ay olmasına rağmen bu durum oldukça nadirdir.

Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Alerjik nezle belirtileri

Sık nezle,burun tıkanması,arka arkaya hapşırma, burunda kaşınma, damakta kaşıntı,kulakta kaşıntı, sık burun kanaması gibi belirtiler oluyorsa alerjik nezleniz var demektir. Bu belirtiler bahar aylarında görülüyorsa polen alerjiniz var demektir.

Haberin Devamı

Göz alerjisi belirtileri

Gözlerde sulanma, kaşınma olur. Kaşınma sonrası enfeksiyon eklenmesiyle de gözde kızarmalar ve ağrı başlayabilir. Gözünüzde özellikle bahar ayalarında kaşınma, sulanma, konjunktiivit sık oluyorsa bahar alerjiniz var demektir.

Astım Belirtileri

Sık öksürük, nefes sıkışması gibi belirtiler astım belirtileridir ve bu belirtiler bahar aylarında oluyorsa polen alerjisine bağlı astım olma ihtimali var demektir.

Sonuç olarak astım, alerjik nezle ve göz alerjisi belirtileri bahar aylarında görülüyorsa bahar alerjiniz var demektir ve bir an önce teşhis konulup tedaviye başlanması gerekmektedir.

Bahar alerjisi olan çocuklar kokulara çok hassastır!

Bahar alerjisigözde, burunda ve akciğerde hasarlar oluşturmaktadır. Bu nedenle burun, göz ve akciğerler aşırı hassastır. Kokulara da aşırı hassas olurlar. Bahar alerjisi olan çocuklar kokulara aşırı hassas oldukları için çamaşırların parfümsüz deterjanla yıkanması ve ev temizliğinde kokusuz ürünlerin kullanılması önemlidir.

Haberin Devamı

Bahar alerjisi yorgunluk yapar ve okul başarısını etkiler!

Alakası yok gibi görünse de bahar alerjisi okul başarısını da etkiler. Bahar alerjisi olan çocukların genellikle burunları tıkalı olduğu için uyku kaliteleri de bozulur. İyi bir uyku alamayan çocuklar ise gün boyu kendilerini yorgun ve halsiz hisseder. Bu da okul başarısını ciddi bir şekilde etkilemektedir.

Bahar Alerjisi Teşhisi Nasıl Konulur?

Çocuğunuzda bahar alerjisi belirtileriya da alerjik hastalık belirtileri gördüğünüzde bir çocuk alerji uzmanına gitmelisiniz. Çocuk alerji uzmanları belirtilerin bahar alerjinse uygun olduğuna karar verirse alerji testi yapmaktadır. Polenlere karşı alerji ciltten yapılan alerji testiyle tespit edilir ve bu test her yaşta yapılabilmekle birlikte genellikle 2 yaşından itibaren yapılmaktadır. Bu test için açlık ve tokluk önemli değildir.

Çocuklara Alerji Testi Neden Çocuk Alerji Uzmanlarınca Yapılmalı?

Doğumdan 18 yaşına kadar çocuklarda alerji testi konusunda eğitim alan uzmanlar çocuk alerji uzmanlarıdır. Alerji testi doğru teknikle yapılmalı ve yorumlanmalıdır. Yetişkin uzmanlık alanları çocuklar konusunda eğitim almadıkları için testin yapılması ve yorumlanması hakkında bazı farklılıklar olabilir.

Bahar Alerjisi Teşhisinde Alerji Testi Neden Önemlidir?

Alerji testi sonucuna göre teşhis konulmasına, alerji aşısı gerekliliğine ve alerji aşısı gerekecekse hangi karışım hazırlanması gerektiğini alerji testi ile karar verilmektedir. Tek başına alerji testi ile teşhis konulmaz. Bu konuda yeterince eğitim alan uzmanlarca çocuğun belirtileri ve muayene bulguları ile birlikte değerlendirilmesi gerekir. Alerji aşılarının yapılması ve izlenmesi konusunda çocuk yaş gurubunda tek yetkili uzmanlar çocuk alerji uzmanlarıdır.

Prof. Dr. Ahmet Akçay

Çocuk Alerji, İmmünoloji ve Astım Uzmanı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı

www.ahmetakcay.com