DİZEL ARAÇLAR ASTIMA NEDEN OLUYOR

Şehirde yaşamak birçok yönden faydalı olmakla birlikte astım gelişmesinde riskleri de yanında getiriyor. Bu risklerin en başında da hava kirliliği var. İstanbul’daki çocuklarda astım görülme oranı 20 yıl öncesine göre oldukça arttı. 20 yıl önce astım görülme oranı yaklaşık 10 çocuktan birinde iken artık 6-7 çocuktan birinde görülür hale geldi. Yani yaklaşık 2 kat arttı. Çocuklarda astım görülme oranını artıran bir neden de İstanbul’un yoğun trafiği olabilir.

Bu yoğun trafik hava kirliliğine neden oluyor. Dizel motorlu araçlar hava kirliliği yapan en önemli nedendir.

Haberin Devamı

Dizel ekzoz partikülleri akciğerlere zarar veriyor

Dizel ekzoz partikülleri akciğerlerde iltihabi reaksiyonlarla hasar oluşturmakta ve alerjiye eğilimi artırmaktadır. Dizel motorlu araçlar benzin motorlulara göre 100 kat daha fazla partikül oluşturuyor. Otobüslerin ve kamyonların çoğunda dizel motor var. Amerika’da dizel motorlu araç kullanımı %1 gibi oldukça düşükken Avrupa ülkelerinde bu oran %35’e çıkıyor. Sırf yakıt tüketimi az ve daha ekonomik diye dizel arabalar tercih ederken çocukların akciğerlerine zarar veriyoruz ve astım gelişmesine neden oluyoruz. Çocukların sağlığı için benzinli motorlu araçların daha cazip hale gelmesi ve dizel motorlu araçların geçtiği yolların mümkün olduğu kadar yerleşim yerlerine uzak planlanması çok önemlidir.

Hava kirliliği en çok da çocukları etkiliyor ve çocuklarda astıma gelişmesine neden oluyor. Çünkü çocukların akciğerleri ve bağışıklık sistemi tam olgunlaşmamıştır. Bu nedenle de hava kirliliği akciğerlerde gelişmesine daha çok neden oluyor. Ayrıca çocuklar yetişkinlere göre dış ortamda daha fazla vakit geçiriyor. Bu nedenle de çocukları astıma yakalanma şansı daha yüksek oluyor.

Astım Gelişmemesi için neler yapılabilir?

Benzinli motorlu araçlara özendirilmesi için devletin benzinli araçları daha cazip hale getirecek önlemler alması, vergi avantajını daha da artırması fayda sağlayabilecektir. İstanbul gibi büyük şehirlerde yerleşim yerlerinin TEM ve E5 gibi trafiğin yoğun olduğu alanlara uzak olması, okulların trafikten uzak alanlarda planlanması çok faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ahmet Akçay

Çocuk Alerji, İmmünoloji ve Astım Uzmanı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı

www.ahmetakcay.com