Yaz Olimpiyatları Atletizmin lokomotifi Fenerbahçe!

Atletizmin lokomotifi Fenerbahçe!

25.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe Spor Kulübü, atletizmde gerçek anlamda Türk sporunun lokomotifi olarak dikkat çekiyor. Kadın ve erkeklerde Fenerbahçe atletizmde hep tarihi sporcular, büyük madalyalar ve unutulmaz ilklerle Türk bayrağını onurlandırdı.

Atletizmin lokomotifi Fenerbahçe

Fenerbahçe kurulduğu 1907 tarihinden beri 14 farklı branşta boy gösterdi. Şu anda ise kulüp bünyesinde 9 branş yer alıyor. Aslında bakıldığında futbol, basketbol ve voleybol gibi takım sporları hep popüler olsa da sarı-lacivertli kulüpte atletizm, boks, yelken, yüzme ve masa tenisi gibi çok değerli branşlar da göze çarpıyor.
Ancak atletizmi ayrı bir kenara koyarsak burada tarihi bir başarı hazinesi yatıyor. Fenerbahçe Spor Kulübü, atletizmde gerçek anlamda Türk sporunun lokomotifi olarak dikkat çekiyor.
Kadın ve erkeklerde Fenerbahçe atletizmde hep tarihi sporcular, büyük madalyalar ve unutulmaz ilklerle Türk bayrağını onurlandırdı.
Erkek takımı: 1987 yılından beri düzenlenen Türkiye Atletizm Süper Ligi’nde 2020’ye kadar 34 sezonun tamamında ilk ikide yeralıp 22 şampiyonlukla en yüksek yeri tutmaktadır. Sarı-lacivertliler 1929-1988 arasında düzenlenen İstanbul Kulüplerarası Atletizm Şampiyonası’nda da 24 şampiyonlukla en başarılı kulüp oldu. 1952’den 1987’ye kadar düzenlenen Türkiye Kulüplerarası Atletizm Şampiyonası’nda da 11 Türkiye şampiyonluğu kazandı.
Kadın takımı: Bu zamana kadar 9 lig şampiyonluğu, 16 lig ikinciliği aldı. Kros Ligi’nde de 3 şampiyonluk elde edildi.

Haberin Devamı

Sarı-lacivert nefer: Eşref Aydın
Fenerbahçe’nin atletizm şubesinde Eşref Aydın’ın ismi her zaman sevgiyle anılıyor. Düzce Topuk Yaylası Tesisleri’nde atletizm pistine adı verilen ünlü spor adamı Eşref Aydın 8 şubat 2014 tarihinde 91 yaşında vefat etmişti.
Fenerbahçe’ye hem sporcu hem de yönetici olarak uzun yıllar hizmet etti.
1940-46 yılları arasında uzun mesafe koşularında dikkat çekti. 1942 yılında 10 bin metrede 33.03.0 ile Türkiye rekorunu kırdı. 1943 yılında 5 bin metrede 15.45.1 ile; 10.000 metrede 32.44.0 ile iki Türkiye rekorunun daha sahibi oldu. 1944 yılında 5 bin metrede Balkanların en iyi derecesini elde etti.
ABD’de bir süre Nebraska Üniversitesi’nde eğitim gören Eşref Aydın, Fenerbahçe’de sırasıyla şu görevlerde bulundu: Fenerbahçe Atletizm Şubesi Kaptanlığı, Fenerbahçe Profesyonel Futbol Takımı Kondisyon Hocalığı, Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği, Amatör Şubeler Direktörlüğü, Genel Sekreterlik, Asbaşkanlık, İkinci Başkanlık ve Başkan Vekilliği.

Haberin Devamı

Ünlü yıldızlar
1990’lar ve 2000’lerde Fenerbahçe’de birçok ünlü atlet yer aldı. Donovan Bailey, Ionela Tarlea, Merlene Ottey ve Tatyana Polnova gibi dünyaca ünlü atletler herkesin dikkatini çekti. Ayrıca Kemal Koyuncu, Ercüment Olgundeniz, Anzhela Atroshchenko, Ebru Kavaklıoğlu, Eşref Apak, Halil Akkaş, Karin Melis Mey, Semra Aksu, Filiz Kadoğan, Nevin Yanıt ve Serap Aktaş gibi ünlü Türk atletler de sarı-lacivertli formayı taşıdı. Son dönemde Yasmani Copello Escobar, Ramil Guliyev ve Eda Tuğsuz’un dünya ve Avrupa şampiyonlukları bu başarılı geleneği sürdürdü.

Yazarlar