Voleybol Endonezya'da milyonlar Sultanlar Ligi'ni izliyor! Gabi ve Boskovic vurgusu

Endonezya'da milyonlar Sultanlar Ligi'ni izliyor! Gabi ve Boskovic vurgusu

25.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye voleybol liglerinin dünyada en çok izlendiği yer Endonezya... Güneydoğu Asya ülkesinde üç yıldır Sultanlar ve Efeler ligini yayınlayan Vidio yayın platformunun müdürü Pipit Rini, Milliyet’e konuştu ‘Türk Voleybolu yayınladığımız tek yabancı ülke ligi ve oldukça iyi izleniyor’ dedi.

Endonezyada milyonlar Sultanlar Ligini izliyor Gabi ve Boskovic vurgusu

Türkiye’deki voleybol liglerinin, ülke dışında en çok nerede izlendiği sorulsa, Endonezya ismi muhtemelen kimsenin aklına gelmez. Ancak uzak bir ihtimal gibi görünse de, sorunun doğru cevabı budur.

Haberin Devamı

300 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan Endonezya, tam üç yıldır buradaki lig müsabakalarını yakından takip ediyor. Vidio adındaki üyelikli internet televizyonu, yayın haklarını satın aldığı Türkiye’deki voleybol liglerini, Güneydoğu Asya’daki sporseverler ile buluşturuyor.

Dijital platform, Vodafone Sultanlar Ligi ve Axa Sigorta Efeler Ligi’nin yanı sıra Kupa Volley’deki kadın ve erkek maçlarını da abonelerinin beğenisine sunuyor. Türkiye voleybol liglerinin Endonezya’daki gösterimi, üçüncü sezonunu yaşıyor. Her hafta 3-5 karşılaşma canlı olarak ekranlara getirilirken, bu maçlardan oluşturulan özet görüntüler de ayrı içerikler şeklinde üretiliyor.

***

Türk voleybolu son yıllarda büyük bir ivme kazandı. Milli takımlar düzeyinde kadınların geride kalan yılda kazandıkları başarılar, tarihin en başarılı senesine imza atmalarıyla sonuçlandı. Avrupa şampiyonu olan A Milli Kadın Takımı, ayrıca Milletler Ligi’ni de zirvede tamamladı, olimpiyat elemelerinde de ilk sırayı aldı.

Haberin Devamı

Bu sonuçlar beraberinde Filenin Sultanları’nı dünya bir numarasına taşırken, erkek milli takımında da bir kıpırdanma hissedildi. Filenin Efeleri Challenger Kupası’nda şampiyon oldu. A Milli Erkek Takımı tarihinde ilk kez Voleybol Milletler Ligi’ne katılma hakkı kazandı. Dünya Şampiyonası’nda grubunu ikinci bitirerek tarihinde ilk kez gruptan çıkma başarısı göstermeleri de son dönemin başarıları arasındaydı.

***

Bir süredir zaten yükselişte olan Türk voleybolu, son bir kaç yıldaki bu gelişmelerle çıtayı iyice yükseğe yerleştirdi. Uluslararası alandaki dereceler milli takımlarla sınırlı kalmadı, özellikle kadınlarda kulüpler düzeyinde de devam etti. Eczacıbaşı, Vakıfbank ve Fenerbahçe başta olmak üzere bir çok takım, kadrolarında dünyanın en iyi oyuncularıyla büyük başarılara ulaştı.

Avrupa şampiyonluklarına, dünya şampiyonluklarına imza atan kulüpler, kadınlarda milli takımlarda olduğu gibi, kulüp seviyesinde de zirveye çıktı. Endonezya bu bağlamda Türk voleyboluna olan uluslararası ilginin somut bir ifadesi olarak karşımızda duruyor. Vidio televizyonu spor müdürü Pipit Puspita Rini ile Türkiye voleybol ligleri yayınları üzerine deneyimlerini konuştuk.

Haberin Devamı

"BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

- Voleybol yayıncılığınızı ve gelişimini anlatır mısınız?

"Voleybolu seven insan sayısı her geçen yıl hızla artıyor. Biz de izleyicilerimize hem yerel hem de uluslararası çeşitli voleybol içerikleri sunuyoruz. Yerel müsabakalar olarak Endozezya’nın en üst ligleri olan Proliga ve Livoli’nin yanı sıra bazı kupa müsabakalarını da ekrana getiriyoruz."

- Üç yıldır yayınladığınız Türkiye Voleybol Ligleri hakkındaki düşünceleriniz?

"Vidio, lig, kupa ve süper kupa olmak üzere Türkiye Voleybol müsabakalarını yayınlıyor. Uluslararası olarak ise Voleybol Milletler Ligi ile FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonası’nı yayınlıyoruz. Türk Voleybolu yayınladığımız tek yabancı ülke ligi. Bu da yayıncı olarak bu ligin bizim için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor."

- Endonezyalı voleybolseverlerin Türkiye Voleybol Liglerine ilgisi yıldan yıla arttı mı, ne düzeydeydi ve şimdi nasıl?

Haberin Devamı

"Prime time’da yayınlamadığımız içeriklerden beklediğimiz gibi biraz artıyor. Türkiye Voleybol Ligleri oldukça iyi izleniyor, izlenme rakamlarından memnunuz."

"EN İYİLERDEN İLHAM"

- Geriye dönüp baktığınızda, Türkiye voleybol liglerinin yayın haklarını satın almanın doğru bir karar olduğunu düşünüyor musunuz?

"Evet. Daha fazla voleybol içeriği sunmayı seviyoruz. Bunun da ötesinde, Vidio genel olarak Endonezya voleybolunun gelişiminin bir parçası olmak istiyor. İzleyicilerimizin, özellikle de voleybolseverlerin, Türk voleybol müsabakaları aracılığıyla en iyi voleybolcuların performanslarından ilham alabileceğine inanıyoruz."

- Türkiye Voleybol Liglerini Endonezya’da gelecekte de yayınlamaya devam etmek için sözleşme yenileyecek misiniz?

"Şu anda bu konuyu gözden geçiriyoruz. Bu sezonun bitimiyle birlikte son kararı vereceğiz. Bekleyip görelim."

"TÜRK VOLEYBOLUNUN KALİTESİNİN KANITI"

- Sizce Türk Kulüp Voleybolu dünyanın en iyisi mi ve Endonezyalı voleybolseverler neden bu ligleri seviyor?

Haberin Devamı

"Vidio, Voleybol Milletler Ligi (VNL) ve FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonaları’nı yayınladığı için, Türkiye’nin 2023 Kadınlar VNL şampiyonu olduğu ve Eczacıbaşı Dynavit’in 2023 FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası’nı aynı ülkeden bir başka rakibine karşı kazandığı gerçeği önümüzde duruyor. Bu gerçeklerin zaten Türk voleybolunun kalitesinin kendi başına mükemmel kanıtları olduğuna inanıyorum."

"KADINLAR POPÜLER, ERKEKLER YÜKSELİŞTE"

- Erkek ve kadın Türkiye Voleybol Ligleri arasındaki fark nasıl, hangisi daha cazip durumda?

"Kadın Türk Voleybol karşılaşmaları daha cazip, özellikle uluslararası alanda da rekabetçi. Ancak bu yıl Türkiye liglerindeki erkekler maçlarının izleyici sayısının artmakta olduğuna tanıklık ediyoruz. Erkek müsabakaları da izleyicilerimiz tarafından daha çok ilgi görmeye başladı."

"BOSKOVIC VE GABI FAVORİ OYUNCULAR"

- Endonezyalı voleybolseverlerin Türkiye Voleybol Liglerine ilgisi nasıl? Bunun için bize birkaç örnek verebilir misiniz?

"Vidio’da, izleyicilerin program hakkındaki yorumlarını paylaşmalarına olanak tanıyan sohbet bölümümüz var. Buradaki verilere göre voleybolseverlerin favori sporcuları Zehra Güneş, Tijana Boskovic ve Gabi gibi isimler. Bu arada, Vakıfbank’ın yanı sıra, Fenerbahçe’nin erkek ve kadın takımları, en çok destekliyor göründükleri takımlar. Bu nedenle, Türk voleybol müsabakalarının onları eğlendirdiğine inanıyorum."

Yazarlar