Fenerbahçe Fenerbahçe Başkanı Ali Koç: Bu ligi covid durduramadı, Erden Timur mu durduracak? Gol neden iptal edildi, açıkladı

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç: Bu ligi covid durduramadı, Erden Timur mu durduracak? Gol neden iptal edildi, açıkladı

30.12.2022 - 15:12 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç futbolda son yaşanan gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Dün oynanan Sivasspor-Galatasaray maçında yaşanan ve tartışma yaratan pozisyona değinen Başkan Ali Koç, Galatasaray Sportif AŞ Başkan Vekili Erden Timur'a sert yanıt verdi.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Spor Toto Süper Lig'de son yaşanan gelişmelerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

İşte Başkan Ali Koç'un sözleri: "Hiç istemediğimiz konuyla ilgili beraberiz. Dün gece oynanan maçın, bir hakem hatası yüzünden bir takımın avantaj sağlaması değil, şampiyonluk için yarışan diğer takımlara ve Sivasspor'un yarıştığı kulvarda da bir değişikliğe yol açtığını ifade etmek istiyorum. Dün akşamki maçtan sonra endişelerimizin zirve yapması, bizleri de son derece rahatsız etmiştir.  

'SERKAN ÇİMEN İÇİN AÇIKLAMA YAPTIK'

Serkan Çimen için açıklama yaptık. Trabzonspor maçında bir hakem hatası olduğunu söylemiyorum. Ama MHK'nın tuhaflıklarını birkaç örnekle göstereceğim. 46 adet yardımcı hakem var. Bu kadar önemi yüksek bir maça hangi hakem atanmasa diye sorulursa, Serkan Çimen çıkar. Bu bir ekip işi olduğu için, zorluk derecesi bu kadar yüksek olan bir maça Halil Umut Meler ve uzun süredir birlikte maç yönetmediği yardımcı hakemini atamak garip. Biz bu iki ismin en son ne zaman beraber maç yönettiğini bulamadık. 

Haberin Devamı

'HAKEM ÜÇLÜLERİ BOZULMAYA BAŞLADI'

Federasyonda bize çok güzel bir sunum yaptılar. Nasıl hakem ataması yapıldığını gösterdiler. Hakem-takım ilişkisi kriteri var. Hakem bir takımın maçına görevlendirilmek istemiyorsa, o takımın hiçbir maçına görevlendirilemez maddesi var. Yapay zeka ile birlikte eskiden alışık olduğumuz hakem üçlüleri bozulmaya başladı. Hakemlik bir ekip işi. Merkez Hakem Kurulu, federasyonu 'yapay zeka' kılıfıyla uyutuyor. Beşiktaş-Adana Demirspor maçında geçen sene Ali Şansalan çok konuşuldu. Bu sene yine o atandı. Bunu yapay zekanın atadığına kim inanır?

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç: Bu ligi covid durduramadı, Erden Timur mu durduracak Gol neden iptal edildi, açıkladı

'ZENGİN'İN ORTA HAKEM OLARAK MAÇINI BULAMADIK'

Yakın zamanda FIFA listeleri çıktı. Bunda da tuhaflık var. Erkan Zengin diye bir hakem var. Orta hakem olarak ligde maçını bulamadık. Kayserispor-Galatasaray maçında vahim bir hata yapıyor, uzun süre maç alamıyor. Ancak bu arkadaşımız FIFA VAR listesine alınıyor.  

'ATİLLA KARAOĞLAN, N'KOUDOU'YU ATAMIYOR ÇÜNKÜ...'

Dünkü maç büyük resimde bir nokta. Bilinçaltı meselesi var. Atilla Karaoğlan birkaç gün önce N'Koudou'yu atmıyor değil, atamıyor. İstisnasız bütün otoriteler kırmızı kart olduğunu söylüyor. Cezalarınızda eşit davranmazsanız, bu bilinçaltı durumları oluşur ve bilinçaltları ağır şekilde kirlenir.

Haberin Devamı

'ÇÜRÜK RAPORU OLAN NASIL HAKEMLİK YAPABİLİR?'

Erkan Özdamar'ın askerlikle alakalı çürük raporu var. Birinin askere gitmekle alakası fiziki bir problemi varsa ki herkesin olabilir. Bu hakem nasıl hakemlik yapabiliyor? Bu arkadaşımız sezon başındaki hakemlik testini geçemiyor ve sakat olduğu ifade ediliyor. Bu hakem 4 maç yönettikten sonra FIFA listesine alınıyor. MHK'deki arkadaşlar, sevdikleri ya da yönlendirebilecekleri hakemi öne mi çıkarıyorlar?

Yapay zekanın arkasındayım. Yapay zekaya koyulan verilerin önemi var. Onu da bir insan kontrol ediyor. Sayın Büyükekşi'ye söylüyorum, niyetinizden şüphemiz yok. Sevabınız günahınızdan çok fazla. Eğer TFF Başkanı Büyükekşi, açıklama yapmaz ve radikal kararlar almazsa kendisinin de niyeti sorgulanır.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç: Bu ligi covid durduramadı, Erden Timur mu durduracak Gol neden iptal edildi, açıkladı

'GOLÜN NEDEN İPTAL EDİLDİĞİNİ KİMSE BİLMİYOR' 

Gelelim dünkü maça. Nizami bir gol iptal ediliyor, kimse sebebini bilmiyor. Dünkü maçı Türk futbolunun geleceği için büyük bir fırsat olarak görüyorum. Mihenk taşı olacak ve Allah'ın bir nimeti olarak algılıyorum. Daha 15. haftadayız, bunu düzeltecek vaktimiz var. Tabii dünkü olaydan ders alıp gerekli doğru adımları atabilirsek. 

Haberin Devamı

'HAKEM OFSAYT GEREKÇESİYLE GOLÜ İPTAL ETMİŞ'

Erden Timur, az önce basın toplantısında 'Kıyamet kopartılıyor.' tarzında bir cümle kullandı. Kıyamet kopuyorsa bir sebebi var. Yıllar önce Aziz Yıldırım, 'Ne şikesi memleket elden gidiyor' demişti. Ben de 'Ne hakem hatası, memleket meselesi' diyorum. Bu işin arkasında başka şeyler olabilir. Orta hakem, faul şüphesiyle VAR'a gitti, ofsayt ile geri döndü. Sivasspor cephesiyle konuştum. Hakem onlara ofsayt demiş. Sivasspor cephesiyle konuştum, hakem ofsayt nedeniyle iptal ettiğini söylemiş.

'BÖYLE BİR ŞEY VARSA VİCDANİ OLARAK MAÇ TEKRAR EDİLMELİ'

Hiç çizgi bile çekilmedi. Şöyle bir iddia var, 'Çizgi yanlış çekildi ve bu fark edildikten sonra geri dönüşü olmadı!' Böyle bir şey varsa, vicdani olarak maç tekrar edilmeli! Dünkü maçta yaşananlar olağan şeyler değil. 5 dakika pozisyon incelendi. Bizim Göztepe maçımızda bu kadar uzun VAR incelemesi olmuştu. Yaklaşık 4 dakikaydı. Dün 5 dakika incelendi. Bugüne kadar hangi VAR incelemesinde hakemin elinde kaleme benzer bir objeyle bir şeyler yaptığını gördük? Dünkü maçta yaşanan olay herhangi bir olay değil. 

Haberin Devamı

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç: Bu ligi covid durduramadı, Erden Timur mu durduracak Gol neden iptal edildi, açıkladı

'İNŞALLAH SORU İŞARETLERİ GİDERİLİR'

Bizim her yerde elimiz yok. Bize daha önce VAR kayıtları da verilmedi. İnşallah soru işaretlerini giderecek açıklama yapılır. Ben dünkü durumu çok büyük bir fırsat olarak görüyorum. Şu ana kadar niyetinden şüphe etmediğim federasyonun, gerçek anlamda niyetini burada göreceğiz. Yan hakemlerin atamasını bize göstermediler. Niye göstermediler bilmiyorum. Niyet iyi, yeni sistem uygulanmak isteniyor ancak yapay zeka diye de her şey doğru olacak diye bir şey yok. Toplum bilgilendirilmeli.

'OZAN TUFAN'IN YÜZDE 100 GOLÜ VERİLMEDİ'

Her derbi öncesi soru işareti ve kuşkular var. Bu sefer oluş şekli açısından iyi olmadı. İnşallah derbiye etkisi olmaz. Ozan Tufan'ın Galatasaray'a attığı bir gol de kaç dakika incelendi? Yüzde 100 gol verilmedi. Biz sakata uğramak istemiyoruz. Kimse uğrasın istemiyoruz.  

'YABANCI HAKEM MÜMKÜN DEĞİL'

Yabancı hakem konusu defalarca Kulüpler Birliği'nde konuşuldu. Yunanistan ve Suudi Arabistan dışında yabancı hakem kullanan yok. TFF, VAR için böyle bir çalışma yapmıştı. TFF, yabancı hakem getirilmesinin Türk hakemlerin moralini bozacağı gerekçesiyle bu talebi reddetti. TFF, bize bu sezon yabancı saha hakemi getirmenin mümkün olmadığını söyledi. Yabancı VAR hakemi için yapılan görüşmeler de olumsuz sonuçlanmış.

'LİGİ BİTİRTMEYİZ' AÇIKLAMASI ŞUURSUZ'

Erden Timur'un aldığı cezayla alakalı benim ahkam kesmemin anlamı yok. Türk futbolunda herkese eşit davranılmadığı aşikar. 'Ağlamayana mama yok.' Türk futbolunda ne yazık ki durum böyle. Son dönemde yoğurt yiyişimiz farklı. Federasyon akademilere çok önem veriyor. Türk futbolunun kurtuluşunun buradan geçtiğini biliyorlar. Onun için de ziyaretler yapıyorlar. Haklı olmak önemli değil, haklı kalmak önemli. Bana göre 'Ligi bitirtmeyiz' açıklaması şuursuzdu. Bir de kadrolu basın mensupları. Bir de koro halinde.  

TFF, bize Trabzonspor maçından önce ziyaret gerçekleştirecekti ancak biz maçtan sonra olsun, yanlış anlaşılmasın dedik. Algı olarak çok yanlış yerlere gitti. İnşallah ocak ayının ilk haftasında görüşeceğiz.

'VALENCIA O HAREKETİ YAPSA NE OLURDU?'

Bize de birkaç tane kırmızı kart verildi ancak sesimizi çıkarmadık. Dün bir kart olayı var, bunu Valencia yapsa ne olurdu? Adam Valencia'yı görmeden attı. Eğer bu olaylar sokağa inerse, kardeşi kardeşe kırdırmaya çalışıyorlar. Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz'a katılıyorum. Bu arkadaşın emekliye ayrılması gerekiyor. Özgüç Türkalp, bir an önce hakem sisteminden çıkarılmalı. Dünkü maçın sorumlusu tamamen o. Derhal emekli olmalı. 

'LİGİ COVID DURDURAMADI TİMUR MU DURDURACAK?'

Bu ligi covid mi durduramadı Erden Timur mu durduracak Allah aşkına. Erden Bey 'Bu hatalar, yarın yapılacak şeylerin altyapısı için mi oluyor!' dedi. Bu derbi öncesi kendini koruma. 'Bizden başka adalet arayan yok' derseniz, samimiyetiniz sorgulanır. Tarihi bir basın toplantısı olabilirdi ama olmadı. Neden yıllarca konuşulan vahim hatalar hep Galatasaray maçlarında oluyor? Biri de bunu sorar. Ya da bir takımda VAR konuşmaları varken, başka takımda neden yok? İnsanlar bunu da sorar! Erden Bey sadece iptal olan gole odaklansaydı, Türk futbolunda gerçekten bu bir devrim der biz de ayakta alkışlardık. Ancak bunun büyütüldüğünü düşünerek yaklaşırsanız, samimiyetiniz sorgulanır. 

'BU FEDERASYON TÜRK FUTBOLU İÇİN SON ŞANS'

Bu federasyon, Türk futbolu için son şans! Zamanında Nihat Özdemir için de söyledim ama yanıldım. Yeni federasyon bir dönem daha seçilmek isteyecektir. yapmak istedikleri işlere dört sene bile yetmeyebilir."