Futbol Futbolun kötü kaderi 1891'den beri değişmiyor! İşte unutulmaz 'kaçan penaltılar'

Futbolun kötü kaderi 1891'den beri değişmiyor! İşte unutulmaz 'kaçan penaltılar'

27.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Portekiz deplasmanında 84. dakikada Burak Yılmaz’ın kaçırdığı penaltı futboldaki bir gerçeği yeniden ortaya koydu. Gole ulaşmanın en kolay yolu gözüken beyaz nokta, aynı zamanda tarih boyunca dramatik sonların da sebebi oldu.

Futbolun kötü kaderi 1891den beri değişmiyor İşte unutulmaz kaçan penaltılar

CELAL UMUT EREN

Haberin Devamı

Futbol tarihinde ilk kez penaltı 1891 yılında İngiltere’de kullanılmaya başlandı. 1896’da yine İngiltere’de yayınlanan futbol oyun kuralları kitabında da penaltı resmen yer aldı.O tarihten bu yana penaltı maçlarda, finallerde ve şampiyonluklarda belirleyici rol oynadı. Gole ulaşmanın en kolay yolu gözüken beyaz nokta, aynı zamanda tarih boyunca birçok dramatik sonun habercisi de oldu. Son olarak Portekiz deplasmanında 84. dakikada skor 2-1 iken topun başına geçen Burak Yılmaz, hem kendi kariyeri adına hem de Türkiye adına kritik bir penaltıdan yararlanamadı. Hem Dünya Kupası hayallerini bitiren hem de milli formaya veda eden Burak, kariyerinin belki de en unutulmaz anını yaşadı. Birçok zafer penaltı noktasından kazanılırken, birçok acı mağlubiyet de aynı noktadan geldi. Zaman zaman kaleciler penaltıda kahramanlaşırken zaman zaman da bazı ünlü yıldızlar penaltılarda kahroldu. 

Haberin Devamı

İşte futbol tarihinde unutulmazlar arasına giren ‘kaçan penaltılar’:

ROBERTO BAGGIO-94 DÜNYA KUPASI

Kuşkusuz kaçan penaltılar dendiğinde akıllara gelen ilk isim İtalya’nın efsane oyuncularından Roberto Baggio... ABD’de düzenlenen 94 Dünya Kupası’nda finale kalan İtalya, güçlü Brezilya ile karşılaştı. Seri penaltılara kalan dev finalde İtalya adına son penaltının başına geçen Roberto Baggio, kötü bir vuruşla topu dışarı atınca Brezilya, Dünya Kupası’nın şampiyonu olmuştu.

Futbolun kötü kaderi 1891den beri değişmiyor İşte unutulmaz kaçan penaltılar

ARTHUR ZİCO-86 DÜNYA KUPASI

Brezilya’nın en formda olduğu 1982 ve 1986 yıllarında Arthur Zico da fırtına gibi esiyordu. Meksika’da düzenlenen 1986 Dünya Kupası’nda çeyrek finalde Brezilya ile Fransa eşleşti. 1-1 devam eden maçta bitime 12 dakika kala Brezilya penaltı kazandı. Oyuna yeni giren Zico henüz ısınmadan penaltının başına geçti ve çok kötü bir vuruşla atışı kaçırdı. O gün maçta Socrates de penaltı kaçırınca gülen taraf Fransa oldu.

CHRIS WADDLE-90 DÜNYA KUPASI

İtalya’da düzenlenen 1990 Dünya Kupası’nda İngiltere belki de 1966’dan beri ilk kez bu kadar şampiyonluğa favori gözüküyordu. Yarı finalde Batı Almanya ile karşılaşan İngilizler seri penaltılara kalan maçta takımın en iyi isimlerinden biri olan Chris Waddle’a son atışı bıraktı. Dönemin fenomen ismi Paul Gascoigne’in de yakın arkadaşı olan Waddle topu dışarı atınca Batı Almanya finale kalmış, daha sonra da finalde Arjantin’i yenip şampiyon olmuştu.

Haberin Devamı

Beckham’ın kabusu

Portekiz’de düzenlenen EURO 2004’te İngiltere bir kez daha final bileti alamadan elenmiş, çeyrek finalde hayal kırıklığı yaşamıştı. Ev sahibi Portekiz’e karşı seri penaltılara çıkan İngiltere’de takımın kaptanı ve en önemli ismi David Beckham, çok kötü bir penaltı vuruşuyla yarı final biletini elinin tersiyle itmişti. Ancak buradaki en büyük detay Portekiz kalecisi Ricardo’nun seri atışlarda İngilizlerin 3 penaltısını kurtarması olmuştu.

Futbolun kötü kaderi 1891den beri değişmiyor İşte unutulmaz kaçan penaltılar

Hoeness atamadı Panenka geldi

1976 Avrupa Futbol Şampiyonası finalinde Batı Almanya’nın efsanesi Uli Hoennes penaltıyı kaçırınca Çekoslavakya’ya şampiyonluğu getiren golü Antonin Panenka sıradışı vuruşuyla attı.

1976 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı unutulmaz klasikler arasına sokan gerekçe hiç kuşkusuz bir penaltı golüydü. Ancak sıradan bir penaltı golü değil, ‘PANENKA’ vuruşuydu. Belgrad’da oynanan finalde Batı Almanya ile Çekoslavakya karşı karşıya geliyordu. 2-2 biten normal sürenin ve uzatmaların ardından seri atışlara geçildi.Son penaltı atışları öncesi yine eşitlik vardı. Alman futbolunun ve Bayern Münih’in efsane isimlerinden Uli Hoeness topun başına geldiğinde Batı Almanya tarafından şampiyonluk hazırlıkları başlamıştı. Ancak Hoeness beklentileri karşılayamadı ve atışı kaçırdı. Son penaltı şansı Çeklere geçti. Çekoslavakya’nın futbolcusu Antonin Panenka topun başına geldiğinde Almanların unutulmaz kalecisi Sepp Maier hazırdı. Ancak sıradışı bir vuruş yapan Panenka, soyadıyla özdeşleşecek penaltı golünü attı, Çekoslovakya’yı da şampiyon yaptı.

Haberin Devamı

Futbolun kötü kaderi 1891den beri değişmiyor İşte unutulmaz kaçan penaltılar

Önce Terry sonra Anelka

Mayıs 2008’de Chelsea en büyük hayali için Şampiyonlar Ligi finalinde Manchester United’ın önündeydi. Roman Abramovic’in ülkesi Rusya’da Moskova’da oynanan finalde yoğun bir yağmur vardı.

Haberin Devamı

Seri penaltılara kalan finalde avantaj Chelsea’ye geçmişti. Son atışta eğer Chelsea kaptanı John Terry golü yapsa Şampiyonlar Ligi kupası ilk kez Londra kulübünün müzesine gidecekti. Ancak yağmurun azizliğine uğrayan kaptan Terry, topu yan direğe nişanladı. Şampiyonluk şansı kaçarken devam eden penaltılarda Chelsea adına Nicolas Anelka da kaçırınca zafer Manchester United’ın oldu.

Gyan’ın gözyaşlarıGyan’ın gözyaşları

Penaltılardaki tarihi üzüntüler 2010 Dünya Kupası’nda da devam etti. Ülke tarihinin en başarılı turnuvasını geçiren Gana Milli Takımı’nda Asamoah Gyan da kariyerinin en parlak günlerini geçiriyordu.İlk kez çeyrek finale kalan Gana, Uruguay karşısında dramatik bir maç oynadı. Uzatmalara kalan maçın son saniyelerinde Uruguay’da Luis Suarez’in kale çizgisinde elle oynadığı top sonrası beyaz noktaya gidilmişti. Takımın formda yıldızı Gyan penaltıyı atmak istemişti. Ancak Gyan topu direğe nişanlayınca maç seri penaltılara kaldı ve yarı finale kalan taraf Uruguay oldu. Asamoah Gyan da maç sonunda gözyaşlarını tutamadı. 

Steaua Bükreş’in mucizevi finali

İspanya’da Sevilla’da 1986 yılında oynanan Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde Rumen ekibi Steaua Bükreş, Barcelona önünde tarihi bir şampiyonluk kazandı.İspanya’da Sevilla’da 1986 yılında oynanan Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde Rumen ekibi Steaua Bükreş, Barcelona önünde tarihi bir şampiyonluk kazandı.Bu tarihi zaferde penaltılar başrolü oynadı. 120 dakika 0-0 sona erince penaltılara gidildi. Rumen temsilcisinin kalecisi Hekmuth Duckadam, Barcelona’nın tam 4 penaltısını da kurtararak takımının ilk ve şu ana kadar tek Avrupa Kupası’nı kazandırdı. Barcelona adına dramatik biten bu gecede sadece Steaua Bükreş tarafından 2 penaltı golü atıldı.

Unutulmaz zaferlerin noktası

Burak Yılmaz’ın Portekiz önünde kaçırdığı penaltı herkesi yıksa da tarihte birçok zafer beyaz noktadan geldi. Kopenhag’da Popescu, Sevilla’da Volkan Demirel ve Viyana’da Rüştü Reçber unutulmazlar arasına girdi.

Futbolun kötü kaderi 1891den beri değişmiyor İşte unutulmaz kaçan penaltılar

2022 Dünya Kupası hayalleri Portekiz maçında Burak Yılmaz’ın kaçırdığı penaltıyla son buldu. Tüm Türkiye yıkılsa da tarih boyunca birçok zaferimiz de beyaz noktadan geldi.2022 Dünya Kupası hayalleri Portekiz maçında Burak Yılmaz’ın kaçırdığı penaltıyla son buldu. Tüm Türkiye yıkılsa da tarih boyunca birçok zaferimiz de beyaz noktadan geldi.Hem kulüpler hem de milli takımlar bazında birçok zafer bu sayede elde edildi. 17 Mayıs 2000 tarihinde UEFA Kupası finalinde Galatasaray, seri penaltılarda Arsenal’i devirirken son penaltıyı atan Gheorghe Popescu tarihi şampiyonluğu getirdi. 4 Mart 2008’de bu kez Fenerbahçe penaltılar sayesinde tarih yazdı. Şampiyonlar Ligi ikinci turu rövanş maçında Sevilla deplasmanında penaltılarda tam 3 kurtarış yapan Volkan Demirel, unutulmaz çeyrek final biletini sarı-lacivertlilere armağan ediyordu. A Milli Futbol Takımımız için unutulmaz penaltı zaferi de EURO 2008’de geldi. 20 Haziran 2008’de Viyana’da oynanan çeyrek final maçında 120. dakikada önce Hırvatistan sonra Türkiye golleri atmış maç berabere bitmişti. Rakibini psikolojik olarak Semih’in son saniye golüyle yıpratan millilerde Rüştü Reçber de devleşmiş, Mladen Petric’in penaltısını kurtarıp yarı finali getirmişti. 

Yazarlar