Galatasaray Galatasaray'da şampiyonluk öyküsü! İşte sezonun kırılma anları...

Galatasaray'da şampiyonluk öyküsü! İşte sezonun kırılma anları...

31.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Galatasaray, 2022-2023 sezonunda Süper Lig'de şampiyonluğa ulaştı ve 23. kez bu sevinci yaşadı. Sarı-kırmızılı takımın şampiyonluk öyküsüne göz atıyoruz...

Galatasarayda şampiyonluk öyküsü İşte sezonun kırılma anları...

Süper Lig'de 2021-2022 sezonunda istediği sonuçları alamayan ve ligi 13. sırada bitiren Galatasaray'da dönemin başkanı Burak Elmas idari yönden ibra edilmedi. Ardından sarı-kırmızılı takım olağanüstü seçimli genel kurul kararı aldı. Galatasaray'da camianın önemli isimlerinin desteğini arkasına alan Dursun Özbek, 11 Haziran 2022'de yapılan olağanüstü seçimli genel kurulda ikinci kez başkan seçildi.

Haberin Devamı

Galatasaray'da yeni başkan Dursun Özbek ve ekibinin ilk icraatlerinden biri Fatih Terim sonrası göreve gelen Domenec Torrent ile yollarını ayırmak oldu. Sarı-kırmızılı takım, Torrent'in ardından futbolculuk döneminde takımın efsane isimlerinden biri olmayı başaran Okan Buruk'u göreve getirdi.

Haberin Devamı

YILDIZ TRANSFERLERİ YAPILDI

Galatasaray, yeni yönetimi ve teknik direktörü ile birlikte transfer dönemine de hızlı bir başlangıç yaptı. Galatasaray'ın yeni dönemdeki ilk transferleri Haris Seferovic, Abdülkerim Bardakcı, Sergio Oliveira, Leo Dubois, Fredrik Midtsjö gibi isimler oldu. Transfer için ayağını gazdan kesmeyen Galatasaray, ardından Napoli ile sözleşmesi sona eren Dries Mertens ve Arsenal'den Lucas Torreira gibi isimleri Türkiye'ye getirdi.

Haberin Devamı

Galatasaray, önemli transferleriyle birlikte lige Antalya'da başladı. Sarı-kırmızılı takım, deneyimli golcüsü Bafetimbi Gomis'in 90. dakikada attığı golle karşılaşmayı 1-0 kazandı. 2. haftada sahasında Giresunspor'a mağlup olan Galatasaray, 3. haftada ise Ümraniyespor'u yine Gomis'in maçın son anlarındaki golüyle 1-0 mağlup etti. Sarı-kırmızılılar, 4. haftad ise sezonun ilk büyük maçında deplasmanda Trabzonspor'la 0-0 berabere kaldı.

SON GÜN TRANSFERLERİ

Ligin 5. haftasında 5 Eylül'de Gaziantep FK'yı geriden gelerek 2-1 mağlup eden Galatasaray, o hafta transferde ise adeta şaha kalktı. Galatasaray, transferi son günü olan 8 Eylül'de kadrosunu 5 isimle birden güçlendirdi. Sarı-kırmızılılar; PSG'den Mauro Icardi, Manchester United'dan Juan Mata, Rapid Wien'den Yusuf Demir, Norwich City'den Milot Rashica, Aalborg'tan Mathias Ross gibi isimleri kadrosuna kattı.

Haberin Devamı

Süper Lig'de 11. hafta oynanan Alanyaspor karşılaşmasına kadar inişli çıkışlı bir grafik çizen Galatasaray için sezonun kırılma anlarından biri Alanyaspor karşılaşması oldu. Galatasaray, 9 kişi tamamladığı ve 2-0'dan 2-2'ye yakalandığı maçın ardından karşılaşmanın hakemi Ali Palabıyık'a yoğun şekilde tepki gösterdi. Özellikle Okan Buruk'un maçın ardından yaptığı, "Galatasaray'a karşı bir savaş başladı, net şekilde görüyoruz. Sadece hakemler değil, dışardan da görüyoruz. Savaşacağız onlarla, başka çaremiz yok. Bundan sonra gerekeni yapacağız. Bu iş burada kalmayacak" sözleri dikkat çekti.

Alanyaspor ile 2-2 berabere kalan Galatasaray, ardından deplasmanda Fatih Karagümrük'ü 2-0 mağlup etti. Sarı-kırmızılıların ilk golünü, Rezerv Lig'den gelen Emre Taşdemir'in atması sezonun dikkat çeken anekdotlarından biri oldu.

Galatasaray, sezonun ilk derbi galibiyetini Beşiktaş karşısında aldı. Sarı-kırmızılılar, sezonun 13. haftasında sahasında ağırladığı ezeli rakibini Mauro Icardi'nin golleriyle 2-1 mağlup etti. Beşiktaş karşısında fileleri havalandıran Arjantinli golcü, büyük maçlarda ne kadar etkili bir isim olduğunu ilk kez gösterdi ve bunu tüm sezona yaydı.

Haberin Devamı

Galatasaray, Dünya Kupası'nın tarihte ilk kez kış aylarında düzenlenmesi nedeniyle lige verilen araya 7-0'lık net bir galibiyetle gitti. Sarı-kırmızılı takım, ligin iyi takımlarından biri olan ve görece zor geçmesi beklenen Başakşehir'i 7-0'lık skorla mağlup etti.

Galatasaray, Dünya Kupası arasından sonra da lige bıraktığı yerden devam etti. Sarı-kırmızılılar sırasıyla; İstanbulspor, Sivasspor ve Ankaragücü'nü mağlup etti.

KADIKÖY'DE NET ZAFER

Galatasaray, ligin 18. haftasında ise ezeli ve şampiyonluk yarışındaki en büyük rakibi Fenerbahçe'ye konuk oldu. Özellikle ilk yarıda Kadıköy'deki en dominant performanslarından birine imza atan sarı-kırmızılı takım, rakibini 3-0'lık net bir skorla devirmeyi başardı.

Galatasaray, Fenerbahçe'nin ardından ligdeki serisine devam etti. Sarı-kırmızılı takım, Hatayspor, Antalyaspor, Giresunspor, Ümraniyespor, Trabzonspor ve Gaziantep FK (Ülkemizde yaşanan depremler nedeniyle Gaziantep FK'nın ligden çekilmesiyle hükmen galibiyet) engellerini bir bir aştı.

Galatasaray, sezon başında yaptığı önemli transferlere devre arası transfer döneminde de devam etti. Sarı-kırmızılı takımın özellikle Roma'dan kadrosuna kattığı Nicolo Zaniolo ve adı yıllardır Türkiye ile geçen Kaan Ayhan'ı kadrosuna katması dikkat çekici oldu. Sarı-kırmızılı takım, bu dönemde sezon başında kadrosuna kattığı Haris Seferovic ile yollarını ise ayırdı.

Galatasaray, 6 Şubat'ta ülkemizde yaşanan deprem felaketinin ardından lige verilen bir aylık ara sonrası 25. haftada Kasımpaşa karşısında ise rekor kırdı. Karşılaşmayı devre arasında kadrosuna kattığı İtalyan yıldız Nicolo Zaniolo'nun attığı tek golle 1-0 kazanan sarı-kırmızılı takım ligde 14 maç arka arkaya galibiyet alan ilk takım olarak rekor kırdı.

Galatasaray, ligin 26. haftasında ise 14 maçlık galibiyet serisine veda etti. Okan Buruk'un öğrencileri, 1-0 öne geçtiği karşılaşmadan 2-1'lik mağlubiyetle ayrıldı.

KİLİDİ MIDTSJO AÇTI

Galatasaray, Konyaspor karşılaşmasının ardından sahasında Adana Demirspor'la karşı karşıya geldi. Karşılaşma uzun süre 0-0 devam ederken ve "Galatasaray puan kaybedecek mi?" derken sahneye Midtsjö çıktı. Oyuna sonradan giren Norveçli futbolcu, 86. dakikada fileleri havalandırdı ve adeta "şampiyonluğun habercisi" bir gol attı. Karşılaşmada son sözü söyleyen isim uzatma dakikalarında penaltıdan Nicolo Zaniolo oldu.

Galatasaray, ligin 31. ve 32. haftalarında ise üst üste puan kayıpları yaşadı ve futbol kamuyouna "Acaba mı?" sorusunu sorduttu. 31. haftada sahasında Fatih Karagümrük ile 3-3 berabere kalan sarı-kırmızılılar, 32. haftada ise Beşiktaş'a 2-1 mağlup oldu.

Galatasaray, ligin 33. haftasında sahasında Başakşehir'i 1-0'lık mağlup etmeyi başardı. Galatasaray'ı takip eden Fenerbahçe ise aynı hafta deplasmanda Giresunspor'la 1-1 berabere kaldı. Bu sonuçların ardından Süper Lig'de puan farkı 5'e yükseldi. 34. haftda İstanbulspor'u mağlup eden Galatasaray, Fenerbahçe'nin Trabzonspor ile oynayacağı maça gözlerini çevirdi. Fenerbahçe'nin söz konusu maçta puan kaybetmesi durumunda, Galatasaray 35. haftada oynayacağı Sivasspor karşılaşmasında şampiyonluğunu ilan edebilirdi. Fenerbahçe, Trabzonspor'u 3-1 mağlup etti, Galatasaray da Sivasspor engelini geçmesine rağmen şampiyonluğunu 1 hafta erteledi.

Galatasaray, ligin 36. haftasında MKE Ankaragücü deplasmanına konuk oldu. Rakibini mağlup eden sarı-kırmızılı takım, 23. şampiyonluğunu kazandı ve sezonun en büyüğü oldu.

ŞAMPİYONLUĞUN MİMARLARI

Galatasaray, 23. kez Süper Lig'de şampiyon olurken yönetim, Okan ve futbolculardan da öne çıkan isimler de oldu. Galatasaray'da ikinci kez başkanlık koltuğuna oturan Dursun Özbek, ilk döneminde olduğu gibi yine takıma yıldız isimleri transfer etti. Özbek, bir sezon önce ligi 13. bitiren takımın ayağa kalkmasında ana faktörlerden biri oldu. Özbek'in yönetiminde Sportif AŞ Başkan Vekili olarak görev yapan Erden Timur ise, transferlerdeki etkisi ile sarı-kırmızılı taraftarların gönlünde taht kurdu.

Futbolculuk döneminde Galatasaray altyapısından yetişen Okan Buruk, sarı-kırmızılı takımın efsane isimleri arasında yer aldı. Buruk, takımın kazandığı 2 Avrupa Kupası'nda ana kadronun önemli isimlerinden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Inter, Beşiktaş, Galatasaray ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor (Başakşehir) formaları giyen Okan Buruk, futbola Büyükşehir'de veda etti. Teknik adam kariyerine Abdullah Avcı'nın yardımcısı olarak A Milli Takım'da başlayan 49 yaşındaki antrenör, adım adım üzerine koydu. A Milli Takım'dan Elazığspor'a giden Okan Buruk, daha sonra Gaziantepspor, Sivasspor, Göztepe, Akhisarspor, Çaykur Rizespor ve Başakşehir'i çalıştırdı. Okan Buruk, Akhisar Belediyespor'a tarihinde ilk kez Türkiye Kupası sevinci yaşadı. Ardından 2018-2019 sezonunda oldukça kötü günler geçiren ve ligden düşmesine kesin gözüyle bakılan Çaykur Rizespor'da ligin ikinci yarısında en çok puan toplayan takımlardan biri oldu ve Karadeniz ekibini ligde tuttu. Bu başarılarıyla futbolculuk kariyerine veda ettiği Başakşehir'e giden başarılı teknik adam, İstanbul ekibiyle de 2019-2020 sezonunda Süper Lig şampiyonluğu yaşadı. Buruk, Başakşehir'de Avrupa'da da önemli zaferler yaşadı ve 2019-2020 sezonunda Roma ve Borussia Mönchengladbach'ın olduğu gruptan takımını lider çıkarmayı başardı. 2022 yazında ise hayali olan Galatasaray'a gelen Okan Buruk, takımı 4 yıl sonra şampiyon yaptı ve 23. şampiyonluğun mimarlarından oldu.

Galatasaray'ın sezon başında PSG'den kiralık olarak kadrosuna kattığı Mauro Icardi de şampiyonluğun saha içindeki önemli isimlerinden oldu. Saha dışındaki etkenler nedeniyle kariyerinde zaman zaman soru işaretleriyle bakılan Arjantinli yıldız, taraftarın sevgilisi oldu. Derbi maçları boş geçmeyen 30 yaşındaki futbolcu, özellikle ligin son döneminde Beşiktaş, Başakşahir, İstanbulspor ve Sivasspor takımının tüm gollerini atan isim oldu. Galatasaray taraftarı, Icardi için gollerinden sonra Simge Sağın'ın, "Aşkın Olayım" şarkısında stat hoparlerine eşlik etti. Şarkı adeta Icardi ile özdeşleşirken, Arjantinli yıldız da parçayı Türkçe seslendirdi.

LUCAS TORREIRA

Galatasaray, bir önceki sezonu 13. sırada bitirirken, orta sahadaki istikrarsızlığı ile dikkat çekmişti. Sezon başında Sergio Oliveira ile birlikte transfer edilen Lucas Torreira ise orta sahayı ve savunmanın önünü toparlayan isim oldu. Performansıyla, sarı-kırmızılıların gönlünde ayrı bir yeri olan Felipe Melo'ya benzetilen Torreira, özellikle ligin son haftalarında yakaladığı form grafiği ile şampiyonluğun mimarlarından biri oldu.

Galatasaray'ın Marcao'nun yerine Konyaspor'dan kadrosuna kattığı Abdülkerim Bardakcı, Brezilyalı stoperin yerini fazlasıyla doldurdu. Sezon başında adı önce Beşiktaş, daha sonra Fenerbahçe ile anılan ve Galatasaray'a imza atan 28 yaşındaki stoper Victor Nelsson ile oldukça iyi bir uyum yakaladı. Sezon başında zaman zaman hatalar yapan Abdülkerim, son haftalarda ise Başakşehir, İstanbulspor ve Sivasspor karşılaşmalarında rakiplere net pozisyon verilmemesini sağladı.

Galatasaray, bu şampiyonlukta, özellikle sezonun ilk maçlarındaki performansıyla Bafetimbi Gomis'e çok şey borçlu. İlk olarak 2017-2018 sezonunda Galatasaray formasını giyen Gomis, o dönem gol kralı olmuş ve sezonu şampiyon tamamlamıştı. Geçtiğimiz sezonun devre arasında sarı-kırmızılı takıma geri dönen Gomis, ligin ilk haftalarında Antalyaspor ve Ümraniyespor maçlarında attığı gollerle çok kritik 6 puanı takımına kazandırdı. Okan Buruk, ligin 31. haftasındaki Fatih Karagümrük karşılaşmasının ardından, Gomis'in, Alanya'da Barış Alper Yılmaz'ı tercih etmesinin ardından artık oynamak istemediğini söyleyese de sarı-kırmızılı takım bu krizi çok kısa süre içerisinde çözdü.

Yazarlar