Fenerbahçe Gaziantep FK galibiyeti sonrası Fenerbahçeli yıldıza 'winner' benzetmesi!

Gaziantep FK galibiyeti sonrası Fenerbahçeli yıldıza 'winner' benzetmesi!

15.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe'nin Gaziantep FK deplasmanındaki tek gollü zaferini spor yazarları değerlendirdi.

Gaziantep FK galibiyeti sonrası Fenerbahçeli yıldıza winner benzetmesi

Süper Lig'in 20'nci haftasında Fenerbahçe, Gaziantep FK deplasmanından 1-0 galip ayrıldı. Sarı-lacivertlilerin, zirvede maç fazlasıyla puan farkını 5'e yükselttiği geceyi spor yazarları kaleme aldı.

Haberin Devamı

Milliyet'in usta kalemlerinden Ercan Güven, sarı-lacivertlilerin 3 puanla kapattığı karşılaşma sonrası dikkat çeken bir benzetmede bulundu.

İşte Gaziantep FK - Fenerbahçe maçı sonrası yapılan değerlendirmeler...

KOVANDAN BAL ALMAK ZORDUR | ERCAN GÜVEN

Gaziantep’in “çılgın taktisyen” hocası Sumudica, sahaya “rakibe özel” koskoca bir problemle çıkmış, Fenerbahçe’yi bildiği, alıştığı oyunu oynayamayacağı hale, Fenerbahçe’nin öndeki dörtlü forvetini işlevsiz duruma getirmişti. 

Oyunu rakip kaleye yıkıp hücum ederek savunma yapamıyordu Antep’te Fenerbahçe. Çünkü karşısında beşli savunma, önünde dörtlü barikatla sağlam bir duvar vardı. Merkez kapalıydı. Rakibin hızlı kanatları Fenerbahçe’nin savunmayı öne çekmesini, ileride çoğalmasını engelliyordu. Arı gibiydiler. 

Haberin Devamı

Her topu kazandığında hızlı geçiş oyunuyla Fenerbahçe kalesine inen kanatları ve golcüsü Dragus hem Serdar Aziz’i zorluyor hem de oyuna zeka koyuyordu. O kadar ki, Serdar Aziz ilk yarı bitmeden sakatlanıp yerini yeni transfer Bonucci’ye bırakmak zorunda kaldı. İlginçtir, Bonucci ilk maçında neredeyse Dzeko kadar rakip ceza alanındaydı. 
 
Fenerbahçe ilk yarı boyunca çok istediği geniş alanları bulamadı. Oyunu açamadı. Fenerbahçe’nin, Ferdi içeri girip Tadic’in çizgiye basarak topla buluşması ve Dzeko’yu pozisyona sokma planı da çalışmadı. Ama kazanma iştahı tükenmedi. 
İkinci yarıya baskılı başlayan Fenerbahçe üç dakika sonra Fred düşürülünce penaltı kazandı, o gole öyle ihtiyaç vardı ki, Dzeko golü garantiye almak isterken direği nişanladı. Yeni penaltıcı lazım takıma. 

Son yarım saatte İsmail Kartal’dan İsmal’in yerine Bathsuayi, Cengiz’in yerine İrfan Can hamlesi ve 4-2-4 formatı geldi. Ardından kötü günleri süren Tadic de kenara alındı ve King girdi. Ama ikinci yarının yıldızı iki yüzde yüz gol kurtaran Livakovic’ti. 

81’de İrfan Can’ın kafayla attığı gole adeta şampiyon olmuş kadar sevindi Fenerbahçe. Haklıydı. Koruyucu elbise olmadan kovandan bal almak kadar zordu Gaziantep’ten üç puan almak. Bir o kadar da tatlı! 

SEZONUN EN DEĞERLİ GOLÜ | BURCU KAPU

Haberin Devamı

Transfer dönemine hızlı ve şık giriş yapan Fenerbahçe, Antep deplasmanından son anda üç puanla döndü. Gaziantep beşli savunmayla takım boyunu kısa tutup geriden topla çıkmaya hiç uğraşmadan uzun vurup Dragos ve Markovic’i arkaya sarkıtmaya çalıştı. Böylece Fenerbahçe’nin en önemli özelliğini etkisiz bırakmış oldular, baskıyla top kapıp hücuma çıkmak.

İsmail Hoca tıpkı ligin ilk yarısındaki Antep maçı gibi kilitlenen maçı açmak için son yarım saatte çift santrfora dönüp merkezi boşaltıp risk aldı. Son dakikalara kadar standartının altında kalan sarı lacivertlilerde üç puan geldi ama bazı isimlerle ilgili bir değerlendirme yapmak da İsmail Hoca için şart oldu.

İlk yarı sahanın en çok top kaybeden ismi İsmail’in etkisiz oyunu Fenerbahçe’nin forvet hattının topu önüne almasını zorlaştırdı. Krunic haberleri çıktığından beri İsmail’deki düşüş besbelli özgüven kaybı. Kendince haklı olabilir ama uzun maratonda herkese ihtiyaç olacaktır, zihinsel olarak düşmemeli.

Fenerbahçe’de her oyuncu için forma rekabeti var, Tadic hariç. O da bunun rahatlığında kopyala-yapıştır ortalarla standartının altında oynuyor.
Cengiz neredeyse hiçbir pozisyonda Antep sol beki M’Bakata’yla beraber dönemedi. Szymanski sürekli onun açığını kapatmak zorunda kaldı. Bazı maçların yıldızı olabilir ama şampiyonluk için ihtiyaç “her maçın iyisi bazı maçların yıldızı” oyuncu yani İrfan.

Haberin Devamı

Kariyeri boyunca yerde kaldığı her pozisyon en az 2 hafta sakatlıkla sonuçlanan Serdar Aziz dün yine çıkmak zorunda kaldığında kulübede Bonucci olmasa bir orta saha oyuncusu defansa geçecekti. Maçın skorundan bağımsız bu sezon Fenerbahçe neden lider sorusunun cevabı işte tam olarak burada, kadro planlamasında. Stoper transferi ilk güne yetişmeseydi dün savunmada yaşanacak kaosta.
Ve son söz, Fenerbahçe’de penaltıları artık Bonucci mi atmalı acaba? 

'WİNNER' OYUNCU ÖRNEĞİ; İRFAN CAN! | UZAY GÖKERMAN

Bu maç İsmail Kartal’ın ustalık dokunuşlarının olduğu bir karşılaşma olarak dikkatleri çekti. Bu açıdan bakıldığında önemli taktiksel oyuncu değişiklikleriyle birlikte değerlendirilmesi doğru olacaktır.
Öncelikle Cengiz Ünder – İrfan Can Kahveci tercihi üzerine biraz düşünelim.
Biri deplasmandaki İstanbulspor, diğeri Kadıköy’deki Konyaspor karşılaşmalarını çözen oyunculardı.
İsmail Kartal belli ki bu iki oyuncu ile iki farklı oyun opsiyonu yaratmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

İrfan Can için bu sezon çok şey yazdık, yorumladık. Hala yazılacak bir dolu sayfa var ve oyuncu her maç buraya yeni paragraflar ekliyor.
Fenerbahçe çok iyi transferler yaptı ancak bir başka tarafından bakıldığında; takımın içinden çıkan İrfan Can etkisinin diğerlerinin de önüne geçtiği bir sezon yaşanıyor.
Gaziantep FK karşılaşmasında 3 puanı getiren golü atarak dün stadyumda ve televizyonlarının başında maçı izleyen tüm Fenerbahçelileri bir kere daha sevince boğdu.

Böylesi goller mutlu son ile sona eren sezonların en unutulmaz anları olarak kayıtlara geçer.
Fenerbahçe’nin 2000-01 ve 2010-11 sezonlarında Gaziantepspor ile oynadığı kritik maçlar o günlere yakından şahit olanlar hala unutulması mümkün olmayan anlarla doludur.
İrfan Can büyük bir ihtimalle o anlara bir yenisini ekledi ve çok zor kilidi açan oyuncu oldu.
Evet, İrfan Can böyle bir oyuncu işte.

Şimdi bu oyuncuyu kenarda tutup yerine hangisini sürerseniz sürün kolay değildir. Önünde sonunda eleştirilecek bir ikilem yaratır.
İsmail Kartal öncelikle bunu denedi Gaziantep FK karşısında.
Bir riskti ve aynı zamanda 60 dakika süren bir dağınıklık yaşandı sahada.
İkinci yarı sağdan çözemeyeceğini anlayınca Fenerbahçe oyunu tamamen sol tarafa yığdı.
Rakip ceza sahasının içini yol geçen hanına çevirse de o son vuruşu yapacak pozisyonu bir türlü üretemedi.

Bu bölümde kazanılan penaltı da işte Fenerbahçe’nin ceza sahasının içindeki yoğunluğunun bir sonucu olarak çıktı.
Tadic’in üst üste kaçırdığı penaltı vuruşlarının etkisiyle topun başına Dzeko geçti ama yine olmadı. Gerilim her dakika biraz daha arttı.
İşte tam da bu bölümde İsmail Kartal, Cengiz ile İrfan Can değişikliğini yaptı.

Aynı anda da 6 numarasını çıkarıp sahaya ikinci 9 numarasını soktu.
Bu risk olabilirdi ancak belki de Bonucci’nin sahada olmasına güvenerek bu hamleyi gerçekleştirdi.
Fenerbahçe’nin bu dakikadan sonra çok daha etkili olduğunu yazamayacağım.
Hatta orta alanda bir oyuncunun eksilmesi bu anlamda takımın oyununun geriye gitmesine bile neden oldu diyebiliriz.

Ama diğer taraftan da sahada başka bir oyun vardı ve o dakikaya kadar işleri yolunda giden rakip savunma anlayışı için bu yeni bir durumdu.
İsmail Kartal golden hemen önce bir hamle daha yapıp, Tadic’i de King ile değiştirdi.
Fenerbahçe oyunu hala soldan kurmaya devam ediyordu bu nedenle de normalde sağ kanatta olması gereken İrfan Can Gaziantep FK ceza sahasının içinde ters taraftan girip ve kafa ile golünü atıyordu.

Peki maçın bu kadar sıkışması, son 10 dakika içinde güç bela çözülmüş olmasının sonrasında İsmail Kartal’a ustalık payesi vermek nasıl mümkün oluyor?
Gönül rahatlığıyla şu sorunun cevabını verebilmek mümkün mü?
“Fenerbahçe bu maçtan puan kaybetmiş olsaydı; aynı olumlu cümleleleri yazabilecek miydim?”
Hayır!

Zaten bu yazdıklarımın içinde aynı zamanda da bir eleştiri gizli!
Kazanmak bu eleştirinin sadece tonunu yumuşatıyor.
Ama aynı zamanda da aldığı riskler göz önünde bulundurulduğunda İsmail Kartal öyle ya da böyle bir takdiri hak ediyor.
Teknik direktörler sezonun içinde bazen buna benzer riskleri alırlar; farklı oyuncu tercihleriyle takımın genel karakterini görmek isterler.
Maça İrfan Can ile başlayıp belki ilk 10 dakikada skor üretebilmek mümkün olabilirdi.

Belki de olmazdı, bu durumda da İstanbulspor hatırlamasıyla bu sefer Cengiz Ünder’le neden başlamadın eleştirisi devreye girerdi.
Akıl oyunlarının ve denklemlerinin sonu yoktur!
Önemli olan teknik direktörün bu hamleleri yapabilme cesaretidir.
Galatasaray karşılaşmasında İrfan Can’ın 8 numarada oynatılması gibi. O güne kadar oyuncunun 8 numarada da oynayabileceği yönünde yorum yapanların gerçekle yüzleşme 45 dakikasıydı.

2 puana karşılık gelmiş olabilir; belki daha fazlası şimdilik bilemiyoruz ama denendi.
Dün Fenerbahçe çok zorlandı ama her türlü olumsuzluğa karşın kazanmasını bildi.
Geçen sezon böyle maçları geçemiyordu. O günleri hatırlarsanız Fenerbahçe’nin hem lider hem de “winner” oyuncu eksikliğini ön plana çıkarıyor, tartışıyorduk.

İrfan Can bu sezon takımın winner oyuncusu olarak pırıl pırıl parlıyor. Sanırım bu birçok bakımdan değerli bir hale geliyor.
Dün Oosterwolde savunmada ve ileri çıkışlarda bize güzel stoper oyuncu temsili sundu. Hatta ilk yarı içinde bulunduğu atak organizasyonu golle sonuçlanmış olsa bugün yazının başlangıcı ve merkezinde bile olabilirdi.
Konyaspor maçının 3 gollü kahramanı Dzeko tutuktu, şanssızdı hatta penaltı göz önünde bulundurulursa “beceriksizdi.”

Futbol bazen böyle bir şeydir.
Ancak şu penaltı sorununun Samandıra’da çözülmesi gerekiyor.
3 gün sonra bir Kupa maşına çıkacak Fenerbahçe; muhtemelen oldukça yedek ağırlıklı bir kadro göreceğiz. Sonrasında da hem sezonun boyunun kısalacağı hem de zorlaşacağı bir sürece girecek.
Avrupa Kupası maçlarına kadar Fenerbahçe’nin kayıpsız devam etmesi çok önemli olacaktır.

Yazarlar