Motor Sporları İstanbul yarışı büyüledi! Anlaşma için görüşülüyor

İstanbul yarışı büyüledi! Anlaşma için görüşülüyor

12.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Formula 1’de pilotlar klasmanı liderliğinin el değiştirmesine yol açan Türkiye Grand Prix’si bir kez daha sezonun gidişatına damga vuran bir yarışa sahne oldu. Milyarlarca insanın ekranlarda izlediği dev organizasyonu tüm dünya yakından takip etti

İstanbul yarışı büyüledi Anlaşma için görüşülüyor

ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

Formula 1 Türkiye Grand Prix’si her zaman olduğu gibi sezonun gidişatına etkide bulunacak gelişmelere, ilklere sahne oldu. Bir önceki sezon Hamilton’un şampiyonluğunu ilan ettiği pistte İngiliz pilot bu kez klasman liderliğini kaybetti.
10 yıl aranın ardından Intercity Istanbul Park’ta seyircili olarak düzenlenen dev organizasyon, pilotlardan, takımlardan ve uluslararası medyadan tam not aldı. 70’i yabancı, 100’den fazla basın mensubunun yerinden takip ettiği üç gün süren heyecanın yankısı da büyük oldu.
Birçok ülkede televizyonlardan canlı olarak yayınlanan yarış, sosyal medya üzerinde de etkileşim topladı. Her birinin milyonlarca takipçisi bulunan pilotların kişisel hesaplarından mesajları, takımların gönderileri ve Formula 1’in resmi hesapları gibi farklı kanallar üzerinden gerçekleştirilen paylaşımlar, buradaki gelişmeleri dünyanın her yerine taşıdı.
Antrenman ile sıralama turu ve ana yarış olmak üzere üç güne yayılan dev etkinliği bu süre boyunca milyarlarca kişi izledi. Ülke turizmine ve şehir ekonomisine yüz milyonlarca dolarlık katkı sağladı. İstanbul Park’ta bu hafta sonu direksiyon sallayan pilotların bir çoğunun verdikleri demeçlerde organizasyon, pist ve seyirci hakkında son derece olumlu yorumlarda bulunmaları ve burada yine yarışmak istediklerini söylemeleri dikkat çekti.

Yarış için görüşülüyor
Pilotların sevdiği pistler arasında yer alan, lojistik avantajı nedeniyle takımların gözdelerinden olan Intercity Istanbul Park’ta gelecek yıllarda da yarış olup olmayacağı konuşulmaya başlandı. Yerel organizatörlerin uzun süreli bir anlaşma için Formula 1 yönetimiyle görüşmeleri sürerken, Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) yetkilileri, gelecek yılın takvimiyle ilgili gelişmelerin, 2022’de Türkiye Grand Prix’si olup olmayacağı konusunda belirleyici olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Lastik seçiminin önemi
2021 Türkiye Grand Prix’si ile ilgili yapılan teknik analizlerde lastiklerle ilgili seçimler ve buna bağlı pit stop stratejisinin mücadeleye damga vurduğu değerlendirmeleri yapıldı. F1 takımlarının lastik tedarikçisi Pirelli’den yapılan açıklamada yarış boyunca her pilotun geçiş lastiği kullandığı belirtildi. Tam yağmur lastiklerinin kullanılmasını gerektirecek kadar şiddetli yağmur yağmadığı, değişken ıslak zemine uygunluğunu kanıtlayan bu lastiklerin tercih edildiği, Vettel’in orta sert lastik seçiminin yanlış olduğuna işaret edildi.

Haberin Devamı

‘Hamilton kumar oynadı’
Lewis Hamilton’un takımıyla girdiği münakaşa, yarışın ardından dünyada en çok konuşulan konulardan biri oldu. Mücadeleyi pit stop yapmadan aynı lastikle tamamlamak isteyen İngiliz pilot, takımının ısrarlı çağrılarının ardından pite girmek zorunda kalmış ardından yarışı ancak beşinci tamamlayabilmişti.
Alman Sky Sport’ta Hamilton’un geç pit stop yaparak kumar oynadığı ve bu kumarı kaybettiği yorumu yapıldı. Formula 1’in resmi sitesinde de bu konu ele alındı, ‘Hamilton, Mercedes’in Türkiye’deki geç pit-stop çağrısıyla hayal kırıklığına uğradı’ ifadesi kullanıldı.

Türk lokumu!
Valtteri Bottas önceki günkü yarışın ardından kendisine tezahürat yapan tribünlere gidip elinde kupasıyla seyirciyi selamladı. Formula 1’de pek alışık olunmayan görüntüler ortaya çıkarken Fin pilot da, “Tribündeki taraftarların yarattığı atmosferden dolayı şaşkınım” ifadelerini kullandı. Yaşananlar pilotun ülkesi Finlandiya’da da yankı buldu. Mercedes takımı da sürücüsünün tribünlere gittiği anların görüntülerini ‘Türk lokumu’ ve ‘Bottas için unutulmaz bir gün’ mesajlarıyla resmi hesaplarından paylaştı.

Haberin Devamı

Ferrari’den teşekkür
Ferrari takımının resmi hesaplarından Türkçe olarak ‘Teşekkürler’ mesajı paylaşıldı. Ayrıca Ferrari’nin pilotları paylaşılan özel bir videoda Türkiye’de heyecan dolu bir hafta sonu geçirdiklerini belirterek seyirciye teşekkür ettiler.

Her yerde manşette
Formula 1’de sezonun 16. yarışı her ülkede haber oldu. Fransa’nın L’Equipe ve Almanya’nın Bild gazeteleri ‘Türkiye Grand Prix’sini Bottas kazandı, Verstappen şampiyona liderliğini ele geçirdi’ başlıklı haberiyle gelişmeleri duyurdu. İtalya’dan La Gazzetta Dello Sport ve La Repubblica, Portekiz’de Jornal de Noticias, Brezilya’dan Globo Esporte, Arjantin’den Ole, Japonya’da Nikkei gibi daha birçok ülkenin önde gelen yayın kuruluşu İstanbul’daki heyecanla ilgili özel haberlerini yaptı.Formula 1’de sezonun 16. yarışı her ülkede haber oldu. Fransa’nın L’Equipe ve Almanya’nın Bild gazeteleri ‘Türkiye Grand Prix’sini Bottas kazandı, Verstappen şampiyona liderliğini ele geçirdi’ başlıklı haberiyle gelişmeleri duyurdu. İtalya’dan La Gazzetta Dello Sport ve La Repubblica, Portekiz’de Jornal de Noticias, Brezilya’dan Globo Esporte, Arjantin’den Ole, Japonya’da Nikkei gibi daha birçok ülkenin önde gelen yayın kuruluşu İstanbul’daki heyecanla ilgili özel haberlerini yaptı.

Haberin Devamı

SKORER ÖZEL RÖPORTAJ | SAMET AYBABA

Yazarlar