Rıdvan Dilmen

Rıdvan Dilmen

rdilmen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fenerbahçe son haftalarda önde basarak, ayağa isabetli pas yaparak kendi oyununu rakibine kabul ettiriyor. Ancak bu final maçında daha ekonomik ve kontrollü oynayacaktır. Trabzonspor bu oyunu bozabilirse şanslı olur. Bordo-mavililer, Fenerbahçe’nin sabırlı oyununu engellerse kupaya yaklaşır...

Türkiye Kupası’na 27 yıldır hasret kalan Fenerbahçe’nin bu maçtaki oyun stratejisi nasıl olmalı?
Evet, 27 yıl önceye dönelim. Ben o sezon Boluspor’da oynuyordum. Hatırladığım kadarıyla çeyrek finaldi. Beşiktaş, Bolu’yu eledikten sonra yarı finalde Fenerbahçe ile eşleşmişti. Kaptan Mehmet Ekşi cezalı olmasına rağmen Fenerbahçe’ye karşı forma giydiği için Beşiktaş hükmen mağlup sayılarak elenmişti.
Aslında 27 sene Fenerbahçe gibi bir kulüp için çok uzun bir süre. Ancak bazı gerçekleri de gözardı etmeyelim. Türkiye’de geçmişte birçok kulüp kupa kazandı. Hatta bunlardan bazıları şu an bir alt ligdeler. Sakaryaspor ve Kocaelispor ise ikinci ligdeler. Gençlerbirliği, Kayserispor, Eskişehirspor, Ankaragücü gibi ekipler de kupayı aldılar. Ama ligi sadece dört takım paylaştı. Özellikle büyüklerin kupa motivasyonları ile lig motivasyonları farklı. Fenerbahçe son 6 yılda 4. kez kupada final oynayacak. Bu kez kazanmayı daha fazla isteyecektir. Sezon başında Süper Kupa’yı almıştı. Önümüzdeki üç maçta Türkiye Kupası ile Süper Lig şampiyonluğunu da kazanarak üç kupaya ulaşmak istiyor.
Peki kolay mı, tabii değil. Ligde çok tempolu bir Eskişehir maçı oynadı. Bugün Trabzonspor’la kupa finali oynayacak, üç gün sonra da Ankaragücü ile karşılaşacak. Özellikle ligin sonu için zorlu bir maraton bu.
Fenerbahçe son haftalarda önde basarak, kendi oyununu rakibine kabul ettiriyor. Ancak bu kez oyuna kontrollü başlayacağını, ekonomik oynayacağını düşünüyorum.

Trabzonspor 6 yıldır kupayı kazanamıyor. Tek hedefi kupayı almak olan bordo-mavili takım galibiyete nasıl ulaşır?
Trabzonspor takımı son bir aydır tamamen motivasyonunu kupaya çevirdi. Şenol Güneş oyuncularını rotasyonla finale hazırlamaya çalıştı. Trabzon, Şenol hocayla birlikte kimlik değiştirdi. Artık daha fazla hücum oynuyorlar. Ligdeki düşüşü bu maç için ölçü sayamam. Ama Fenerbahçe’nin özgüveni, takım savunmasındaki başarısı onların artısı olarak görünüyor.
Fenerbahçe iyi olduğu zaman oyununu rakibine kabul ettiriyor. Trabzonspor bu oyunu bozabilirse şanslı olur. Trabzon’un bu kez kendi oyununu kabul ettirmesi lazım. Fenerbahçe’nin sabırlı, ayağa pas oyununu engellerse kupaya yaklaşır.
Trabzonspor savunmasının özellikle de bek ve stoperlerin, aralardan koşu yapan oyunculara karşı handikapı var. Fenerbahçe bu alanda Topuz ve Özer gibi önemli oyunculara sahip. Fenerbahçe’nin bu maçtaki handikapı ise savunma göbeği olabilir. Alanzinho ve Colman gibi göbekten iyi dripling yapan oyuncular tehlikeler yaratabilir. Umut’un göbekten ve kanatlardan yapacağı ataklar da önemli olacaktır.

Şenol Güneş, Fenerbahçe kaptanı Alex’e adam markajı uygulamalı mı?
Günümüz futbolunda adam markajı modası bitti artık. Fakat her teknik adam, Alex gibi yetenekli bir oyuncuya karşı oynarken, özellikle orta sahadaki ön oyuncularından birine dönüşümlü olarak Alex’i kontrol etmesini söyler. Ali Sami Yen’de, Alex’i maç boyunca Mehmet Topal kovalamıştı. Boş kalan orta sahayı da Fenerbahçe tamamen ele geçirmişti.

Daum bu maçta Güiza’yı mı, Trabzonspor’u yakından tanıyan Gökhan Ünal’ı mı yoksa Semih’i mi tercih etmeli?
Gökhan Ünal kadar Güiza ve Semih de, Trabzonspor’u yakından tanıyordur. Gökhan’ın, Trabzon’dan gelmesi çok önemli değil. Güiza’nın stili, savunma göbeğinde zaman zaman ciddi problemler yaşayan Trabzonspor’a ters gelebilir.