Rıdvan Dilmen

Rıdvan Dilmen

rdilmen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hesap makinesi almayı unutmayın



Kasımpaşa-Fenerbahçe ve Galatasaray-Bursaspor maçlarında en az 20 gol pozisyonunu garanti ederim. Çünkü dört takım da sadece rakip kaleye gitmeyi düşünüyor. Gündüz oynamak da hedefi olanlar için problem teşkil etmez



Fenerbahçe pazar günü saat 15.00’te başlayacak Kasımpaşa maçında en azından dört saat liderlik koltuğuna oturma şansını ele geçirdi. Akşam Bursaspor puan kaybederse 21.00’den itibaren zirvenin yeni patronu olcak.
Aslında önde olmak her zaman avantajdır. Siz “arkadan gelmek daha iyidir” laflarına bakmayın. Hiç öyle şey yoktur. Hep önde gideceksin...
Bu haftaki rakip Kasımpaşa yani yerli Barcelona!.. Yılmaz Vural’ın esprisi güzel ama oyun anlayışı da felsefesi de farklı. Kasımpaşa hep pozitif oynamayı düşünen, risk almayı seven, yenilgiyi en son aklına getiren bir takım. 4-3-1-2 oynuyorlar, hatta orta sahadaki üç oyuncunun en az ikisi hücuma gidiyor. Kitaplarında topa gelişigüzel vurmak yok. Bam-güm sevmiyorlar. Puan olarak da rahatlar. Şimdi bu tip takımlar çok tehlikelidir diye düşünebilirsiniz. Ama ben farklı bakıyorum.
Birincisi Kasımpaşa’nın en büyük problemi direnci çok eksik. Fazla pozitifler. Fenerbahçe gibi şampiyonluğa oynayan takımlar karşılarında bekleyen değil, üzerlerine gelen takımlar isterler. Sıkı ve sert takım istemezler. İşte Kasımpaşa da onların istediği gibi. Önce oynatmamayı, sonra oynamayı düşünen bir takım değil, önce oynamayı, sonra oynatmamayı hedefleyen bir ekipler.

Haberin Devamı

Kasımpaşa farklı
Fenerbahçe tek farklı galibiyetlerle yoluna devam ederken (hatta puan bıraktığı Gençlerbirliği deplasmanı da dahil) çok çabalamasına rağmen Antalya ve Gaziantep gibi defansları aşmakta zorlandı. Öne geçti, yine de rakiplerinin direncini aza indiremedi. Ve kısır sonuçlarla sahadan ayrıldı.
İşte Kasımpaşa tamamen farklı. Sadece top oynamayı düşünüyorlar. Aslında futbolseverler çok şanslı. Bütün gün televizyon karşısına geçip üst üste keyif alacakları, unutamayacakları iki maç izleyecekler.
Koltuğa otururken hesap makinesi de almayı ihmal etmesinler. Kasımpaşa - Fenerbahçe ve Galatasaray-Bursaspor maçlarında en az 20 gol pozisyonunu garanti ederim. Çünkü dört takım da sadece rakip kaleye gitmeyi düşünüyor. İstanbul’da hava şartları da güzel. Gündüz maç oynanması handikap gözükse de hedefi olan takımlar için konsantrasyon problemi yaratmaz. Maçın saati oyuncuları etkilemez. En azından etkilememeli diye düşünüyorum.


Daum ile Vural hasret giderir!
Yaklaşık bir haftadır Christoph Daum ile Yılmaz Vural arasındaki gerginlik olduğu yolunda haberler çıkıyor. Sürekli yazılıp, çiziliyor. Yüksek tansiyonun maçı etkileyeceği ileri sürülüyor. Onlar aynı mahallede yaşayan iki komşu değil ki... Zaten aralarında bir problem olsa da oyunculara ne!
Bu durum Alex de Souza’nın da, Koray Avcı’nın da performansını etkilemez. İkisinin de umrunda değildir. Sahada herkes işine bakar. Ayrıca ben iki hocayı da yakından tanıyorum. Maç başında tüm foto muhabirleri başlarında toplanacak, onlar da uzun süre hasret gidereceklerdir. Çünkü pozitif insanlar.

Aykut ve Ivankov yerden kalkmazlar
Çok uzun süredir liderlik koltuğunda oturan Bursaspor, Galatasaray maçına ikinci sırada başlarsa stratejisinde önemli bir değişiklik yapabilir. Aynı şekilde Fenerbahçe puan kaybederse Galatasaray’ın da taktik anlayışı farklılık gösterebilir. Örneğin daha atak başlayabilirler. Yani Bursaspor’un maç başlarken lider olup olmaması önemli.
Muhtemelen saat 17.00’de iki takım da Ali Sami Yen’e doğru yola çıkarken oyuncuların ve teknik heyetlerin hesapları sabah uyandıkları gibi olmayacak.
Öncelikle şunu söylemeliyim, bizi çok ilginç bir maç bekliyor. Kaleci Ivankov ile Aykut bence yerden kalkmazlar. Üzerine gelen takımlara karşı hızlı oyuncuları ile çok etkili kontratağa çıkabilen, savunmasında dirençli ve zor pozisyon veren Bursaspor ile çabuk adam eksiltebilen Galatasaray’ın hücum oyuncuları arasındaki mücadele nefes kesecektir. Şahsen 0-0 gidecek bir maç olmayacaktır. Bursaspor takımı son maçlarda kapanan rakiplere karşı sıkıntı yaşamıştı. Bu kez daha fazla geniş alan bulacaklardır.

Haberin Devamı

Allah kolaylık versin
Futbolda tabii ki kesin yargı olmaz ama dört takımın bu sezonki göstergeleri hafta sonunun keyifli geçeceğine bir işaret. Allah, Murat Şahin’e, Volkan Demirel’e, Aykut ve Ivankov’a kolaylık versin. Bu dört kaleciye bu hafta büyük iş düşecek gibi gözüküyor. Belki Volkan diğer meslektaşlarına oranla biraz daha rahat olabilir.


Komik olmayın
Bu haftanın bir diğer ilginç polemiği de “Fenerbahçe gündüz kazanırsa Galatasaray, Bursaspor’u yenmez” idi... İnsanlar bunu nasıl söyleyebiliyor anlamış değilim. Galatasaray formasını giyen bu kadar değerli sporculara böyle yakıştırma yapılır mı? Koskoca Galatasaray, Fenerbahçe kazandı diye asla “eyvah” demez. Aslında bunları yazmak bile komik ama...