Galatasaray Galatasaray maçında Cihan Aydın'ın gol iptali kararı doğru mu? Eski hakem canlı yayında açıkladı!

Galatasaray maçında Cihan Aydın'ın gol iptali kararı doğru mu? Eski hakem canlı yayında açıkladı!

11.02.2024 - 01:45 | Son Güncellenme:

Süper Lig'in 25'inci haftasında Galatasaray, Başakşehir'i konuk etti. Kritik karşılaşmada Cihan Aydın'ın verdiği gol iptali kararını eski hakemler değerlendirdi.

Galatasaray maçında Cihan Aydının gol iptali kararı doğru mu Eski hakem canlı yayında açıkladı

Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 25'inci haftasında Başakşehir ile karşı karşıya geldi. Zorlu müsabakada Cihan Aydın düdük çaldı. Cihan Aydın'ın yardımcılıklarını Kerem Ersoy ile Cevdet Kömürcüoğlu üstlendi. VAR'da Koray Gençerler, AVAR'da ise Hakan Ceylan ve Süleyman Özay görev aldı.

Haberin Devamı

Galatasaray'ın Başakşehir'i konuk ettiği maçın tartışmalı gol iptali kararını eski hakemler canlı yayında yorumladı. Yayıncı kuruluş beIN Sports'un hakem programı beIN Trio'da Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Bahattin Duran çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

İşte Galatasaray - Başakşehir maçındaki tartışmalı karar hakkında yapılan yorumlar...

Bülent Yıldırım: VAR protokolünün 7'nci versiyonu, TFF uyarınca ilk uygulayan ülkelerden. 6 sene önce başladı, 5 sezondur online olarak uygulanıyor. Sosyal medyada görürsünüz, herkesin unvanının altında 'gazeteci' yazar. Gazeteci, bilgi sahibi demek. Yaptığı işe saygı duyan, araştıran isim demek. Bizim gazetecilerin yarısı, bir kısmı, hele spor medyasında inanamıyorum. Protokolü okumadan, dünyadan bir haber işleri güçleri, tek dertleri hakem. Hakemleri biz de eleştiriyoruz ama şimdi ben onların adına sizi eleştireceğim. Dünyadan bir habersiniz ya! Buna 'kural hatası' yazan, ortalıkta mikserlik yapan insanlar var. Ayıptır.

Haberin Devamı

Deniz Çoban: Protokole aykırı bir şekilde müdahale olsa bile VAR tarafından bu kural hatası sayılmaz, hakem hatasıdır. Hiç üzerine olmayacak şekilde müdahale etsin, karar değişsin bu kural hatası değildir.

Bülent Yıldırım: İnsanları kitlelere ayrıştırmaya, her şeyi komploya yönlendirmeye... Bıktık sizden! Birazcık bilgiye saygı duyun. Atak fazı ne demek? Top açık oyunda kazanılmış... Galatasaraylı oyuncu topu sadece uzaklaştırıyor, o top Başakşehirli oyuncuya geliyor. Atak fazı bitmez, bitmiyor.

Deniz Çoban: "Top Galatasaray'ın kontrolüne geçti" diyenler var. "Topu Galatasaraylı oyuncu, rahat bir şekilde arkadaşına gönderdi ama arkadaşına ulaşmadı" diyorlar...

Galatasaray maçında Cihan Aydının gol iptali kararı doğru mu Eski hakem canlı yayında açıkladı

*Görüntü beIN Sports'tan alınmıştır.

Deniz Çoban: Bu bir top çıkarma mı? Top çıkarma. Bir takıma ulaşmış mı? Ulaşmamış. Kontrol edebilmiş mi oyuncu? Edememiş. Galatasaraylı oyuncu yeteneksizce bir uzaklaştırma yapmış olabilir ama bunun böyle olması kurala aykırı olduğu anlamına gelmiyor. Uzaklaştırmaya çalışmış ama o uzaklaştırmaya çalıştığı topu kendi arkadaşına ulaştıramamış ya da kontrol Başakşehirli oyuncuya geçmiş.

Haberin Devamı

Bülent Yıldırım: Hakemin kararı doğru. Doğru yorumladıkları için ben hakemi ve VAR'ı kutluyorum. İki şeyi karıştırmamak lazım; Medyadaki bir görüş bana 'Burada adam kontrollü şekille başıyla vuruyor. Bu kural, futboldan uzak. Ben bunu tartışırım' diyor. Tamam tartışalım. Bunu sabaha kadar tartışalım ancak bu oyunun kurallarını TFF yazmıyor. Riva'daki VAR hakemi yazmıyor, IFAB yazdı kardeşim. Burada fazın bitmiş olması için göğsüyle alıp, topu yumuşatıp, baskısız diripling yapması lazım. Topu aldı o topu takım arkadaşına ulaştırması lazım baskısız. Ancak o zaman faz kesilir.

Deniz Çoban: Bir de şöyle bir şey okuduk. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi çizgi çizerken 'diğer oyuncular nerede' diyor. Sadece 2 oyuncuyu çizdiği için. Orada bile...

Bülent Yıldırım: Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi teknolojisinde 3D ortamda hazırlanan animasyonu VAR hazırlamıyor. Sistem otomatik hazırlıyor. İlgili 2 oyuncuyu karşılaştırdığı için pratik ve pragmatik gerekçeler gereği, diğer oyuncular yok hükmündedir. Burada ofsaytta ilgili 2 tane oyuncu karşılaştırılıyor. Deniz Türüç ofsaytta yakalanmış ve bu faz bitmiyor. Davinson Sanchez uzaklaştırdığında kime gidiyor top? Başakşehirli oyuncuya gidiyor, atak başlangıç fazı hiç kesilmiyor. VAR ve hakemin yaptığı doğru. Hakemin yaptığı doğru, kurallar gereği böyle.

Haberin Devamı

 

Galatasaray maçında Cihan Aydının gol iptali kararı doğru mu Eski hakem canlı yayında açıkladı

*Görüntü beIN Sports'tan alınmıştır.

Bahattin Duran: Bülent Yıldırım çok güzel anlattı. Hakemin gol iptal kararı doğru. VAR'dan gelen uyarıyla, doğru. Davinson Sanchez'e top geldiğinde ceza sahasının önünde aslında kötü oynamıyor topla. Onun amacı nedir? Topu kendi ceza sahasına gelmeden, Başakşehirli oyunculara gelmeden uzaklaştırmak. Topa rahat bir şekilde kafayla vuruyor, uzaklaştırıyor. Kontrollü bilerek oynuyor. Topu uzaklaştırıyor. Göğsüne aldı, diziyle yumuşattı, topu durdurdu, kontrol etti o zaman rakibine verirse o ayrı. O zaman atak başlangıç fazı biterdi. Bu top doldurdu, Davinson Sanchez öyle bir kafa vurdu ki top diğer yarı sahaya geçti. Çok uzaklaştı, rakip takıma geçti. 'Tamam işte atak başlangıç fazı bitti' diyebilirdik ama bu pozisyonda atak başlangıç fazı bitmedi. Top ofsaytta olan Deniz Türüç aldığı anda başladı ofsayt. Devamında Davinson Sanchez vursa bile top Başakşehirli oyuncuya geldi. Bu ofsayt değerlendirilir, atak başlangıç fazı bitmedi.

Haberin Devamı

Bülent Yıldırım: Deniz Çoban ilgili cümleyi bir daha okur musun hocam? Çok net.

Deniz Çoban: 2'nci madde bizi ilgilendiriyor. Savunan takım kontrolünü eline aldığı anda atak başlangıç fazı bitiyor. Top kontrolü bir takım arkadaşına ulaşmaya veya kontrol edilemeyen top çıkarma... Burada Galatasaraylı oyuncu bir top çıkarma eylemi yapıyor. O topu kendisi kontrol etmiyor, takım arkadaşına da ulaştıramıyor. Protokole göre burada atak başlangıç fazı bitmiyor ve çok net. Tartışılacak bir konu değil. Şu tartışılır; 'Futbolun ruhuna bu aykırı, atak başlangıç fazının belirlenmesi böyle olmamalı.'

Bülent Yıldırım: Tamam o zaman IFAB'a buyursunlar, başvursunlar. Şanslarını denesinler.

Bahattin Duran: Biz zaten o tartışmaya karşı değiliz. Top yanlışlıklı oyuncunun eline çarpıyor, vuruyor gol oluyor. Protokole göre iptal ediyorsun. Aynı ele çarpıyor, yanımda Deniz vurdu gol oldu onu kabul ediyorsun. O da oyun kurallarının ruhuna aykırı. Protokole göre doğru uygulama.

Yazarlar