Yaz Olimpiyatları Son dakika - Kralların tahtı boş kaldı! Gözler Michael Phelps ve Usain Bolt'u arıyor

Son dakika - Kralların tahtı boş kaldı! Gözler Michael Phelps ve Usain Bolt'u arıyor

25.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Michael Phelps, 23 Altın, 3 Gümüş, 2 Bronz’la madalya rekorunu kırıp 2016’da havuzdan çıktı. Zamana meydan okuyan Usain Bolt, 100m. ve 200 m. dünya rekorlarını cebine koyup 8 Altın’la pistlerden rüzgâr gibi geçti

Son dakika - Kralların tahtı boş kaldı Gözler Michael Phelps ve Usain Boltu arıyor

ATTİLA GÖKÇE

Haberin Devamı

Tokyo Olimpiyat Oyunları, “boş kalan tahtlar”ın gölgesinde başladı. Tarih, en büyük spor kahramanlarından ikisinin altın sayfalara eşsiz kayıtlar yazıp noktayı koymasından sonra adeta öksüz kaldı.
Michael Phelps ve Usain Bolt
Birincisi suda, ikincisi karada eşsiz hız kralları.
Michael Phelps, Amerikalıların “Uçan Balık” ya da “Baltimore Mermisi” adıyla anıp alkışladıkları yüzücü. Gerçekten iki lakabını da hak ediyor.
Usain Bolt da Jamaika’nın “Erkenci”si. Hayatın her alanında erken ve çabuk.
Bir de spor dünyasında seslendirilen adı var: Lightning Bolt… İlk sözcüğün anlamı şimşek.. İkinci sözcükte Usain’in soyadı (Bolt) ile “gözü pek” anlamına gelen “bold”u kaynaştırarak dünyanın en hızlı adamını tanımlamaya çalışmışlar. İtirazımız yok. Onları olduğu gibi kabul ediyoruz.
Michael Phelps Amerikalı yüzücü. 10 yaşında kendi akranlarının bütün rekorlarını kırdı. Anne Debbie ile baba Michael Fred Phelps ayrıldıkları ve babası daha sonradan ikinci evliliğini yaptığı için araya “mesafe” koydu. Ayrıca “hiper aktif” bir çocuktu. Dikkat dağınıklığı sorunu da vardı. Ablaları Whitney ve Hilary hiper aktivite sorunu yüzünden ona en iyi tedavinin havuzda yapılabileceğini öğrendiler. Bob Bowman, onu bir heykeltraş titizliği ile adeta “yontarak” çalıştırdı. Sonrası mı? Madalyaları sayacaksınız, sakın şaşırmayın.
Atina 2004: 6 Altın,2 bronz toplam 8 madalya. Alexander Dityatin’in bir olimpiyatta en fazla madalya alan kişi rekorunu egale etti.
Pekin 2008: 8 Altın
Londra 2012: 4 Altın, 2 Gümüş,
Rio 2016 : 5 Altın, 1 Gümüş
TOPLAM: 23 Altın, 3 Gümüş, 2 Bronz

Haberin Devamı



Michael Phelps olimpiyat oyunlarında toplam madalya rekorunu 28 sayı ile elinde tutuyor. 2012’ye kadar rekor, toplam 18 madalya ile eski Sovyet, günümüzde Ukraynalı cimnastikçi Larissa Latynina’ya aitti. Larissa’nın elinde “toplamda en çok madalya kazanan kadın” unvanı kaldı.
Usain Bolt 35 yaşında, Jamaikalı. Batı Afrika kökenli, sporcularda görülen yüksek “hız” yeteneğine sahip sprinter.. Ama ondaki “en fazla” diye kabul edilmeli. Pekin 2008’de 100 m, 200 m. koştu, altın madalyayı kazandı. 4x100 m.bayrak koşusunda takımca bayrak değiştirme sorunu yüzünden diskalifiye oldular. Ama Londra 2012’de altın sayısını 100 m.,200 m. ve 4x100 m. bayrak ile 3’e yükseltti. Rio 2016’da aynı başarıyı tekrarlayıp olimpiyat kariyerini noktaladı. Usain Bolt Londra 2017’de 100 m. dünya şampiyonluğunu da kazandı, 200 m. serilerinde sakatlanınca finali koşamadı. İşte orada final koşup hepimizin göğsünü kabartan sporcumuz Ramil Guliyev 20.19’la altın madalyayı kazandı.
Ramil Guliyev’in Tokyo’da 200 m. madalya adaylarından biri olduğunu, final koşabileceğini umuyoruz. Kronometresi 20.20’lerde… Ama finale kalırsa daha da hızlanabilir. Şans dileyelim.
Michael Phelps, 5 yıl önce olimpiyat oyunlarına veda ettiği halde 4 dünya rekorunu elinde tutuyor: 400 m. bireysel karışık, 4x100 m. serbest bayrak, 4x100 m. karışık bayrak, 4x200 m. serbest bayrak.Elbette rekorları yenilenebilir. Ama tüm zamanların en çok madalya kazanan (28) olimpiyatçısı olarak boş bıraktığı tahta oturacak kahramanı uzun yıllar bekleyeceğiz.
Usain Bolt 100 metrede 9.578’lik Dünya rekorunun sahibi. Bugün Tokyo’da yarışacaklar arasında en iyi dereceler 9.77- 9.80 arasında değişebilir. Rekor kırılmaz. 200 metredeki 19.99’luk dünya rekorunu da elinde tutuyor. Bu rekor kırılabilir mi? Evet, olabilir. Ama üç olimpiyat üst üste 100 m., 200m. koşup altın almak her babayiğidin harcı değil. Taht boş.. Sahibini bekliyor.

Haberin Devamı

Phelps’in antrenörü Sakcı’yı keşfetti
Michael Phelps’in antrenörü Bob Bowman, Türkiye Yüzme Federasyonu’nun daveti üzerine “danışman” olarak bir süre İstanbul, Ankara ve İzmir’de çalışmalar yaptı. Türk antrenörlerine performans geliştirme antrenmanları konusunda yeni bilgiler ve teknikleri tanıtan Bowman’ın en büyük keşfi kurbağalamada final adayımız Emre Sakcı oldu.
Emre’yi 17 yaşında tanıyan Bowman, onu Amerika’ya davet etti. Ancak Emre Sakcı İzmir’de kalma kararı aldı.

Yazarlar