Ahmet Talimciler

Ahmet Talimciler

egespor@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ar­kas Türk Vo­ley­bol ta­ri­hi içe­ri­sin­de bir il­ki ger­çek­leş­tir­mek su­re­tiy­le bü­yük bir ba­şa­rı­ya im­za at­mış ol­du. İz­mir eki­bi Av­ru­pa Chal­len­ge Ku­pa­sı­nı ka­za­nan ilk Türk eki­bi ol­ma un­va­nı­na da eriş­miş ol­du. Ga­la­ta­sa­ray’ın 2000 yı­lın­da UE­FA ku­pa­sı­nı ka­zan­dı­ğı dö­nem­de ko­nu­nun med­ya­ya yan­sı­ma­sı­nı ya­kın­dan iz­le­yen bi­ri­si ola­rak, Ar­kas’ın el­de et­ti­ği ba­şa­rı­nın med­ya­ya na­sıl yan­sı­ya­ca­ğı­nı gö­re­bil­mek için ga­ze­te­le­ri tek tek in­ce­le­dim. Ne ya­zık ki  
‘Ar­kas Şam­pi­yon ama Türk Med­ya­sı Kü­me Düş­tü’ baş­lı­ğı­nın pa­zar­te­si gü­nü med­ya­mı­zın ha­ber po­li­ti­ka­sı­na ne den­li ör­tüş­tü­ğü­ne ta­nık ol­dum.
Ga­la­ta­sa­ray’ın UE­FA şam­pi­yon­lu­ğu­nu baş say­fa­la­rın­dan du­yu­ran ga­ze­te­le­ri­mi­zin Ar­kas’ın el­de et­ti­ği şam­pi­yon­luk için baş say­fa­la­rı­nın al­tın­da kü­çük pun­to­lar ile ge­çiş­ti­ri­ci yak­la­şım­la­rı­nı ya­dır­ga­ma­dım. Çün­kü bu ül­ke­de gi­de­rek fut­bo­lun ağır­lı­ğı al­tın­da ka­lan di­ğer bü­tün spor dal­la­rı için el­de edi­le­cek her tür­lü ba­şa­rı­nın ha­ber de­ğe­ri ola­rak ye­ri en faz­la bu ka­dar ola­cak­tır. Spor ga­ze­te­le­ri dı­şın­da ka­lan bü­tün ga­ze­te­ler­de spor say­fa­sı­nın üçün­cü say­fa­sın­dan al­tın­cı say­fa­sı­na ka­dar çe­şit­li aşa­ma­lar­da Ar­kas Şam­pi­yon ha­be­ri­nin ve­ril­di­ği­nin al­tı­nı çiz­mek du­ru­mun­da­yım. Bu ha­be­rin ve­ri­li­şin­de de ço­ğun­luk­la kad­ro­lar ve bü­yük ba­şa­rı el­de et­ti laf­la­rı­nın öte­si­ne ge­çe­cek her­han­gi bir yo­rum bu­lun­ma­mak­ta. Hat­ta Ar­kas’ın el­de et­ti­ği bu ba­şa­rı­lı so­nu­cu yo­rum­la­yan bir iki ya­zı­ya rast­la­ya­bil­dim. Bu bi­le du­ru­mun ne den­li kö­tü­ye git­ti­ği­nin bir gös­ter­ge­si.

Fanatik Gazetesi farklı

Spor ga­ze­te­si ola­rak ken­di­le­ri­ni ni­te­le­yen ve as­lın­da fut­bol ga­ze­te­si ol­mak­tan bir adım ile­ri­ye gi­de­me­yen say­fa­la­rı in­ce­le­di­ği­miz­de de du­rum fark­lı de­ğil. Bu ga­ze­te­ler­den sa­de­ce Fa­na­tik ga­ze­te­si ana baş­lı­ğı­nın üze­rin­de ‘İz­mir’de Ta­rih Ya­zıl­dı’ ‘AR­KAS Avrupa Şampiyonu’ baş­lı­ğı­nı ta­şı­yor­du, ha­be­rin de­va­mı için 13.ün­cü say­fa­ya ka­dar git­me­niz ge­re­ke­cek­ti. Fo­to­maç ga­ze­te­sin­de ise yi­ne 13.ün­cü say­fa­sın­da(Ak­tü­el ha­ber say­fa­sı) Avrupa Devi baş­lı­ğı ile ha­ber oku­yu­cu­la­rı­na du­yu­ru­lu­yor­du. Fo­tos­por ye­din­ci say­fa­sın­da tıp­kı Fo­to­maç gi­bi ak­tü­el ha­ber ola­rak AR­KAS şampiyon baş­lı­ğı­nı kul­la­nı­yor­du. Fo­to­gol ga­ze­te­si de ak­tü­el&gün­cel say­fa­sı olan do­ku­zun­cu say­fa­sın­dan Avrupa’nın imparatoru AR­KAS baş­lı­ğı ile oku­yu­cu­la­rı­na bu bü­yük ola­yı du­yu­ru­yor­du.
Ga­la­ta­sa­ray’ın el­de et­ti­ği ba­şa­rı­yı do­kuz sü­tu­na man­şet ola­rak ya­yın­la­yan ve so­nuç­la il­gi­li on­lar­ca yo­ru­mun ya­pıl­dı­ğı spor ga­ze­te­le­rin­de bir tek yo­rum içe­ren kö­şe ya­zı­sı­nın ol­ma­ma­sı, ay­nı du­ru­mun ne ya­zık ki di­ğer ga­ze­te­ler için de ge­çer­li ol­ma­sı ül­ke­miz­de­ki spo­ra ba­kı­şı özet­le­mek­te­dir.
Tür­ki­ye’de fut­bo­lun ağır­lı­ğı di­ğer tüm spor dal­la­rı­nı her ge­çen da­ki­ka bi­raz da­ha faz­la ez­mek­te­dir. Bu ağır­lı­ğın her ge­çen yıl bi­raz da­ha art­ma­sın­da med­ya­nın da önem­li bir so­rum­lu­lu­ğu bu­lun­mak­ta­dır. Spor ga­ze­te­le­ri­nin bi­le ak­tü­el say­fa­la­rın­da yer bu­la­bi­len bir spor ba­şa­rı­sı du­ru­mu net bir bi­çim­de göz­ler önü­ne ser­mek­te­dir.
Spor top­lu­mun ay­na­sı­dır ve bu ül­ke­de bu ay­na fut­bol­dan hat­ta sü­per lig­den hat­ta hat­ta üç bü­yük­ler­den baş­ka­sı de­ğil­dir.
Böy­le bir dün­ya ta­sa­rı­mı içe­ri­sin­de olim­pi­yat şam­pi­yon­luk­la­rı, dün­ya ve Av­ru­pa şam­pi­yon­luk­la­rı­nı ka­za­na­cak spor­cu­la­rın ye­tiş­ti­ril­me­si için ge­re­ken ik­lim ne ya­zık ki oluş(a)maz.