Ahmet Talimciler

Ahmet Talimciler

egespor@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye; eskilerin deyişiyle ‘seçim sathı mahalline’ girdiğinden bu yana düzenlenen her mitingde toplumsal hayatın spor boyutuna ilişkin ilginç görüntülere sahne oluyor. Hangi kentte miting düzenlenecek ise, gerek başbakan gerekse de ana muhalefet partisi lideri kentin takımının renklerini taşıyan atkıları boyunlarına dolayıveriyorlar. Sadece liderler değil, belediye başkan adayları da geniş kitlelerle bağlantı kurmayı güçlendirebilmek amacıyla aynı yola başvuruyorlar.
Toplumun ideoloji üreten kurumları arasında bir karşılıklılık söz konusudur. Bu kurumlar toplumdaki iktidar örgütlenmesinin bir parçası olarak ortak duyunun inşasına katkıda bulunurlar. Geniş kitleleri etkisi altına alabilme gücü nedeniyle spor ülkemizde futbol iktidarların ve iktidara aday olanlar için vazgeçilmez bir alandır. Futbol üzerinden daha geniş kitleleri kucaklayabilme umudunun bir göstergesi olarak takılan atkıların büyük bir sembolik önemi bulunmaktadır.

Yerel seçim malzemesi

Ülkemizde futbolun gücünün boyutlarını öngörmenin ötesinde bu alanla sürekli bir birliktelik kurmayı hiç bırakmayan Turgut Özal sonrasında tüm siyasi partiler renklerini daha net ortaya koymaya başladılar. 80 öncesinin takım tutmaz politikacıları yerlerini, tuttuğu takımın yanı sıra başarı elde eden Türk takımlarının peşinde yurt dışında dahi maç seyretmeye giden politikacı tipine bıraktılar. Futbolun hayatın her alanını biraz daha fazla sarmaya başladığı bir ortamda yerel seçim malzemesi olarak kullanılması da kaçınılmaz olacaktır.
Tüm ülkede olduğu gibi İzmir’de de adayların süper lig içerisinde mücadele edecek takımların desteklenmesinden, kentin çeşitli bölgelerine yapılacak stadyumlara kadar pek çok vaatleri bulunmakta. Kendisiyle birlikte aday olduğu ilçenin takımının da kazanacağını söyleyen adaylara kadar geniş bir yelpaze söz konusu.

Gözümüz voleybolda...

Deniz Baykal’ın Adana mitinginde kentin iki ezeli rakibinin atkısını da kuşanması tartışmalara neden oldu. Birinin üstte diğerinin altta kalması meselesi CHP oylarına bu kentte nasıl yansıyacak hep birlikte göreceğiz. Başbakanın daha önce miting düzenlediği kentlerde genellikle tek bir takımın olması, takılacak olan atkının renginin net olmasına neden olmuştu. Ancak İzmir söz konusu olduğunda durum içinden çıkılmaz bir hal alıyordu. Bunun yaratacağı sıkıntıların aşılabilmesi için tek bir atkı üzerinde kentin altı farklı takımının amblemlerinin bulunduğu bir atkının tasarlanmasıyla sorun aşıldı. Aslında İzmir gücü tek bir atkı üzerinde birleştirilerek sporla/futbolla siyaset arasındaki ilişkinin nerelere kadar varabileceği bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu. Hafta sonu gözümüzü futboldan Voleybola Challenge Cup Final Four maçlarına çevirmeliyiz. Umarım Arkas bir ilki gerçekleştirir ve şampiyonluğu kazanır.