Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Geçenlerde havaların ısınmasıyla başlayan bir tehlike, pisi pisi otlarından bahsetmiştim.
Yazının yararlı olduğunu gördüm çünkü, bir çok okuyucumdan “Az kalsin başımıza geliyordu” yazi geldi. “Son anda çıkardık” vs. deyince aklıma o zaman keneye de değinmenin vaktidir diye düşünündüm. Kenelerde havaların ısınmasıyla baş göstermeye başlamıştır artık.
Ben, mesela köpeklerime kışın 3 ayda bir dış parazit aşısı yaptırırken, yazın bunu ayda bire çeviriyorum.
Bir de en çok şu soruyla karşılaşıyorum: Dış parazit damlası, yaptım tasmasını da taktım ama üzerinde kene vardı, böcek vardı vs.
Şimdi öncelikle bir şeyi açıklığa kavuşturalım. Dış parazit damlası veya tasması kenenin gelmesini önlemez. Fakat ısırmasını ve köpeğinizin kanını emerek vücudunun üzerinde yaşamasını engeller. Yani petinizin üstünde evet, kene görebilirsiniz fakat tararken veya elinizle de kolayca atabilirsiniz.
Çünkü ilaçlı deriyi ısırınca zaten üzerinde kalamaya-caktır. Önemli olanda budur. Dolayısıyla bu zamanlarda parazit aşılarını da ihmal etmeyelim.
Peki ısırırsa ne yapacağız? Kene çıkartmak için güzel cımbızlar satılıyor. Gerek eczanelerde olsun, gerek bazı petshoplarda mutlaka görmüş-sünüzdür. Bunları kullanabilirsiniz.
Veya evdeki cımbızınızdan yararlanabilirsiniz. Keneyi çıkarttıktan sonra ayaklarını görmelisiniz. Eğer ki ayakları dişleri içerde kaldıysa hemen veteriner hekiminize başvurun.
Güçlü birine ihtiyacınız olabilir.
Ben tek başıma hiç çıkartmadım. Babamdan yardım alırdım özellikle bizim rahmetli kangalımız Balım’da çok olurdu. Kene kanı mı tatlıydı neydi? Diğerlerinde olmaz Balım’dan her yaz ayıklardık. Bu yüzden biraz güç ve çeviklik gerekiyor yani.
Sivilce sıkar gibi sıkıca tutacaksınız ve yara bandı çeker gibi hızlıca çekeceksiniz. Sonrasında köpeğin derisine biraz baticon sürebilirsiniz. Keneyi de yakmak tavsiye edilir ama ezerekte öldürebilirsiniz.
Yok ben yapamam diyorsanız, acilen veterinere gitmelisiniz. Çünkü petinizin kanını emdikçe petinizi zehirlenmektedir bu kene.
Ben tv de yayınlanan can dostlarımı biliyorsunuz artık... Sizden video ve fotoğraf bekliyorum. Asıl yuva arayan ve kayıp pet sahipleri ulaşsın bana... Kayıplar evlerini, yuva arayanlar da yuvalarını bulsun.
Sağlıklı pazar günleri dilerim.
İyi pazarlar.