Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Evet, işine aşık bir ekiple tanıştım geçen hafta, İzmir Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğünde.
Her biri birbirinden ilgili, temiz dürüst ve muhteşem insanlar. Köpeklerine aşıklar. Onlar için en iyisini yapmaya çalışıyorlar ve tabii ki arama kurtarma içinde de en iyi şekilde eğitmişler.
Ben tv’de sunduğum can dostlarım programı için geçen hafta, İzmir Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü’ndeydik. Müdür Bey bizi çok içten karşıladı. Kısaca birliği anlattı, bunları zaten programdan izleyebilirsiniz. Ayrıca bizi Köpekli Arama Ekibiyle tanıştırdı ve kendileri bize çok yararlı bilgiler aktardılar. Bunları da Can Dostlarım Programı’nın ikinci bölümünde izleyebilirsiniz.
Ayrıca aynı gün daha önceden de bahsetmiştim Barney’nin yavrularını da görme şansım oldu. Hatta kendime bir de yavru seçtim. Gürsu Bey’in dediğine göre annesinin yanından ayrılmayan çekingen bir yavruymuş. Yani şu an için uslu diyebiliriz kendisine... Sivil savunmada eğitim için aradıkları bir şey değilmiş bu. Ben de merak ettim ve sordum.
Eğitilecek yavru da ne gibi özellikler arıyorlardı acaba? Aslında anlattılar hatta gösterdiler de... Barney ile Lina’nın 5 adet yavrusunu saldılar dışarıya; önlerine de bir halat attılar. İki topaç dişi, bir tarafından biri, diğerinden de diğeri ipi tuttu ve çekiştirmeye başladı.
İşte dediler, meraklı ve hırslı olmaları mesela birinci etkenmiş. O iki dişi eğitilecek ve çalışan köpek olacak. Bir yavru yeni ortama girdiğinde mesela kapkaranlık bir oda da meraklı olmalıymış, oyuncu olmalıymış, korkup kaçmamalı, saklanmamalıymış... İşte bu tip yavrular iş köpeği olacak eğitime daha yatkın oluyorlarmış.
Bu güzel ziyarette bir çok şey öğrendik. Hatta Gazi Bey’in köpeği Korsan ve Gürsu Bey’in köpeği Zeyna bize küçük bir şov da yaptı. Hepsini can dostlarımın ikinci bölümünden isleyebilirsiniz.
Bugün Barney’nin yavrusunu almak için tekrar Sivil Savunma’ya gideceğim.
Evde bir heyecan var, en son Maya ve Barneye bakmıştım. Şimdi 4 yaşındalar. Demek ki 4 yıl olmuş yavru bakmayalı. Gece heyecandan uyuyamadım ve sabahın bir köründe uyandım. Henüz isme karar veremedik. Bambu da olabilir, Aslan’da... Bugün Barney’nin oğlunu ilk annaneme götüreceğim. Ne isterse o olacak ismi... Bakalım, pek heycanlıyım bu konuda.
Herkese iyi bir hafta diliyorum...
İyi pazarlar.