Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

5-6 aydır facebook yada diğer sosyal ağlarda dönen bir konu var.
Tüm hayvanseverlerce paylaşılan fakat kısmi doğru olan bir haber bu.
Bugün sizlere bu haberden, doğru ve yanlışlarından bahsetmek istiyorum. Facebook kullananlar, bir şekilde, “Aracınızla çarptığınız kediyi köpeği veterinere götürün masraflarını kaskonuz ödüyor, üşenmeyin ve yapın” tarzında gezinen yazıyı okumuştur.
Perşembe günü “Can dostlarım” programında konuğum veteriner hekim Aytekin Kamber’le ilk yardımı konuştuk. Program öncesinde de alt başlıklar üzerinden geçerken trafik kazalarında ilk yardımda, Aytekin Bey’e kazalarda evcil hayvanlara çarpmada özellikle bu kasko uygulamasından da bahsedelim dedim.
Kendisi de bana “Kaskocu bir arkadaşı olduğunu ve böyle bir uygulamanın kendilerine ulaşmadığından bu işin karışık olduğundan ve bahsetmesek daha iyi olur“ deyince konuyu kapattık. Fakat ben kendi araştırmamı yaptım. Bir kaç kasko-sigorta şirketiyle görüştüm.
Konunun gerçekten de facebookta dolanan o güzel kampanyayla yakından uzaktan ilgisi yokmuş.
Şimdi gelin konunun derinlerine inelim.
Konuştuğum şirketlerden hepsi de aynı şeyi söyledi. Aracınızla çarptığınız kedi veya köpek sahipli, aşılı, kimlikli ve şahsa ait olmalıymış, belli bir oranda masraf karşılanıyormuş. Çarptığınız kedi veya köpeğin maddi bir değeri olmalıymış.
Sokak köpekleri kapsam dışı
Daha da açmak gerekirse. Bu kapsama bir kere sokak kedi ve köpekleri girmiyormuş. Küpeli belediye tarafından aşılanmışta olsa sokak köpekleri ve kedileri bu kapsamda değillermiş yani.
Ayrıca diyelim ki siz bir sokak köpeğini sahiplendiniz. Yani yukarıda yazdığım şahıs köpeği oldu. Yine de cins olmadığı, bir maddi değer karşılığı olmadığı için bu kapsama alınmıyormuş.
Arabanızla çarptığınız köpek safkan şecereli, maddi değeri olan, sahipli, aşılı, kimlikli bir köpekse ancak o zaman kaskonuz veteriner ücretini ödüyor. Fakat o da sadece belli bir miktara kadar.
Genelde biliyoruz ki çarpılan köpekler ve kediler, sahipli ya da şecereli olmuyor. Bu yüzden nasıl bir uygulama yapsakta hiç ödeme yapmasak gibi bir madde olmuş bu maalesef.
Ben yine de duyarlı okurlarıma ve veterinerlere sesleniyorum. Aracınızla çarptığınız can dostlarını en yakın veterinere götürün. Onu parası yok diye tedavi etmeyecek veteriner yoktur. Ben buna inanmak istemiyorum.
Ayrıca Can Dostlarım programının 5. bölümünü mutlaka izleyin. Veteriner hekimimiz Aytekin Bey, elektrik çarpmalarında, donmada, ısı çarpmasında, böcek sokmalarında, zehirlenmelerde ve trafik kazalarında ilk müdahaleyi anlattı. Çok yararlı bilgiler var.
Umarım hiç ihtiyacınız olmaz, ama bilmenin de zararı olmaz.
İyi pazarlar...