Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu hafta biraz eğitim kitaplarından bahsetmek istiyorum. En son köpeklere fısıldayan adam olarak bilinen Cesar Millan’ın da Türkçe olarak kitabı yayınlandı. Kendi okuduğum kitaplardan bir kaç öneri vermek istedim. Köpeği olan herkes okumalı.
Kyra Sundance’in yazmış olduğu “Köpeğiniz için 101 beceri” kitabını eğer evde köpeğinizle saklanbaç oynamak ya da sirk köpekleri gibi varil falan çevirmesini istiyorsanız tavsiye ederim. Bu kadar abartmaya gerek yok diyorsanız da, aslında basit komutlardan hiç aklınıza dahi gelmeyecek komutlara kadar resimli ve basit bir şekilde anlatıyor. Biraz da sabırla, köpeğinizle çok iyi vakit geçirebilirsiniz. Terliklerinizi parçalamak yerine her akşam ayağınıza getirse fena mı olur?
Jack ve Wendy Volhard’ın yazmış olduğu “Köpek eğitimi for dummies”... Bu kitapta da en basit anlatım biçimiyle köpek bakımı için size gerekli bilgileri sunuyor. For dummies kitaplarını sevenlere tavsiye edebilirim.
Drç Bruce Folge’un yazdığı “Köpek sahibinin El kitabı” ise yazarın veteriner olmasıyla biraz daha sağlık yönüne ağırlık vermiş bir kitap, köpek cinslerini, davranışlarını, teşhis kontrol listesi ve ilk yardımı gösteriyor. Biraz terimsel fakat bilinmesi gereken önemli konulara değiniyor tavsiye ederim.
Son olarakta Cesar Millan’ın “Ailenin bir üyesi” adlı kitabını önerebilirim... Aslında çok akıcı, güzel bir anlatımı yok. Hikaye gibi ilerleyen bir kitap. Sıkılmadan okuyabilirseniz güzel bilgiler veriyor. Köpeğinizi yeni doğmuş bir bebeğe tanıtma gibi, aileniz için doğru köpeğin seçilmesi gibi.
Ayrıca Gerilyn J. Bielakiewicz’in yazmış olduğu “Köpek eğitimi püf noktaları ve ipuçları” kitabından da biraz bahsetmek isterim. Bu kitapta da her şey çok basitmiş gibi anlatılmış ama aslında değil. Öncelikle kitapta cliker’ı köpeğinize öğretmelisiniz deniyor ve tüm kitap cliker eğitimi üzerine geçiyor. Tabii bütün o zevkli hareketleri öğretemeden bir süre cliker eğitimine başlıyorsunuz. Bu yüzden bu kitabı hali hazırda köpeklerini cliker ile eğitmiş kişilere önerebilirim. Böylelikle hemen zevkli hareketlere başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

E-posta bekliyorum

Haberin Devamı

Cavalier sahiplerinden hiç e-mail gelmedi. Sadece kuzenlerim daha bir kaç ay önce yeni bir erkek Cavalier almışlardı. 13 aylık aldılar Cavalier’i onunla ilgili bir kaç satır yazmış, sizinle paylaşmak istedim.
“Nazlı, çıtkırıldım, kaprisli, çok tüy döken, biraz salak, kendi başına buyruk, baya iştahsız ama tatlı bir cins” olarak betimlemişler kendi köpeklerini. Kendisine bilgilendirmeyle ilgili teşekkür ederiz.