Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Trakya’da ve Batı Karadeniz’de rip akıntısına dikkat edin, cankurtaran olmayan yerde denize girmeyin

Haziran ayını da güzel geçirdik. Hava sıcak olması gereken yerlerde sıcak, olmaması gereken yerlerde de mevsim normallerinde seyredip durdu. Önümüzdeki hafta da hava sıcaklıkları normal seviyelerde olacak. Şu son birkaç günden beri yeniden depreşen ağrılar sızılar, gelecek hafta boyunca yine yok olacak çünkü son günlerde hepimizi etkileyen lodosun yerine yine poyraz rüzgarlarını alacağız.
Hafta sonu Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’nun güneyi haricinde genelde bulutlu ve mevsim normallerine göre birkaç derece de daha düşük sıcaklıklar bekleniyor. Sağanak yağışlar da işin cabası. Marmara’nın doğusu ve Batı Karadeniz’de daha yoğun yağışlar olabilir. Pazar günü de yine her yerde dün görülen havanın aynısı cinsten koşullar beklemekteyiz ancak sürekli yağışlar bu sefer Anamur-Samsun hattı boyunca ve Kastamonu-Çorum-Samsun arasında da oldukça etkili. Doğu Anadolu’nun doğusunda da etkili yağışlar beklenmekte. Altyapı sorunu olan yerlerde dikkatli olmaya değer bir durum var.
29 Haziran haftasına da yağmurun getirdiği serinlikle başlayacağız. 26-28 derecelik tatlı sıcaklıklar ile güzel bir yaz günü ve her geçen gün yerel yağışlar azalırken sıcaklıklar da birkaç derece artacak. Ama korkmayın, poyraz da hemen imdadımıza yetişecek.
1 Temmuz gününü özellikle batıda poyraz rüzgarları ile karşılayacağız. Temmuz ayının ilk haftası sıcak geçecek ama artık hem ürünlerin kuruması hem de buğdayın başağından ayrılması için rüzgar gerekiyor. Tabiat ananın bu sene bizim yanımızda olduğunu size daha önce söylemiştim. 

Sıcak ve poyrazlı bir temmuz
Yani sıcak ve poyrazlı bir temmuza başlıyoruz, en azından ilk 10 gün böyle. Trakya ve Batı Karadeniz sahil kesimlerinde dalgalara dikkat edin. Cankurtaran olmayan yerde yüzmeyin; cankurtaran olan yerlerde de size “Rip akıntısı var” uyarısı gelirse denize ayağınızı dahi sokmayın.
Şakası yok; ya dalgalı denizde yüzmeyin ya da cankurtaranı olan yerde denize girin ki çıkabilesiniz. Eğer etrafta hiçbir şey yoksa basit olarak bu akıntıyı algılayabileceğiniz deniz görünümü de şöyle olur: Düzenli dalgalar bir yerde kesintiye uğruyorsa bilin ki orada su açığa doğru hareket ediyor ama uzak durun, sakın ola ki birini de kurtarmak için denize atlamayın. İşin ehli olmayanın başarması imkansız, sadece kayıp listesini kabartırsınız.