Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu hafta sonuna damgasını vuracak olan alçak basınç merkezi bu sabah tam da Ege açıklarında. Şimdi saatin merkezini oraya yerleştirelim ve rüzgarları da saatin ters yönünden gelecek şekilde estirelim. Trakya ve Marmara bu sabah Ukrayna ve Rusya’dan gelip Karadeniz’i aşan ve de bol nem toplayan poyraz ile yoğrulacak. Bu tabiri boşuna kullanmadım; eğer oralarda oturuyorsanız ve başınızı biraz dışarı çıkarırsanız ne demek istediğimi anlarsınız.

Kuzey kar yağışı ve buzun, güney yağmurun etkisinde
Trakya zaten soğumuştu, bu nemli hava orada kar yağışını başlattı bile. Ege kıyı şeridinde ise kovadan boşalırcasına yağan yağmur, bir de çok sert lodos fırtınası ile birleşince günlerden beri uyardığımız memleket sahneleri umarım gerçekleşmemiştir. Bu alçak basınç sistemi Ege’deki yerini beğenmiş olacak ki pek hareket etmek niyetinde de gözükmüyor. Tüm gün kuzeyde ve İstanbul’da poyraz kar fırtınası, hattın güneyinde de çok etkili yağmur ve lodos rüzgarlarına neden olacak. Yollarda cesaret gösterilerine gerek olmayan bir gün, sakın unutmayın.
Hava sıcaklıkları kuzeyde hissedilir şekilde azalacak, bir de poyrazla çok daha soğuk hatta dondurucu soğuk hissedeceksiniz. Gece sistem biraz daha Anadolu’ya doğru kaymış olacak ve Trakya, Marmara ve Kuzey Ege başta olmak üzere Zonguldak-Eskişehir-Muğla hattı batısında çok etkili kar bırakacak. İzmir’de bile bu gece ve yarın havada kar görürseniz, hatta az bile olsa yerde tutarsa şaşırmayın derim.
Bu hava koşullarının cumartesi ve pazar günü için batıdaki anlamı “Sakın ola evden çıkmayın” olarak özetlenebilir. Pazar günü kar sınırı Hopa-Mersin hattına kadar ilerlemiş olacak. Bu hattın kuzeyi kar-buz-soğuktan, güneyi ise yağmurdan çok etkilenecek. Ege ve iç kesimlerdeki kar azalmış olsa da Orta ve Batı Karadeniz ile Marmara’nın kuzeyinde kar etkili olacak.
Yağışlı hava hafta başında etkisini büyük ölçüde kaybetmiş olacak, geriye sadece dondurucu soğuklar kalacak. Pazartesi ve salı tüm yurtta hava sıcaklıkları
0 derece ve çok daha altında olacak. Kuvvetli don hadisesi yurdun her yanında, özellikle iç ve doğu kesimlerinde görülecek.

Cuma günü eskiye dönülecek, kar gidip yağmur gelecek
Akdeniz sahil kesiminde narenciye ağaçlarının etkilenmemesi için pazar akşamından itibaren tetikte olmalısınız. Poyrazdan esecek rüzgar ile bahçelerin üzerinde bir örtü yapacak şekilde saman balyaları yakmak ve dumanı ile bahçeleri korumaya almak gerekir. Aman sakın bunun için lastik yakmayın; onun dumanı faydadan çok zarar getirir. Çünkü lastik dumanı yoğun organik uçucu madde içerir ve zaten soğuk olan yaprakların üzerinde yoğunlaşarak yapraklar üzerinde çok olumsuz etkileri olur.
Salı gece yarısından itibaren ise İtalya’nın batısındaki Tiren Denizi üzerinde gelişecek olan yeni bir alçak basınç merkezi en azından Akdeniz sahil kesimindeki narenciyecilerin, seracıların imdadına yetişecek. Lodos esemese de dondurucu soğuk havayı kıyı kesimlere sokmayacak. 28 Ocak Perşembe günü Tiren Denizi’nden hareketine başlayacak olan bu kuvvetli alçak basınç sistemine bağlı rüzgarlar bizi de etkilemeye başlayacak. Güney sahil kesimleri lodos ile daha ılıman hale gelirken yurdun tam da ortasından geçen don hattı Karadeniz, Marmara ve Trakya’da çok soğuk doğulu rüzgarların esmesine ve kar yağışına neden olacak. Özellikle Kuzey Ege’de pek de alışık olmadığımız gündoğusu yani tam da doğudan esecek. Cuma günü bu sistemin yaklaşması ile batıda hava sıcaklıkları yeniden geçen haftaki seviyelere çıkacak, karlar eriyecek ve yeni sistemin yağışları yağmur şeklinde başlayacak.
Çok uzun soluklu bir tahmin ama şubat ayının ilk haftasının da bol yağışlı geçmesi beklenmekte. Yağışlar Trakya, Marmara ve Kuzey Ege’de hafta ortasından itibaren de bol kar şeklinde olabilir.