Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hemen yanı başımızda kara kış tüm gücü ile Avrupa kıtasında duman attırıyor. Gelecek hafta durum pek değişmeyecek. Yine soğuk rüzgar, kar fırtınaları devam edecek.
“Hocam bize ne? Sen bizde hava nasıl olacak ondan bahset” derseniz işler biraz zorlaşıyor. Öyle bir yerde kalıyoruz ki; hemen kuzeyimizdeki sistemler şöyle bir 100 kilometre güneye kaysa Trakya’da, Marmara’da, İstanbul’un Avrupa tarafında kara kış olacak. Ama soğuk hava merkezli sistemin gelip yerleştiği yer Avrupa’yı soğuktan kasıp kavururken bizi Sahra’nın ılıman ve Akdeniz’in de nemli hava koşullarının eline teslim ediyor.
Akdeniz baseninde oluşan alçak basınç merkezleri peş peşe İtalya ve Adriyatik Denizi üzerinde dizilmiş, oradan da doğuya kaymakta. Anadolu bu hava akımlarını hep güneyden alıyor, yani bize gelen rüzgarlar bu alçak basınç merkezinin Sahra’nın bağrından çektiği ılık hava ile birleştiği için hep ılık ılık esmekte. Soğuk hava hattı da hemen kuzeyimizde Bulgaristan-Romanya-Ukrayna hattı boyunca sürüp gidiyor. İşte bu iki hava kütlesinin karşılaşması sonucunda hattın kuzeyinde kar, güneyinde ise yağmur var.

Ne çok soğuk ne kurak,daha ne isteriz ki?
Ortadoğu genelinde bu haftaya kadar yağış beklenmesine rağmen yağmıyordu, susuzluk had safhalara ulaşmaktaydı. Ama bu hafta daha ılıman ve de nemli hava etkili olacak. Hasretle beklenen yağışlar tüm Ortadoğu’da bu hafta boyunca bol bol görülecek.
Biz yine şanslı yerdeyiz. Ne soğuk ne de kurak, daha ne isteriz ki? Biliyorum, kar isteriz. Ekinler biraz karın altında kalmalı ki daha verimli olsunlar ama ufukta orta ve batı Anadolu için pek doyurucu kar haberleri yok maalesef. Kar yok ancak bu mevsimde yağışlar her bir bölgemiz için yeterli düzeyde veya beklenenden çok daha fazla. Toprağın nemi de hava sıcaklığı da mevsim normallerinin üstünde ve de öyle devam edecek bir hafta daha bizleri beklemekte.
Sıcaklıklar kıyı bölgelerimizde 10-15, iç kesimlerde 5-10, doğuda bile 0-5 derece arasında değişecek. Yurt genelinde mevsim normallerinden en az 5 derece daha fazla sıcaklıklar ve her yerde durum böyle. Tek değişken durum ayın 19 ve 20’de Trakya, Marmara ve Batı Karadeniz bölgelerimizi yalayarak geçecek olan bir soğuk hava dalgası. Bu da yükseklerde kar ama alçak bölgelerde sulu kara neden olacak zayıf bir geçiş. Haftanın geri kalan kesimi yine Sahra’nın ılıman kolları arasında geçecek.

Uydular yalan söylemez,yeter ki vaktinde bakın
Bu koşulların ay sonuna kadar da aynen devam etmesi Akdeniz baseninde oluşan alçak basınç merkezlerinin kutuplardan çektiği soğuk hava ile Avrupa’da kara kışı devam ettirirken bize Sahra’nın ılıman ve Akdeniz’in de nemli havasını taşıması bol bol yağmur almamızı sağlaması beklenmekte.
Bu kış kar bekleyenler hayal kırıklığına uğradı ama ya bitkiler? Uydu verileri Güneydoğu Anadolu’daki ekili alanların atmosferden çektikleri yağışlar ile sereserpe geliştiğini müjdelemekte.