Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bazı yerlere yağmur yağacak, bazı yerlerde sokağa bile çıkmak yanlış

Sıcaklar bastırınca insan bulutun faydasını ister istemez anlıyor. Öyle ya, ufacık bir bulutun gölgesi bile bizi bir anda serinletmeye yetebiliyor. “İyi de o muazzam enerjiye ne oluyor?” diye merak edenler için söyleyeyim: Bulut büyük oranda güneş enerjisini uzaya yansıtıyor ama unutmayın ki gölgede bile olsak hâlâ güneş enerjisi bize ulaşabiliyor. İşte o süreçte bulut içerisindeki optik yol, bulutun kalınlığı ile orantılı olarak uzuyor.
Biraz bilimle, fenle uğraşanlar bilir bu optik kanununu. Gelgelelim onlar dahi benim tozların, bakterilerin, mantarların bulut içerisindeki inanılmaz reaksiyonlarını bir türlü kabullenmek istemezler. Halbuki bulutun içerisinde olanı biteni bir anlayabilsek, belki bir daha onun içinden uçakla geçerken saygımızı ifade eden başka davranışlarda bile bulunabiliriz. Ama şimdilik delip geçiyoruz, onu havadaki su damlacığı diye belki de hor görüyoruz ama yağmur olup da bize ulaşınca, kana kana içince vücudumuzun bir parçası olunca da ona tapıyoruz.
Ara sıra yazıyorum, yakında bunun kitabını da yazmaya başlıyorum ve özetle diyorum ki “Buluta da hayat hakkı tanısak, tanıyabilsek, bakın o zaman nasıl çözülüyor tabiatın tüm sırları”.
Bu hafta size yazacağım hava durumu da hep böyle bulutla ilgili. Sıcak olunca kaçıyor elbet, göz göre göre yok olmak, buharlaşmak istemiyor; ancak biraz serinlikle geliyor yazın bizim diyara. İşte kutuplardan kopan bir serinlikle birlikte geliyor bugün Trakya’dan Marmara’dan ve elbette serinletiyor ve ıslatıyor bizleri. Sıcak hava da çaresiz geldiği yere doğru dönüşe geçecek ama bugün hâlâ yurt genelinde bayağı etkili.
12 Temmuz Pazar günü Samsun-Adana hattında ve doğusunda hava hâlâ sıcak ama batıda serin hava ile birlikte bulutlar ve yaz yağmurları yine tepemizde güle oynaya varlıklarını sürdürecek. Pazar günü Trakya, Marmara, Batı Karadeniz ve Kuzey Ege’de dün akşamdan başlayan yağmurun devam etmesini bekliyoruz.
13 Temmuz haftasına batıda yaz mevsimine göre serin ve de bol yağışlı bir havada başlayacağız. Sıcaklıklar 25 derece sınırına kadar gerileyecek. Poyraz da cabası, sert eserek bizleri oldukça serinletecek. Yaz ortasında bulunmayacak bir hava ama dış mekanlarda gece üşürsünüz, dikkat edin. 

Sizi “poyrazmatik” kurtaracak
Yağışlar kıyı Ege hariç Samsun-Adana hattının batısında, her yerde gün içinde bir şekilde görülecek. İç Anadolu’nun doğusu ve Doğu Anadolu ise hamam gibi, sıcak veya sıcak ötesi. Yükseklik biraz fayda etse de bunaltıcı sıcak bir hava var. Aman dikkat, dış mekanlarda dolaşılacak gibi değil!
Salı günü yağışlı hava kütlesi biraz daha doğuya kayacak ve batıda hava açacak ama bu sefer de sert poyraz bizleri serinletecek. Poyrazın o sert havasının faydasını elbette göreceksiniz, eğer tatile de çıkmışsanız kendinizi hiç olmadığı kadar dinç hissedeceksiniz. Tabii ki bunun nedeni doğal, ama haftaya pek öyle olmayacak. Çünkü lodos yine kapımızı çalacak gibi görünüyor.
Sizi kurtaracak tek çare “poyrazmatik”, Üzerinde çalışıyoruz, belki de sizlere her daim poyraz havası estirebileceğiz.
Uzun dönemli tahminler, temmuz ayının mevsim normalleri içerisinde süreceği yönünde. Yani bazılarının beklentisi olan kavurucu sıcaklar falan görünmüyor ay sonuna kadar.