Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hafta sonu ve gelecek hafta her yerde geçen hafta izlediğimiz hava koşulları beklenmekte. Kuzey bölgelerimizde Rusya içlerinden gelerek Karadeniz üzerinden yurdumuza ulaşacak olan serin hava ve poyraz, gelecek haftanın en sert damgası.
Son günlerde Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerimizde sert esen poyraz bugün de Ordu-Trabzon arasında oldukça sert esecek, kıyı kenar çizgisini ihlal edenleri oldukça sert bir şekilde uyaracak. Aman tüm Karadeniz’de dalgalara dikkat! Denize girmeyin; zaten hava serin, deniz de pek davet edici değil ama dikkatsiz olanı da hiç affetmeden alıp götürme potansiyeline sahip akıntılara da gebe, şakası yok.
Sert rüzgar yarın sakinleşecek ama bu sefer de Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yüksek yerlerde gece sıcaklıklarını tek haneli derecelere kadar indirecek, hele 1500 metreden daha yükseklerde belki de sıfıra yaklaştıracak.
Bunca serin haberin yanında bir güzel bilgi, yağışın olmaması. Demek ki Karadeniz bölgemizde ürünler rahat rahat toplanabilecek ama kurur mu bilemem artık. Bunun haricinde yurt genelinde mevsime göre ortalama sıcaklıklarda bir hafta sonu bizleri bekliyor. Tüm yurtta gece sıcaklıkları Karadeniz’den gelen bu hava dalgası nedeni ile oldukça serinleyecek. Gece dış mekanlarda üşütmeyin, özellikle iç bölgelerde yanınıza kalın bir şeyler almadan dışarı çıkmayın, “Bana bir şey olmaz” diye düşünmeyin, bir yanınız tutulur; benden söylemesi.
Hafta sonu ve gelecek haftanın başında özellikle Batı Karadeniz, Marmara ve Ege’de poyraz sert ama zaten o olmazsa Ege de Ege olmaz.

Moda güneş enerjisi

Bırakın essin, bizi serinletsin ve etrafta görmekten mutluluk duyduğumuz, “Bakın orada da var” dediğimiz rüzgar enerji santrallerinin kanatlarını da döndürsün alabildiğince. Ama önemli olan, bu santralleri de kendimizin üretebilmesi; çok zor da değil, yeter ki isteyelim.
Salı gününden itibaren Karadeniz’den sarkan serin hava dalgası etkisini kaybedecek ve sıcaklıklar mevsim normallerine geri dönecek. Çarşamba günü batıda yine sert poyraz beklenmekte ancak sıcaklıklar hafta sonuna kadar tüm yurtta artacak ve mevsim normallerinin üzerine çıkacak. Tüm yurtta bu hafta yağmur beklentisi yok denecek kadar az, ürünlerini kurutmak isteyenler için önemli bir haber.