Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Belki bana inanmayacaksınız ama sanki atmosfer son dönemlerde vizesiz seyahatlere açılan ülkelerden olan Libya’dan kaynaklanarak bize doğru geliyor da geliyor. Hani insanın aklına bu işin bilinçli mi yapıldığı sorusu takılmıyor değil.
Dünden beri batıda kendini hissettirmeye başlayan lodos, ılıman rüzgarları ile bugün Trakya ve Marmara’da biraz sertleşecek. Batıda hava biraz kapalı olsa da yurt genelinde güneş bulutların arasından kendini bol bol gösterecek. Trakya-Marmara’nın kuzeyi ve Karadeniz kıyı kesiminde hava diğer bölgelere göre biraz kararsız, yağışlara neden olabilecek kapasitede.
2009 yılının son pazar günü yurt genelinde tatlı tatlı esen lodosun hakim olduğu, batıda
16-18 derecelerin görülebileceği bir gün. En şanslı bölgelerimiz yine Ege ve Akdeniz sahilleri.
Senenin son haftasına Adriyatik Denizi üzerinde oluşup hızla bize yaklaşan ve haftanın ilk üç günü bizleri etkileyecek olan bir alçak basınç merkezi etrafındaki hava olayları ile başlayacağız. 28 Aralık günü bu basınç merkezine bağlı olarak önce lodos sertleşecek, bulutlar yine kara kara görünmeye başlayacak ve yağışlar yağmur olarak batı bölgelerimizden başlayarak bizleri etkileyecek.
Alçak basınç merkezi hafta başında Kuzey Ege’ye, salı günü de Karadeniz’in kuzeyine yerleşecek. İşte bu nedenle yurt genelinde bu merkeze bağlı gelişen, saatin ters yönünde hareket eden ve bize hep güneyden gelecek olan ılıman rüzgarların etkisinde kalacağız. Salı günü yurt genelinde bol bol ve yağmur şeklinde yağış alacağız.

Sıcaklıklar tırmanıyor
30 Aralık Çarşamba günü yağışlar orta ve doğu kesimlere kaymış olacak ve yine bize bol yağmur bırakarak kuzeydoğu istikametindeki hareketine devam edecek. Bu sistem bu sene yolcu edeceğimiz son hava hareketi olacak. Sonra yine vizesiz yurda girme serbestliği olan Libya kökenli ılıman hava hızla bize doğru gelecek ve sıcaklıkları hızla yukarıya tırmandıracak. Ve havalar ısıncak, elbette bol da toz gelecek ve böylece yeni bir yıla ılıman bir havada başlamış olacağız.
Yeni yıla ilk adımlarımızı attığımız anlarda Marmara’da hava sıcaklıkları 12-14, Ege ve Akdeniz’de 14-16, Karadeniz bölgesinde 8-10, İç Anadolu’da
8-10, Doğu Anadolu’da dahi 4-6 derece olacak. Hava açık, sakin, batıda hafiften esen ılık lodos...
Benden bu kadar, gerisi de artık size kalmış. Umarım ki yeni yıl bu coğrafyayı paylaşan kişilerin, daha yaşarken cennette olduklarını fark edebildiği bir yıl olur. Geçen haftalarda da demiştim: Tek bir cümle ile haftalık hava raporları verilebilen ülkeler çok. Biz havası, suyu, insanı, kültürü ile o kadar zengin bir ülkeyiz ki. Ama bunu nedense fark edemiyoruz. Hepinize sağlıklı nice seneler dilerim. n