Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu hafta Sahra o ılıman havasıyla bizi sıcaklardan koruyacak. Herhalde doğalgaz zammını duydu, bizi kurtarmaya geliyor

Geçen hafta beklenen hava geldi ve geçti beklenildiği gibi hızlı bir geçiş oldu ve bazı yörelerimizde oldukça da etkili oldu.
İşte benim anlamadığım konu da bu. Bazı şeyler artık günler önceden kendini hissettiriyor, memleketin gerçekleri ile birleştirilince de neler olacağı aşağı yukarı kestirilebiliyor. Önemli olan toplumu birkaç gün önceden uyarabilmek. Yoksa “Yarın kötü şeyler olacak” deseniz ne fark eder? Kim neyini nasıl derleyip toparlayacak? Bu anlık uyarıları bu çağda kabullenemiyorum, hepsi bu.
Gelelim gelecek haftaya damgasını vuracak olan hava koşullarına. Hemen özetleyeyim: Mevsim normallerinden 5-7 derece daha yüksek sıcaklıklar bizlerle olacak. Doğalgaz fiyatları ile ilgili haberleri mi duydu bilemem ama Sahra o ılıman havası ile sadece bizi değil; Kafkasları, Ukrayna ve hatta ne gerek var bilmem ama Rusya’nın güneyini dahi koruyucu kalkanı altına alacak. Lodos her geçen gün sıcaklıkları daha da yukarılara taşıyacak.

Yazdan kalma günlerAma artık yaz geride kaldı, ısınma deyince bu İç Anadolu için artık 15 civarı dereceler demek. Deniz seviyeleri ve güney bölgelerimiz elbette daha şanslı. İstanbul’da sıcaklıklar bugün 24 dereceye kadar çıkabilecek, sanki yaz. Pazar günü batı bölgelerimiz biraz bulutlanacak, hafif yağış geçişleri olacak ve sıcaklıklar biraz azalacak.
Hafta başı batıda hava yine biraz yağışlı olacak ama ilerleyen günlerde her yerde sıcaklıklar her gün bir-iki derece de olsa artacak. Salı-çarşamba her yerde yazdan kalma günler yaşayacağız, çok kalın giyinip terlemeyin veya bir anda açılıp üşümeyin. Etrafta meşhur mikrop varken bu havalar da tam aldatıcı oluyor. Ayın ortasına kadar etkili bir sistem beklenmiyor. Her yerde ılıman, bol güneyli rüzgarlı hava beklenmekte.
İyi de her güzelin kusuru var, bunun kusurunu da biliyorsunuz. Bol bol da toz ve beraberinde gelen bakteri ve mantarlar var. Akciğerlerimiz normalden daha fazla sıvı salgılayarak bunlarla baş etmeye çalışacak. Bu nedenle gelecek hafta daha çok öksürüyor olacaksınız. Bademcikleriniz de normalden daha aktif olacak, biraz kabaracak, biraz da iltihaplanacak ki gelen tozu orada tutabilsin. Hemen ilaca başvurmayın, bol doğal vitamin alın. Maydanoz, ıspanak, pırasa, soğan ve sarımsak tüketin. Balık protein ve omega 3 kaynağı, bol bol hamsi yiyin.