Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yağmur altyapımızı çok hassas hale getirdi. Haftaya da benzer yağışlar var. O yüzden artık her yağış uyarımı daha dikkate alın
Olanı biteni en azından siz okuyucularımız görüyorsunuz. Hava geliyorum diye bağırdı bağırdı ve geldi, yıkıp geçecekti ve de öyle de yaptı. Ben uyarılarımda hep ülkemin gerçeklerini bildiğim için başarılı olabiliyorum.
Biliyorum ki bu ülkede kırmızı ışıkta geçmenin cezası vardır. Kültür başkenti olacağımız Avrupalı için ise bu olmaz çünkü kırmızı ışıkta geçilmez ki cezası olsun! Onca can inanın boşa gitti ve bunun günahı hiçbir zaman tabiatta değil, bizlerde. Kıyı kenar çizgisi denen olayın sadece deniz kıyısını ilgilendirmediğini, göl ve akarsuların da kıyı kenar çizgisi olduğunu ve bununla oynayanların er geç tabiatın gücü karşısında yenileceğini bir anlayabilsek. Aynen Karadeniz sahil yolunda olacağı gibi, ama er ama geç ama mutlaka.
Yağan yağmur zaten ağır hasar görmüş olan altyapımızı daha da hassas hale getirdi. Bundan dolayı artık her yağış uyarımı daha dikkate almalısınız.
Bugün Samsun-Adana hattı batısında ve özellikle Ege, Marmara ve Trakya’da yağış var.
Bu hattın doğusu ise yazı yaşıyor olacak ve hava 30 derecelerde, batıda ise 22-24 derecelerde.
13 Eylül günü tüm yurtta yağış beklenmekte. Doğuda da yaz havası bir günde yerini yağışa ve 22-24 derecelik sıcaklıklara bırakacak. Batıda ise toparlanmaya fırsat verecek havalar başlıyor. Poyraz sert esecek ama bu da eşyaların kuruması için gerekli.
14 Eylül haftasına batıda güneş açacak, hava ısınacak ve yaralar sarılma fırsatı bulacak. İç ve kuzeyde ise yağışlı hava görülecek. Güneydoğuda yeniden sıcak hava etkisini gösterecek.
15 Eylül günü Doğu Karadeniz haricinde hava sıcaklıkları hızla artacak. Ancak bu maalesef yine batıdan yaklaşan yeni ve de çok etkili yağışlı havanın önündeki Sahra sıcaklıkları.
16 Eylül Çarşamba günü bu sıcak hava tüm batıda etkili olacak, sıcaklıklar yeniden 26-28 derece sınırına yükselecek. Rüzgarlar ise lodostan esmeye başlayacak.
17 ve 18 Eylül günlerinde yağışlı hava yeniden batı sahillerimizi yalayarak geçecek. Ayın 16’sında komşudaki havayı takip etmek lazım; ne yaptı, ne yöne gidiyor diye. Sahradan çıkması beklenen sıcak hava dalgası daha etkili olursa yağış bizi teğet geçecek ve hafta sonu havalar ısınacak. Ancak yağışlı hava Trakya-Marmara istikametinde giderse -ki beklentiler bu yönde- serin ve yağışlı hava etkili olacak. Ve yine bizi yine hırpalayabilecek.

Niye kimseye haber vermediler?
Belki sizlerin bilmediği ama bu işle uğraşanların bildiği bir konuya da değineyim. Bizim vergilerimizle alınan, milyonlarca dolarlık meteoroloji radarlarımız var. Bunların kuruluş nedeni, böyle ani yağışları yerel bazda ve saatler önceden haber verebilmek. İstanbul’da da var bunlardan. Neden herkesin sahur zamanı uyanık olduğu bir zaman diliminde gerekli uyarı yapılmadı?
Dere yatağında yerleşim olduğu gerçeğini yeni mi öğrendik? Bundan sonra kalkacağını mı zannediyoruz? Veya yağmurun 80 sene daha böyle yağmayacağını mı zannediyoruz? Unutmayın, Avrupa’nın 2010 kültür başkentinde kırmızı ışıkta geçmenin hâlâ cezası vardır, bu gerçeği unutmazsak çoğu işi hallederiz.