Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Anadolu, Sahra’nın ılıman kolları arasında, kuzeyden sarkmak isteyen soğuk havayı Karadeniz üzerinden teğet geçirmeye devam ediyor. Bu cennet vatanda yaşamanın ayrıcalığını bilen her vatandaşına yine bol yağışlı bir hafta daha sunmaya hazırlanmakta. Hafta sonuna yağışlarla devam ediyoruz. Tabii artık güneş ışıkları bize çok eğimli gelmekte. “Cemre” artık örneğin Avustralya’da, Güney Afrika’da, Arjantin’de havaya karaya ve denize düştü. Havalar oralarda yaz sıcaklarında, bizde ise soğuma eğiliminde. Ama
hâlâ kar yok ufukta.
Bugün alçak basınç merkezimiz Ege üzerinde. Bu nedenle Trakya ve Marmara poyrazdan etkilenirken iç ve doğu bölgelerimiz lodos ve kıble rüzgarlarının etkisinde, yurdun batısında da yağış etkili. Akdeniz sahil ve iç kesimlerinde ise bol nem ile yüklenen hava çok etkili yağışlar bırakacak, KKTC dahil bol bol su alacağız.
Aynı hava koşulları alçak basınç merkezinin fazlaca yer değiştirmemesi nedeniyle
13 Aralık Pazar tüm yurtta ve
14 Aralık Pazartesi günleri de özellikle orta ve doğu bölgelerimizde devam edecek. Yüksek yerlerde yağışın sulu kar ve kara dönüşmesi de muhtemel ancak karın yerde kalması pek beklenmez. Yeni haftanın ilk günü yağışlar batıda zamanla tamamen dinmiş olacak ama Karadeniz’in orta ve doğusunda etkisini sürdürecek.
Bunun nedeni de yukarıdaki senaryonun tıpatıp benzerinin yeniden Adriyatik üzerinde hazırlanmasına dayanmakta. Yani pazartesi ve salı, yine bol bol gelecek yağış öncesi etrafı temizlemek ve suyun akması gereken yolları açık tutabilmeniz için eldeki son vakit.

Böyle memleket az bulunur
15 Aralık Salı günü yeni ve bol yağışlı hava Ege’den yurda giriş yapacak. Aman ihmale gelmez, düşen yapraklar suyun yolunu tıkamak için en güzel doğal malzeme; hemen toplamak gerek.
16 Aralık Çarşamba yine bol lodos ve kıble yönlü rüzgarlar ile başlayacak. Balkanlar’dan sarkan soğuk hava ise özellikle KKTC-Zonguldak hattı batısında yine etkili yağışlara neden olacak. Bu da 17 Aralık Perşembe yine yurt genelinde bol bol yağış demek oluyor. Haftayı yağışlı havanın doğuya kayması ile tamamlayacağız. Sıcaklıklar yurt genelinde kuzeyde en fazla
10 derece, güneyde bile en yüksek
14 derecelerde; iç bölgelerde ise 7-8 derece civarında. Doğu Anadolu ise elbette sıfır civarında ve geceler de sıfırın altında ama mevsime göre yine de normallerin üzerinde geçmekte.
Şanslıyız. Öyle ülkeler var ki tek bir cümle tüm haftanın hava durumunu hem de en doğru şekilde açıklayabiliyor. Ya bizde? Yeter ki değerini bilelim.