Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Öyle bir vatan ki her yanında her türlü mevsimi bulmak mümkün, hem de yazın ortasında. Maalesef hamam gibi sıcak olan bölgelerimiz de var ama hiç olmazsa poyraz imdadınıza yetişiyor. Biraz dişinizi sıkmalısınız elbette. Ama düşünün ki aylardan temmuz, üstelik son haftası.
Bu yaz ilk defa Sahra sıcakları yurdumuza batıdan ulaşmış olacak. Bugün daha başlangıç ama pazar günü tüm yurtta hava daha da sıcak geçecek maalesef, poyraz da dünkü kadar sert olmayacak. Yani
26 Temmuz hatırı sayılır bir gün, 40 dereceye ulaşan sıcaklarda dış mekanlarda olmamaya özen göstermelisiniz. Evi zaten dış mekan olan hayvanlar için de lütfen bir kaba su koyup bırakın. Onlar mutlaka bulur, hayır duası alırsınız. 

Belki de yılın en sıcak günü 27 Temmuz

27 Temmuz haftasına ise kuzeyde tamamen farklı bir havada başlayacağız. Karadeniz’den gelen sert poyraz bulutlanmayı artıracak ve sıcaklıkları Trakya, Marmara, Kuzey Ege, tüm Karadeniz bölgesinde düne göre 7-8 derece aşağılara çekecek. Diğer yerlerde ise sıcaklık maalesef had safhada; belki de senenin en sıcak günü olmaya namzet. Yine 40 derecelere yaklaşan sıcaklıklar bekliyoruz, rüzgar da yok denecek kadar az.
Hemen şikayet etmeyin, 28 Temmuz Salı günü kuzeyden gelen serin hava, sıcaklıkları bu bölgelerde de 7-8 derece aşağılara çekecek. Daha dün gece sıcaktan uyumakta zorlanan bölgelerde bu gece sırtınıza bir şeyler almak isteyeceksiniz, gece sıcaklıkları kuzeyde 12-14 derecelere kadar gerileyecek. Yani bayağı soğuk olacak ve bu serinlik kendini sıcak yerlerde de hiç olmazsa gece biraz hissetirebilecek.
Elbette Güney Ege, Akdeniz ve maalesef Güneydoğu Anadolu hâlâ hamam gibi. Doğu Karadeniz sahil kesimi haricinde sert poyraz tüm Karadeniz’de ve de özellikle Ege’de esecek, esecek, esecek. Ege’de sert poyraza dikkat. 

Kar bile görülebilir

Yağışlara gelince: Pazar gününden itibaren kuzey bölgelerimizde bulutlanma artacak. Zaten hiç kesilmeyen yağışlar yine Orta ve Doğu Karadeniz’de kendini gösterecek. 27 Temmuz Pazartesi günü yeni bir yağışlı hava dalgası Batı Karadeniz’de etkili olacak ve hızla doğuya doğru hareket edecek. 28 Temmuz yine dikkat edilmesi gereken bir gün. Geçen hafta sel felaketi yaşayan tüm yörelerimizde yine çok etkili ve sürekli yağışlar bekliyoruz, özellikle dere yataklarında olanların çok dikkatli olması şart. Doğu Karadeniz’de ve Doğu Anadolu’da 3000 metre ve daha yüksek dağlarda da kar görülürse şaşmamak lazım.
30 ve 31 Temmuz’da hava sıcaklıkları yeniden toparlanmaya ve batı bölgelerimizde başlayarak yavaş yavaş da olsa artmaya başlayacak. Uzun dönemli tahminler ağustos ayının ilk yarısında güneyde havaların sıcak, kuzeyde ise mevsim normallerinin altında geçeceğini göstermekte. Orta ve Doğu Karadeniz’de mevsim normalleri ancak 10 Ağustos ve sonrasında beklenecek.