Doç. Dr. Aydın Köşüş

Doç. Dr. Aydın Köşüş

aydinkosus@gmail.com

Tüm Yazıları

Miyom Nedir?

Rahim fibroidlerine miyom veya leiomyom da denir. Bunlar uterusun iyi huylu düz kas tümörleridir. Aslında miyomlar, kadınlarda en sık görülen tümör türüdür. Dilerseniz öncelikle rahim nedir, nasıl bir yapıdır ondan bahsedelim.

Rahim Nedir?

Rahim, mesanenin arkasında ve rektumun önünde bulunan içi boş bir organdır. Fallop tüplerinin açıklıklarının üzerindeki uterusun tepesine fundus, açıklıkların altındaki bölgeye ise uterus gövdesi denir. Uterus, uterus istmusuna ve son olarak vajinaya doğru çıkıntı yapan servikse doğru daralır. Servikte menstrüasyon dışında ve yumurtlamadan hemen önce uterusu kapalı tutmak için mukus tıkaçları vardır.

Haberin Devamı

Uterus, utero-sakral ligamentlerle sakruma, ön vücut duvarına yuvarlak bağlarla tutturulur ve yanlarda kardinal bağlar ve geniş bağın bir parçası olan mezometriyum tarafından desteklenir. Rahim duvarının üç katmanı vardır: periton boşluğunun astarı ile sürekli bir tabaka olan perimetriyum, doğum sırasında bebeği dışarı itmeye yardımcı olmak için kasılan düz kastan yapılan miyometriyum ve mukozal endometriyum.

Miyom Nasıl Oluşur?

Rahim miyomları düz kas tümörleridir ve monoklonaldirler, yani kontrolsüz bir şekilde bölünmeye başlayan miyometriyumun tek bir hücresinden kaynaklanırlar. Genel olarak, miyomlar en çok Afrika kökenli kadınları etkiler. Bazen bir genetik mutasyona bağlı olarak da gelişebilirler.

Miyom Gelişiminde Hormonların Rolü Var mıdır?

Miyom gelişimindeki bir diğer faktör de steroid hormonlardır. Miyomların östrojen ve progesteron ile ilişkisi vardır. Fibroidler, bu iki hormon reseptörlerini içerir ve ayrıca androjenleri östrojene dönüştüren bir enzim olan aromatazı üretir. Bu hormonlar miyometriyum hücrelerine bağlandığında, mitojenik bir etkiye sahiptir, yani mitozu teşvik eder. Östrojen spesifik büyüme faktörlerini yükseltir. Yani, ne kadar fazla östrojen ve progesteron mevcutsa, bir fibroid o kadar fazla büyür. Bu, miyomların tipik olarak menopoz öncesi kadınları etkilemesinin ve hamilelik sırasında hızla büyümesinin nedenidir.

Haberin Devamı

Miyom Kimlerde Oluşur?

Gebe kalmayan ve adet düzensizliğine sahip olan olanlarda düzensiz hormon dalgalanması nedeniyle miyomlar daha sık görülür. Miyomlar üreme çağındaki kadınları daha çok etkiler.

Miyomlar Nasıl Sınıflandırılır?

Myomlar rahim içinde bulundukları yere göre tanımlanır ve tedavi edilir. En yaygın tip intramural miyomlardır ve rahim duvarı içinde gelişirler. Subserozal miyomlar, perimetriyumdaki miyometriyal hücrelerden gelir ve aslında uterustan ayrılabilir ve kan tedariklerini yakındaki başka bir organdan alabilirler. Submukozal miyomlar, endometriyumun hemen altındaki miyometriyal hücrelerden gelir ve rahim boşluğuna doğru büyüyerek şeklini değiştirebilirler. Bu olduğunda, bunlara pedünküllü fibroidler denir. Son olarak, serviks duvarında servikal miyomlar büyür. Uterin miyomları yuvarlak, sert ve grimsi beyaz renklidir ve zorlukla görülebilen topaklardan vücudun dışında hissedilebilen büyük tümörlere kadar değişebilir. Bazen tektir, ancak çok sayıda da olabilir. İyi huyludurlar, bu yüzden komşu dokulara veya vücudun diğer bölgelerine yayılmazlar.

Haberin Devamı

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyomlar genellikle küçüktür ve asemptomatiktir, ancak yerleri, sayıları ve boyutları bazen anormal uterus kanaması gibi semptomlara yol açabilir. Zamanla bu demir eksikliği anemisine yol açabilir. Miyomlar ayrıca karın ağrısına da neden olabilir çünkü miyomlar pelvik organlara baskı yapar. Özellikle submukozal ve intramural miyomlar kısırlık ve düşük yapma riski ile ilişkilidir. Gebelikte miyomlar ayrıca bebekte duruş bozuklukları, erken doğum ve doğum sonrası kanama gibi sorunlara da neden olabilir.

Miyom Tanısı Nasıl Konur?

Miyom tanısı pelvik muayene ve ultrason ile yapılır. Nadiren, uterus sarkomu adı verilen kanserli bir tümör olmadığını dışlamak için MRI gerekebilir.

Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

-Uterus miyomlarının tedavisi değişiklik gösterir.

-Belirti vermeyenlerde çok büyük değillerse genellikle tedavi edilmeden bırakılır. Semptomatik miyomlar, kadın artık çocuk doğurmakla ilgilenmiyorsa, miyomektomi (miyom alınması) veya histerektomi (rahim alınması) ameliyatı ile tedavi edilebilir.

-Submüköz miyomların tedavisinde histeroskopi ameliyatı yapılır.

-Non-invaziv bir başka seçenek de, miyomlara giden kan akışını azaltmak ve onların küçülmesini sağlamak için bir kateterin kullanıldığı uterin arter embolizasyonudur.

 

Doç. Dr. Aydın Köşüş

Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite

İnternet sitesi: http://www.jinekologankara.com/

Twitter: https://twitter.com/surgeonskopi

Facebook: https://www.facebook.com/jinekologankara/

Instagram: https://www.instagram.com/doc.dr.aydinkosus/?hl=tr