Doç. Dr. Aydın Köşüş

Doç. Dr. Aydın Köşüş

aydinkosus@gmail.com

Tüm Yazıları

Yumurtalık Kisti Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Yumurtalık kistleri, yumurtalıklarınızın içinde veya üzerinde büyüyebilen sıvı dolu keselerdir. Çoğu yumurtalık kisti zararsızdır ve herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçerler. Ancak, sizde ağrı veya rahatsızlığa neden oluyorsa veya kanser olma ihtimali varsa, bu taktirde kisti çıkarmak için ameliyat olmanız gerekebilir.

Over kistleri genellikle laparoskopi adı verilen kapalı ameliyat yöntemi kullanılarak çıkarılır, ancak bazen açık ameliyat gerekir. Ameliyatınızı bir jinekolog doktor tecrübesine göre laparoskopik yada açık ameliyat şeklinde yapacaktır.

Haberin Devamı

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Öncesinde Nelere Dikkat Etmeliyim?

Yumurtalık kisti ameliyatı öncesinde doktorunuz tarafından ameliyatınıza nasıl hazırlanacağınızı açıklayan bazı bilgiler alacaksınız. Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmanız istenecektir. Sigara içmek ameliyat sonrası enfeksiyon riskini artırır ve yara iyileşmenizi yavaşlatır. Aynı zamanda komplikasyonlara yol açabilir.

Yumurtalık kistleri genellikle laparoskopi adı verilen kapalı cerrahi prosedür kullanılarak çıkarılır. Bu ameliyat sayesinde, muhtemelen bir gece hastanede kalmanız yeterli olacaktır. Hatta bazı hastalarda aynı gün bile eve gidebilirsiniz. Hastaneden kalırken mutlaka bir yakınınızın refakatçi olarak yanınızda bulunması gerekecektir.

Ameliyat sırasında sıklıkla genel anestezi kullanılır. Sizden ameliyat öncesi aç ve susuz kalmanız istenecektir. Bu genellikle ameliyattan 6–8 saat önce sudan başka bir şey yememek veya içmemek demektir. Hastanenizin size verdiği tavsiyelere uymanız oldukça önemlidir.

Bacaklarınızdaki damarlarda kan pıhtılarının oluşmasını önlemek için kompresyon çorapları giymeniz istenebilir. Jinekoloğunuz, işleminizden önce, sırasında ve sonrasında, olabilecek herhangi bir ağrı dahil olmak üzere neler olacağını sizinle paylaşacaktır. Bir şey hakkında emin değilseniz, sormaktan çekinmeyin. Tamamen bilgi sahibi olmanız önemlidir. Bu bilgilendirme sonucunda bir onay formu imzalamanız istenebilir.

Haberin Devamı

Yumurtalık Kisti Ameliyatının Alternatifleri Nelerdir?

Yumurtalık kisti sizde herhangi bir semptom oluşturmazsa ve kistinizin ultrason görüntüsü iyi huylu olduğunu düşündürüyorsa, jinekoloğunuz herhangi bir tedavi vermek yerine sizi bir süre gözlemlemek isteyebilir. Kistin geçip geçmediğini veya boyutlarında değişiklik olup olmadığını kontrol etmek için düzenli ultrason incelemelerine katılmanız istenecektir. 50 yaşın altındaysanız, yumurtalık kistlerinin çoğunun iki veya üç ay içinde kendi başlarına kaybolması muhtemeldir.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Over kisti çıkarılması genellikle kapalı ameliyat ile yapılır, ancak bazen daha açık cerrahiye ihtiyaç duyulabilir. Jinekoloğunuz, sizin durumunuzda hangi tip operasyonun tercih edileceği konusunda sizi aydınlatacaktır.

Laparoskopik Kist Ameliyatı (Kapalı Ameliyat)

Basit veya küçük kistler genellikle laparoskopi ameliyatı ile çıkarılabilir. Karnınızdan iki veya üç adet 5 mm ila 1 cm uzunluğunda kesiler yapılacaktır. Biri göbek deliğinin yanında olacak ve iki tanesi aşağı yukarı, genellikle her iki yanında olacaktır. Kesiklerden küçük aletleri ve laparoskop denen bir teleskopik kamerayı geçirerek ameliyatınız gerçekleştirilecektir. Bu prosedür laparoskopik kist ameliyatı olarak bilinir. Ameliyatınız bittikten sonra cildinizdeki kesikler dikişlerle kapatılır.

Haberin Devamı

Açık Kist Ameliyatı

Bazı durumlarda, jinekoloğunuzun açık ameliyat yapması gerekebilir. Bu, alt karın bölgenizde tek ama daha büyük bir kesi yapılacağı anlamına gelmektedir. Eğer kist çok büyükse veya kanserli olma ihtimali varsa açık ameliyat daha çok tercih edilir.

Bazı durumlarda, işlem sırasında tüm yumurtalığınızın çıkarılması gerekebilir. Özellikle kötü huylu olma ihtimali olan kistlerde yumurtalık da alınabilir. Çocuk sayısını tamamlamış ve yaşı ileri olan kadınlarda da yine yumurtalığın kistle beraber alınması tercih edilebilir. Genç hastalarda ise ister laparoskopik olsun ister açık ameliyat olsun yumurtalıklar korunur.

Yumurtalık Kisti Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?

Ameliyattan sonra birkaç saat herhangi bir şey yemeyeceksiniz. İhtiyaç halinde ağzı kesici ve antibiyotikler yapılacaktır. Ameliyat başarılı bir şekilde sonlandırıldı ve siz kendinizi iyi hissediyorsanız laparoskopik kist ameliyatı sonrasında aynı gün taburcu olmanızda sakınca olmayabilir. Ancak açık ameliyat olduysanız doktorunuz bir gün hastanede kalmanızı isteyecektir.

Genel anestezi olması herkesi farklı şekilde etkiler. Bazı hastalarda etki daha uzun sürebilir. Hasta hemen kendine gelmeyebilir. Bu etkiler 24 saat içinde geçmelidir. Bu arada araba sürmeyin, alkol içmeyin, makine kullanmayın veya önemli bir şey yapmayın. Her zaman jinekoloğunuz veya hastaneniz tarafından verilen tavsiyelere uyun.

Genellikle ameliyatlarda kendiliğinden eriyen dikişler kullanılır. Doktorunuz tarafından size nasıl bir dikiş atıldığı anlatılacaktır. Eriyen dikiş atıldıysa dikiş aldırmanıza gerek yoktur. Aksi halde 7–10 gün sonra dikiş alınması için doktorunuzla irtibata geçiniz.

Vücudunuzun ameliyat sonrası iyileşmesi zaman alır. Herkeste bu süre farklıdır. Yorgun hissedebilirsiniz ve eve geldikten sonra birkaç gün dinlenmeniz gerekebilir.

Ancak, çabucak toparlanmanız ve kalkmanız çabuk iyileşmeniz için önemlidir. İlk birkaç gün içinde birkaç kısa yürüyüş yapmayı (10–15 dakika) deneyin, daha sonra yavaş yavaş bu süreyi arttırın. Ameliyattan bir hafta sonra çoğu kadın 60 dakikaya kadar yavaş ve düzenli bir şekilde yürüyebilir. Yaklaşık iki hafta sonra normal egzersiz seviyelerine dönerler. Dört hafta boyunca ağır kaldırmaktan kaçınmalısınız.

Muhtemelen işlemden bir hafta sonra işe geri dönebileceksiniz, ancak bu yaptığınız iş türüne bağlı olabilir. İyileşme için geçen süre, kapalı veya açık ameliyat olmanıza göre da farklılık gösterecektir. Açık ameliyatta iyileşme daha uzun sürer. İyileşme sürecinizle ilgili herhangi bir sorunuz varsa veya belirli aktivitelere ne zaman dönebileceğinizi mutlaka doktorunuzla görüşünüz.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Sonrası Neler Yaşayabilirim?

Ameliyatınızdan sonra, bazı sıkıntılar olabilir. Bunlar çoğunlukla geçicidir ve şunları içerebilir:

-Ameliyattan sonra birkaç gün boyunca alt karnınızda ağrı veya rahatsızlık

-Omuz ağrısı

-48 saate kadar az miktarda vajinal kanama

-Halsizlik

Yumurtalık Kisti Ameliyatının Komplikasyonları Nelerdir?

Komplikasyon, ameliyatınız sırasında veya sonrasında beklenmeyen ve daha ciddi problemlerin ortaya çıkmasıdır.

Çoğu kadın yumurtalık kisti çıkarıldıktan sonra iyileşir. Laparoskopik kist ameliyatı daha az komplikasyona neden olur ve açık ameliyattan daha kısa bir iyileşme süresine sahiptir.

Herhangi bir ameliyat türünün olası komplikasyonları arasında bacağınızdaki kan pıhtısı oluşması (derin ven trombozu, enfeksiyon olabilir.

Yumurtalık kisti çıkarılması sırasında, bağırsaklarınızda, idrar yollarınızda veya mesaneniz gibi diğer organlarda istenmeyen hasarlar oluşabilir. Ancak bunlar genellikle ameliyat sırasında fark edilir ve tamir edilir.

Yumurtalıklarınız yaşınıza, çocuk isteğine ve kistin çeşidine göre alınabilir yada bırakılabilir. Ameliyat öncesi bu konularda doktorunuz tarafından size bilgi verilecektir.

Aşağıdaki semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, ameliyat olduğunuz hastaneye başvurmalısınız:

-Kötüleşen karın ağrısı

-Yüksek ateş

-Yara yeri enfeksiyonu

-Sık idrar yapma, idrar yaparken yanma

-Ağrı, şişlik, kızarıklık veya bacaklarınızda ısı artışı

Hamilelikte Yumurtalık Kisti Alınabilir mi?

Yumurtalık kistinin hamilelik sırasında bebeğinize zarar verme olasılığı yoktur. Hamilelikte, sadece sorun çıkarması veya kanserli olma riski varsa kistin çıkarılması tavsiye edilir.

Yumurtalık kistleri genellikle zararsızdır ve tedavi görmeden kendi başlarına kaybolurlar. Gebe kadınlarda çoğu gebeliğin 16. haftasında kendiliğinden geçmektedir.

Kist sizde herhangi bir ağrı veya rahatsızlığa neden olmadığında ve kanserli olabileceğine dair bir işaret yoksa, herhangi bir tedaviye ihtiyacınız olmayacaktır. Gebelik takibi sırasında, kistleriniz ultrason taraması ile düzenli olarak izlenecektir.

Kist büyükse, ağrılıysa, kistte kendi etrafında dönme olursa (torsiyon) veya kanserli olma belirtileri gösterirse, gebelikte 24–26 haftaya kadar laparoskopi ameliyatı yapılabilir. Laparoskopi ameliyatı hamilelik sırasında sizin ve bebeğiniz için nispeten daha güvenlidir.

Kist Ameliyatı Sırasında Yumurtalığım Alınırsa Neler Yaşayabilirim?

Bir kadının uterusun her iki tarafında birer tane yumurtalık vardır. Yumurtalıklarınız yumurtalarınızı içerir ve ayrıca kadınlık hormonunu östrojen yapar. Sadece bir yumurtalığınız bile kalsa eğer yumurtalığınız normal çalışıyorsa, hala hamile kalabilirsiniz. Kadınlık hormonu salgılanmaya devam edeceği için erken menopoz problemi yaşamazsınız.

Ancak yumurtalık kistiniz kanserliyse veya yumurtalık hasar görürse, tüm yumurtalıklarınızın çıkarılması gerekebilir. Her iki yumurtalık da çıkarılacak olursa o zaman menopoza girersiniz. Bu noktada size östrojen tedavisi başlanması menopozun etkilerini giderecektir.

Laparoskopik Kist Ameliyatı Fiyatları Nasıldır?

Laparoskopik kist ameliyatı fiyatları ameliyatı yapan doktora, yapılan hastaneye veya kullanılan malzemelere göre değişmektedir. Kist ameliyatı genellikle laparoskopik yapılmaktadır. Yumurtalık kisti ameliyatı hastanın tercihine göre kapalı ameliyat yada açık ameliyat ile yapılabilmektedir. Elbette ameliyat fiyatları yapılacak ameliyat şekline göre farklılık gösterecektir.

 

Doç. Dr. Aydın Köşüş

Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite

İnternet sitesi: https://www.aydinkosus.com/

Twitter: https://twitter.com/surgeonskopi

Facebook: https://www.facebook.com/jinekologankara/

Instagram: https://www.instagram.com/doc.dr.aydinkosus/?hl=tr