Erol Yaraş

Erol Yaraş

ege@mil­li­yet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İzmir Ticaret Odası meclis üyeleri bu günlerde tek bir konuyu kendi aralarında konuşuyor ve sonucunun ne olacağını merakla tartışıyorlar; 20 Ağustos’ta mahkemeden nasıl bir karar çıkacak?
20 Ağustos’ta 9. Asliye Hukuk Mahkemesi belki de İzmir’de birçok taşı yerinden oynatacak bir karar alacak. İşte bu karar öyle veya böyle İTO Meclisi’ni ve yönetim kurulunu çok derinden etkileyecek.
Sizi fazla merakta bırakmayayım 9.Asliye Hukuk Mahkemesi İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve yönetimi için çok o tarihte hayati bir karar verecek, ya başkan ve ekibini yönetimden düşürecek veya yolunuza devam edin diyecek. Şimdi bu noktaya nasıl gelindi ona bir bakalım.
Yönetim Kurul Üyeliği “Temsil ve ilzam yetkisi bitti” denilerek aylar önce haksız yere düşürüldüğünü belirten Fatih Dalan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na yazı yazarak durumunu sorar ve aldığı olumlu yanıtla yani “yönetimden düşmediniz” cevabıyla İTO Yönetim Kurulu’na tekrar dönmek ister. Ancak Ekrem Demirtaş buna izin vermez.
Dalan’ın pes etmeye niyeti yoktur. Bakanlıktan sonra Ticaret Mahkemesi’nden göreve dönmesi için olumlu bir karar çıkar. Ekrem Demirtaş bu karara da uymaz ve taraflar karakolluk olurlar. Son olarak Fatih Dalan İdare Mahkemesi’ne gider ve buradan işlemi durdurma kararı gelir.
Artık Demirtaş’ın yapacak bir şeyi yoktur ve Dalan’ı tekrar yönetim kuruluna kabul etmek zorunda kalır.
Bu itiş kakış içinde Haziran ayında Fatih Dalan Ekrem Demirtaş için savcılığa, kendisini yönetime almadığı için suç duyurusunda bulunur. Konuyu inceleyen savcılık bakanlık ve mahkeme kararlarını uygulamayan Demirtaş ve yönetim kurulu için görevden alınmaları talebiyle 9. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 20 Haziran’da dava açar.
Savcı 3 yönetim kurulu üyesinin, üyeliklerinin devamında bir sakınca olmadığını belirtir. 3 üye Hüseyin Payzın, Necmi Çalışkan ve Erkan Güldoğan zamanında noterden ihtar çekerek Demirtaş’ı kararları uygula diye uyarmışlardır.
Kanuna göre bu tür davalar 2 ay içinde sonuçlanmak zorunda. Temyizi de yok; yani hâkimin kararı kesin.
Mahkeme sonucuna yönelik 4 tahmin söz konusu.
1. Hiç kimse görevinden düşürülmez.
2. Yalnız Demirtaş başkanlıktan düşer.
3. Başkan ve 2 başkan vekili düşer.
4. Başkan ve 7 üyenin tamamı düşer.
İşte şimdi tüm meclis 20 Ağustos’a kitlenmiş mahkeme sonucunu bekliyor. Potansiyel başkan adayları şu anda kulislere başladılar bile. Atalarımız ne demiş “Bir düşmeye gör”.
Son Not: İTO’nun son meclisine yönetim kurulu üyesi olarak katılan Fatih Dalan’ın, buram buram yağ kokan konuşmasını hem beğenmedim hem de ona yakıştıramadım.