Erol Yaraş

Erol Yaraş

ege@mil­li­yet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bana konuyu açan arkadaşım “Erol, Ertuğrul Günay yalnız turizmden sorumlu bakan mı? Yoksa Kültür Bakanlığı’da onun sorumluluğunda mı?” diye bir soru yöneltince şaşırdım.
İster istemez “Nasıl yani?” dedim. Arkadaşım devam etti “Biliyor musun son 6- 7 yıldır Kültür Bakanımız ve aynı zamanda İzmir Milletvekili olan Ertuğrul Günay bir kez bile İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin etkinliğini Elhamra’da izlemedi.”
Şaşkınlığım daha da artı. İddiayı biraz araştırınca doğruluğun ötesinde öğrendiklerim beni çok üzdü. Hani bir dokun bin işit derler ya İzmir Devlet Opera ve Balesi o durumda. Ertuğrul Günay’ın bir temsil izlememesinin dışında sanatçıların prova yaptıkları ve oyunlarını sergiledikleri mekanların fiziki koşullarına “berbat” kelimesi az bile kalır. Tarihi Elhamra binasına çok yazık oluyor.
Bu konuya girmeden, Bakanımızın İzmirli sanatçıların son yedi yılda Dünya ve Türkiye prömiyerini sahneledikleri hiçbir oyunu izlememesi oldukça dikkat çekiciydi.
Milletvekili seçildiği ilde kendi bakanlığına bağlı sanatçılar bale ve operada Dünya ve Türkiye prömiyeri yapıyorlar ve bakanları onları salona gelerek onurlandırmıyor, İzmir gibi bir şehirde oldukça düşündürücü bir tavır.
İzmir Devlet Opera ve Balesi öyle yan gelinip yatılan bir kurum değil. Yalnız 2011-2012 sezonunda 8 opera, bir operet, bir müzikli oyun, 9 bale, iki oratoryo, bir requiem, 3 çocuk oyunu ve onlarca konser sunmuş. Bunlardan Kösem Sultan Balesi’nin Dünya prömiyeri gerçekleştirilirken Agrippina Operası’nın Türkiye prömiyeri yapılmış.
Oyunların sergilendiği Elhamra’nın fiziki koşullarına gelince durum tam anlamıyla içler acısı. 400 kişilik salon İzmir’e yetmediği gibi kışın yağan yağmurlarda orkestra çukurunu su basarken, sıcak günlerde ise klimaların yetersiz kalmasından aşırı terleyen seyirciler oyunun yarısında salonu terk etmek zorunda kalıyorlar.
Genç sanatçıların ise en büyük sıkıntıları 65 yaşına kadar kimsenin emekli olmak istememesi. Bir ay tek bir ay çift maaş tatlı geldiğinden 65 yaşında bile vücutlarının el verdiği kadar balede, seslerinin çıktığı oranda operalarda görev alıyorlar!
Bunun gibi İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin daha onlarca sorunu var. Sanatçılar Ertuğrul Günay’ın Bakan olarak değil İzmir Milletvekili olarak bir oyunlarını izlemesini ve daha sonra kuliste onlarla bir çay içerek dertlerini dinlemelerini istiyorlar. Benim tanıdığım Ertuğrul Günay bu isteği kırmaz.
Son Not: Bu yıl İzmir Devlet Opera ve Balesi 30’uncu yılını kutluyor.