Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

burcukarslan@gmail.com

Tüm Yazıları

Vajinismuslu kadınlarda sadece vajina girişinde değil karın, bel, sırt, bacaklar gibi vücudun birçok bölgesinde kasılmalar meydana gelir. Vajinismus durumunda vajinaya herhangi bir şey yerleştirilmesi imkansızdır ve herhangi bir girişim imkansız değilse de çok rahatsız edicidir. Bu vajinal refleks, PC kasının istemsiz kasılması olarak ortaya çıkar (sadece cinsel ilişki sırasında değil) aynı zamanda bir kadının jinekolojik muayenesi sırasında, tampon durumu gibi herhangi bir vajinal girişimde de ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Vajinismus sonradan gelişebilir mi?

Vajinismus evliliğin başlangıcından itibaren ortaya çıkabilir ve sonraki deneyimler travmatik olabilir ve vajinismus gelişimine yol açabilir. Bunlar vajinal cerrahi, şiddetli ağrıya neden olan herhangi bir durum, düşük gibi çeşitli nedenlerle olabilir. Bir kadın daha sonra sağlıklı cinsel ilişkiye giremeyecek durumdaysa, tıbbi yardım almalıdır.

Vajinismus tedavisinde amaç bu kasların fonksiyonunu kontrol etmek ve istemsiz kasılmaları ortadan kaldırmaktır. Tedavinin ana bileşenleri kas hafızasını yeniden inşa etmek ve pelvik kasları kontrol etmeyi öğrenmektir. Bu, bilişsel ve davranışsal terapi ile elde edilebilir. Günümüzde ortalama 3 veya 4 günde net ve kalıcı sonuçlara ulaşılmaktadır.

Himenektomi ameliyatı nedir?

Cinsel ilişkiye giremeyen bazı kadınların jinekolojik muayenesi, kızlık zarının nadiren normalden yüksek, sert veya kalın kenarlı olduğunu ortaya çıkarabilir. Bu duruma "sert kızlık zarı" veya "yüksek kenarlı kalın kızlık zarı" denir. Kızlık zarının çıkarılması ve cerrahi olarak çıkarılması tıp literatüründe "himenektomi ameliyatı" olarak geçmektedir.

Vajinismuslu hastalarda kızlık zarı cinsel ilişkiye yani penisin vajinaya girmesine engel olacak bir konumda ise cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Bunu belirlemek için tüm vajinismus hastalarının önce jinekolojik muayeneden geçmesi ve kızlık zarı tipinin belirlenmesi gerekir.

Himenektomi işlemi için hastaya doğru tanı koyularak, uzman hekim tarafından işlemin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yanlış uygulamalar istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Haberin Devamı

Kadın Sağlığı & Doğum, Estetik Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan


www.instagram.com/dr.burcukardasarslan/?hl=tr

https://www.drburcukardasarslan.com/