Yaz aylarında genital enfeksiyonlardan korunmak için bunlara dikkat!

28 Temmuz 2022

Vajinadaki doğal bakteri dengesini korumak önemlidir. Laktobasil adı verilen bu faydalı bakteriler, zararlı mikroorganizmaların ve mantarların büyümesini engeller. Yararlı bakteri sayısı azaldığında veya vücudun bağışıklık sistemi bozulduğunda, savunmalar düşer, bu nedenle sık vajinal enfeksiyonlar yaşanabilir.

Genital enfeksiyonlardan korunmak için nelere dikkat edilmelidir?

Probiyotik gıdaların önemi günümüzde birçok alanda ön plana çıkmaktadır. Kefir ve ev yapımı yoğurt gibi probiyotik besinlerin tüketilmesi bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiler ve flora olarak bilinen doğal çevrenin korunmasına yardımcı olur. Bu sayede genital bölgede sık görülen vajinal enfeksiyonların önüne geçilebilir.

Aşırı hijyen, yarardan çok zarar verebilir

Sanılanın aksine genital bölgenin sürekli ve aşırı temizliği vajinal enfeksiyon riskini artıran başlıca faktörlerden biridir. Sık temizlik, genital bölgedeki iyi bakteri miktarını azaltabilirken, dengeyi de bozabilir. Özellikle cinsel organları normal sabunla temizlemek vajinanın pH'ını bozabilir ve

Yazının Devamı

Vajinismus sonradan gelişebilir mi?

20 Temmuz 2022

Vajinismuslu kadınlarda sadece vajina girişinde değil karın, bel, sırt, bacaklar gibi vücudun birçok bölgesinde kasılmalar meydana gelir. Vajinismus durumunda vajinaya herhangi bir şey yerleştirilmesi imkansızdır ve herhangi bir girişim imkansız değilse de çok rahatsız edicidir. Bu vajinal refleks, PC kasının istemsiz kasılması olarak ortaya çıkar (sadece cinsel ilişki sırasında değil) aynı zamanda bir kadının jinekolojik muayenesi sırasında, tampon durumu gibi herhangi bir vajinal girişimde de ortaya çıkabilir.

Vajinismus sonradan gelişebilir mi?

Vajinismus evliliğin başlangıcından itibaren ortaya çıkabilir ve sonraki deneyimler travmatik olabilir ve vajinismus gelişimine yol açabilir. Bunlar vajinal cerrahi, şiddetli ağrıya neden olan herhangi bir durum, düşük gibi çeşitli nedenlerle olabilir. Bir kadın daha sonra sağlıklı cinsel ilişkiye giremeyecek durumdaysa, tıbbi yardım almalıdır.

Vajinismus tedavisinde amaç bu kasların fonksiyonunu kontrol etmek ve istemsiz kasılmaları ortadan kaldırmaktır. Tedavinin ana bileşenleri kas hafızasını yeniden inşa etmek ve pelvik kasları kontrol etmeyi öğrenmektir.

Yazının Devamı

Vajinal yıkama sabunlarını kullanmalı mıyız?

17 Temmuz 2022

Kadın cinsel organının doğal dengesi söz konusu olduğunda, iki türe ayrılmalıdır: iç genital ve dış genital. Dış genital organların kıllı bölgeleri ve dudakları vardır; iç genital organlar vajinayı kaplar. İç ve dış genital bölgelerdeki hücre ve ortamların asit-baz dengesi birbirinden farklıdır. Dış genital organlarımız normal cildimizin özelliklerini taşır. İç genital bölge olan vajina pH açısından asidik bir yapıya sahiptir ve laktobasil olarak bilinen faydalı bakterilerin yanı sıra bu bölgeyi oluşturan diğer mikroorganizmalarla doludur.

Vajinal yıkama sabunlarını kullanmalı mıyız?

Genital bölge temizliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli kural tuvaletin yapıldıktan sonra temizlenmesidir. Özellikle büyük bir tuvaletten sonra temizlik her zaman önden arkaya yapılmalıdır.

Genital bölge yıkarken aşırı sıcak su, sabun, vücut yıkama, parfüm, kolonya gibi tahriş edici ürünlerden kaçınılmalıdır. Bölgeyi yıkarken, özellikle duşta ılık ve soğuk su tercih edilmelidir. Yıkarken vajinanın içi asla derinlemesine yıkanmaz, aksine yüzey

Yazının Devamı

Vajinal gençleştirmenin faydaları nelerdir?

4 Temmuz 2022

Kadınlar pek çok farklı nedenden dolayı vajina gençleştirme talebinde bulunabilirler. Bunlardan en yaygın olanı vajina dokusunun daha sıkı bir forma kavuşmasını sağlamaktır. Özellikle vajinal doğum sonrası vajinal genişleme sorunu yaşayanlar tarafından çokça talep edilmektedir.

Vajinal doku ile ilgili sorunlar da kadınlarda özgüven sorunlarına yol açabilir. Elbette gençleşme bu noktada sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak vajina gençleştirme uygulamaları vajinasının daha güzel görünmesini sağlamak isteyen kadınlar tarafından da kullanılabilir.

Sıklıkla tercih edilen yöntemler

Lazer yöntemi

Aşırı vajina genişlemesi olmayan kişilerde lazerle vajina gençleştirme başarılı olabilir. Ancak genişleme aşırı ise başarılı bir sonuç için birlikte vajinoplasti yapılması gerekebilir.

Vajinoplasti yöntemi

Hastanın şikayetleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak vajinal rejeneratif cerrahi olarak bilinen vajina daraltma işlemi planlanır. Her hastaya aynı cerrahi işlem uygulanmaz. Vajinal dokuyu yenilemek, daha sıkı bir vajinal form elde etmek veya vajinaya estetik açıdan daha

Yazının Devamı

Kadın doğum hapları genital bölgede kararmalara neden olur mu?

21 Haziran 2022

Gebeliğin yanı sıra doğum kontrol hapı, polikistik over sendromu, bazı hormonal problemler ve bazı cilt hastalıkları da dış genital bölgenin esmerleşmesine ve kararmasına neden olur. Bazı kişilerde genetik yatkınlık da olabilir. Bazen genital bölgedeki tüyleri almak için lazer uygulandıktan sonra genital bölgenin rengi değişebilir. Genital bölgeye verilen lazer cilt dokusundaki "melanin" pigmentini aktive ederek bölgenin kahverengileşmesine neden olabilir.

Kadın doğum hapları genital bölgede kararmalara neden olur mu?

Vücuttaki hormonal değişiklikler; kadınlarda güçlü östrojen salgısı, genital bölgenin koyulaşmasının en sık nedenidir. Bu bağlamda, bir kadında hormonal değişikliklerin meydana geldiği ergenlik ve hamilelik sırasında östrojen salgısının artması nedeniyle genital bölgede koyulaşma meydana gelebilir. Doğum kontrol hapları; gebeliğin önlenmesi için kadın vücudunda hormonal değişimler yaratmakta ve özellikle içerdikleri östrojenle genital bölgede kararma meydana gelmesine sebep olmaktadır.

Genital bölge kararması için yapılabilecekler

Dış

Yazının Devamı

İnfertilite hakkında doğru bilinen yanlışlar

13 Haziran 2022

Yumurtalama bozuklukları: En sık görülen kısırlık sebebidir. Yumurtalama olmazsa döllenme ve gebelik oluşmuyor. Yumurtalama bozukluğunda ise yumurtalama ya hiç olmuyor ya da düzensiz olup seyrek gözüküyor. Adet düzeninin olmaması hatta bazen hiç görülmemesi yumurtalama bozukluğu olduğun işaretidir.

Tüplerin hasarlı ya da tıkalı olması: Tüpler kısmen veya tamamen tıkalı olabilir. Bu durum sperm ile yumurtanın buluşmasını engeller ve döllenme ile gebeliği gelişmemesine sebep olur. Tüplerdeki hasarların sebebi ise geçirilmiş enfeksiyon, endometriozis (çikolata kisti), geçirilen ameliyat sonrası kalan karın içi yapışıklıkları gibi nedene bağlı olabilir. Tüpler dış gebelik sonucu da zarar görebilir.

Endometriozis: Rahim içini döşeyen endometrium dokusunun rahim dışına gelmesidir. Sıklıkla karşılaşıldığı bölge rahmi yerinde tutan bağlardır. Bunun haricinde ise rahim yüzeyi, tüpler ve yumurtalıklarda görülür. Endometriozis rahim içini döşeyen dokular gibi hormonlara duyarlı hale gelir ve adet sırasında kanar. Karın

Yazının Devamı

Gebelikte nelerden kaçınmalıyız?

6 Haziran 2022

Kontrollü egzersiz yapılabilir

Hamilelik sırasında egzersizin anne adayları için ağrıyı azaltmaktan doğum sürecini kolaylaştırmaya kadar birçok faydası vardır. Ancak hamilelik sırasında yanlış hareketler yapmak da çok tehlikelidir. Aşırı yorgunluğa yol açmayacak düzeyde egzersiz yapmanız çok önemlidir. Hamilelikte pilates, yoga, yürüyüş gibi sizi yormayacak ancak esnekliğinizi ve formunuzu koruyacak egzersiz dalları önerilir. Bununla birlikte, bisiklete binme, ağırlık kaldırma ve koşu gibi ani, yorucu ve ağır egzersizlerden uzak durmak hamilelik sırasında en önemli hususlardan biridir.

Sağlıklı besinleri daha sık tercih edin

Hamilelik sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri beslenme sürecidir. İlk 3 ay anne karnındaki bebek anne adayının beslenmesinden olumlu ya da olumsuz etkilenmez. Bu süre zarfında hamile kadın mide bulantısı ve koku hassasiyeti yaşamaya başlarsa, midesini bozan yiyecekleri yemek zorunda kalmaz. Hamilelikte beslenme süreci ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler 3. aydan sonra önem kazanmaya başlar. Hamileliğin ilk 3 ayında folik asitten

Yazının Devamı

Genital işlemler sonrasında hamile kalınabilir mi?

1 Haziran 2022

Genital işlemler birçok sağlık sorunun çözümünde tercih edilir

Genital estetik işlemlerinde doğru hekim ve doğru işlem tercih edilirse sonuç genellikle yüz güldürücü olur. Kişilerin operasyon sonrası günlük hayata hızlıca dönebilmesi bu konuda önemlidir. İlerleyen teknoloji yöntemleri sayesinde en az acı hissi ile hastalık istedikleri sonuca ulaşabilirler. Yaptırılan genital estetik işlemlerden sonra; kadınların özgüveni artıyor, kendilerini daha iyi hissettiklerini ifade ediyorlar. Cinsel ilişki esnasında yaşanan ağrı ve acı hissi azalıyor. Spor kıyafetleri ya da bikini giyindiklerini de daha hoş bir görünüme kavuşuyorlar.

Sık kilo alıp vermek, aşırı kilo kaybetme ya da kadınların ihtiyaçlarına göre genital bölgeye yapılabilecek işlemler ise şu şekildedir;

Labioplasti: Genital dudakların zamanla sarkması gibi durumlar için yapılan bir işlemdir. Özellikle dar mayo ve bikini giyildiğinde hoş olmayan bir görünüme ve cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir. Kolay uygulanabilen bir cerrahi işlem ile uzun dudaklara şekil vermek ve

Yazının Devamı