Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

dr@huseyincengiz.com

Tüm Yazıları

Sebep genellikle menopozla ilgili düşük hormon seviyeleridir

Menopozdan sonra ve civarında, vücudunuz daha az östrojen üretir. Östrojen vajinanın yağlanmasını, elastikiyetini ve kalınlığını korumaya yardımcı olan bir hormondur. Düşük östrojen seviyeleri, vajinal duvarların incelmesine, kurumasına ve iltihaplanmasına neden olabilir. Buna vajinal atrofi denir.

Ama başka sebepler de var

Başka zamanlarda da düşük östrojen ve vajinal kuruluk olabilir. Östrojen seviyeleri doğumdan sonra, emzirme ile, kanser tedavisi sırasında veya anti-östrojen ilaçları ile düşebilir.

Haberin Devamı

Sonra hormonal olmayan faktörler var. Soğuk algınlığı ve alerji ilaçları ve bazı antidepresanlar vajinal dokuyu kurutabilir. Ağız ve göz kuruluğuna neden olabilen otoimmün bir durum olan Sjögren sendromu da vajinal kuruluğa neden olabilir.

Vajinal tahriş veya ağrılı cinsel ilişki dışında semptomlar olabilir

Kuruluk her zaman sadece vajinal kanalın içinde değildir. Daha az östrojen, daha az doğal vajinal nem anlamına gelir. Bu, dış kadın genital bölgesi olan vulvayı kurutabilir ve tahriş edebilir. Vulvar kuruluğu olan kadınlar genellikle iç çamaşırlarını giyerken tahriş olduğunu fark ederler.

Bazı kadınlarda ayrıca vajinal kuruluk ile birlikte artan idrar sıklığı veya tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları (İYE) vardır. Bu semptom grubu menopoz sırasında ortaya çıktığında, kadın doğum uzmanları buna genitoüriner menopoz sendromu diyor.

Nemlendiriciler ve yağlayıcılar genellikle yardımcı olur

Vajinal kuruluk için reçetesiz satılan nemlendiricileri ve kayganlaştırıcıları denemenizi tavsiye ederim.

-Vajinal nemlendiriciler vajinanın etrafına ve içine nem ekler. İki tip var. Vajinaya, vajina dokusunun oluşmasına yardımcı oldukları dahili nemlendiriciler yerleştirilir. Vulva için harici nemlendiriciler yapılır.

-Kayganlaştırıcılar cinsel ilişki sırasında rahatsızlığı azaltır. Cinsel olarak aktif kadınlar, vajinal nemlendiriciye ek olarak kayganlaştırıcı kullanmalıdır. Silikon bazlı ürünler kadar uzun süre dayanmasa da su bazlı kayganlaştırıcıları tercih ederim. Yağ bazlı yağlayıcıları atlayın. Tahrişe neden olabilirler ve prezervatifleri daha az etkili hale getirebilirler.

Haberin Devamı

3 aylık kullanımdan sonra cinsel ilişki sırasındaki tahriş ve ağrı düzelmezse veya başka semptomlarınız varsa doğum doktorunuza görünün.

Hormonal tedaviler de bir seçenek olabilir

Vajinal kuruluk üriner semptomlar veya sıcak basması gibi menopoz semptomları ile birlikte ortaya çıktığında hastalarla sıklıkla hormonal tedaviler hakkında konuşurum Bu tedaviler, tipik hormon tedavisinden daha az östrojen sağlar ve daha az risk taşır. Kadın doğum uzmanınızla farklı hormonal seçeneklerin artıları ve eksileri hakkında konuşun. Sağlıklı günler dilerim.

 

Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

www.huseyincengiz.com

www.instagram.com/prof.dr.huseyincengiz/

www.youtube.com/channel/UCsX8pYySL3EneJx9aRPyW5A/featured