Kadın doğum uzmanlığı nedir?

26 Ocak 2021

Kadın vücudu birçok biyolojik görev üstlenir. Bunlar arasında adet döngüleri, gebelik ve doğum ve menapoz sayılabilir. Kadın doğum uzmanı kadının biyolojik işlevleri çalışırken oluşacak sorunlar konusunda destek sağlayan gruptur.

Kadın doğum uzmanı kime denir?

Kadın doğum uzmanının kadın üreme sistemi, gebelik ve doğum konusunda uzmanlığı vardır. Bazı kadın doğumcular bu alanların tümünde hizmet verirken bazıları ise bu konulardan herhangi birinde üst ihtisas yaparak uzmanlaşır.

Obstetrik ne anlama gelir?

Obstetrik kısaca bir kadının gebelik öncesinde, gebelik sırasında ve doğumunda tıbbi tedavi yada cerrahiler ile ilişkili tıp dalıdır. Obstetrik kadının gebelik sırasındaki sağlık durumu ile ilgilenir. Kısaca;

•Gebelik
•Doğum süreci

Yazının Devamı

Rahim sarkması belirtileri ve tedavisi

19 Ocak 2021

Rahim sarkması nedir?

Rahim kasık boşluğunda düz kas yapısından oluşan, pelvik kaslar ve bağlardan destek alarak konumunu koruyan üreme organıdır. Rahmi destekleyen kas ve bağlar zayıflarsa, desteği zayıflayan rahim vajenden dışarı sarkar ve Rahim sarkması yada tıbbi literatürde Uterin Prolapsus gerçekleşir.

Rahim sarkması kısmi yada tam olarak olabilir. Kısmi sarkma durumunda rahmin bir parçası vajen içine doğru sarkarken, tam rahim sarkmasında rahim vajenden tam olarak dışarı sarkar.

Rahim sarkmasının bulguları nelerdir?

Rahim sarkmasını kısmi olarak yaşayan kadınlarda önemli bir bulgu görülmeyebilir. Şiddetli rahim sarkmasında hastaların farklı yakınmaları olabilir. Bu yakınmaları kısaca özetleyecek olursak;

-Bir top üzerinde oturuyormuş hissi

-Vajinal kanama

-Artmış vajinal akıntı

Yazının Devamı

Genital siğil (HPV) varlığının gebelikteki riskleri nelerdir?

12 Ocak 2021

İnsanların yaklaşık yüzde 80'i hayatlarının bir noktasında HPV ile karşılaşır. Bunun nedeni, 150'den fazla farklı HPV tipinin enfeksiyonun kaynağı olmasıdır. Birçok tipi herhangi bir soruna neden olmaz ve tedavi olmaksızın ortadan kalkar. Çoğu insan vücudunda HPV varlığından haberdar değildir. HPV tiplerinden 40 tanesi üreme sistemini enfekte edebilir. Bu tipler üreme organlarında siğillere ve vücudun bu bölgelerinde kansere neden olabilir. Riskli olan bu bölgeler serviks, vajina, vulva, penis ve anüs tür.

HPV'ye bağlı rahim ağzı kanseri riskini azaltmak için, rahim ağzı kanserine bağlı spesifik HPV suşlarını hedefleyen bir HPV aşısı oluşturuldu. Ancak bu aşı hamilelik sırasında önerilmemektedir.

HPV'nin bulguları nelerdir?

HPV hiçbir belirti göstermeyebilir. En yaygın semptomu siğillerdir. Siğiller, ciltte tek başına büyüyen veya karnabahara benzeyen kümeler halinde oluşan ten renginde kabarıklıklardır.

Sahip olduğunuz HPV türü, siğillerin vücudunuzun neresinde büyüdüğünü belirleyecektir.

Genital siğiller kadınlarda vajina, vulva, serviks veya

Yazının Devamı

Dış gebelik (ektopik) nedir?

30 Aralık 2020

Dış gebelik yada tıbbi dilde Ektopik gebelik üreme çağında kadınlarda en sık karşılaşılan acillerdendir.  Adet gecikmesi üreme çağındaki kadın da ilk olarak gebeliği akla getirir. Gebelik varlığı kanda gebelik testi ile kesinleştirilse de gebeliğin sağlıklı gebelik olduğu klinik takip ile anlaşılır. Dış gebelik yada tıbbi dilde Ektopik gebelik üreme çağında kadınlarda en sık karşılaşılan acillerdendir.  Adet gecikmesi üreme çağındaki kadın da ilk olarak gebeliği akla getirir. Gebelik varlığı kanda gebelik testi ile kesinleştirilse de gebeliğin sağlıklı gebelik olduğu klinik takip ile anlaşılır. 

Gebeliğin ilk basamağı fallop tüplerinde döllenmiş yumurtanın rahme yapışmak üzere hareket etmesidir. Dış gebelik durumunda döllenmiş yumurta rahme yapışmaz. Döllenmiş yumurta fallop tüpleri, karın boşluğu veya rahim boynu denilen serviks bölgesine yapıştığı durumlarda dış gebelik tanısı konur.

Gebelik testi bir kadının gebe olduğunu gösterse de, döllenmiş yumurta rahmin dışında herhangi bir yere yerleşmiş olabilir. Her 50 gebelikte 1 tanesinde dış gebelik ile karşılaşılır.Tedavi

Yazının Devamı